Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття, значення, сфера застосування трубопровідного транспорту



Транспортні відносини визначаються певними спільними ознаками, які відособлюють їх від інших. Це, зокрема, наявність транспортної організації, виконання транспортування перевізником, наявність відправників і одержувачів. Особливе місце серед транспортних правовідносин належить відносинам на трубопровідному транспорті.

Головна особливість відносин на трубопровідному транспорті – це відсутність класичного елементу – рухомого складу, що переміщується, і виходячи з технічної особливості трубопроводу – збіг відправника з перевізником та постачальником.

Трубопровідному транспорту належить особливе місце в транспортній системі України. Згідно із Законом України «Про транспорт» трубопровідний транспорт є стратегічним енергозабезпечуючим об’єктом, що й визначає його особливе місце в системі.

Трубопровідний транспорт у народному господарстві виконує функцію транспортування спеціальних вантажів особливих властивостей (газ, рідина тощо) і забезпечує найефективніше переміщення виходячи з природи вантажу. Вантаж, який переміщується трубопроводами, може також транспортуватися багатьма іншими видами транспорту, але трубопровід у даній ситуації найбільш економічно вигідний та надійний спосіб транспортування. Сфера його застосування обмежується тільки природою об’єктів транспортування та високою капіталоємністю освоєння нових напрямків постачання продукції. Трубопровідний транспорт переживає час розвитку й інтернаціоналізації, виходячи з інтеграційних тенденцій у міжнародному співтоваристві та особливої потреби України в диверсифікації енергопостачання

Законодавство України не дає окремого визначення трубопровідного транспорту; відмежування від інших галузей транспорту здійснюється за ознакою використання трубопроводів і, відповідно, виходячи з окремих законодавчих визначень специфіки транспортування трубопроводами, можна зробити загальне визначення трубопровідного транспорту.

Трубопровідний транспорт – це сукупність правовідносин, що виникають з приводу транспортування трубопроводами вуглеводнів, хімічних продуктів, води та інших продуктів і речовин з місць їх знаходження, видобутку (промислів), виготовлення чи зберігання, до місць їх переробки чи споживання, перевантаження та подальшого транспортування.

Система трубопровідного транспорту України складається з таких елементів (ст. 2 Закону України «Про трубопровідний транспорт»):

Ø магістральний трубопровідний транспорт;

Ø промисловий трубопровідний транспорт.

Магістральний трубопровідний транспорт, який буде голов­ним об’єктом нашої уваги, – це технологічний комплекс, що функціонує як єдина система і до якого входить окремий трубопровід з усіма об’єктами та спорудами, зв’язаними з ним єдиним технологічним процесом, або кілька трубопроводів, якими здійснюються транзитні, міждержавні, міжрегіональні поставки об’єктів транспортування споживачам, або інші трубопроводи, спроектовані та збудовані згідно з державними будівельними вимогами щодо магістральних трубопроводів (ст. 1 Закону України «Про трубопровідний транспорт»).

Щодо промислового трубопровідного транспорту, то він є частиною, елементом, складовою магістрального трубопровідного транспорту і являє собою трубопроводи в межах окремих виробництв, а також нафтобазові, внутрішньопромислові нафто-, газо- і продуктопроводи, міські газопровідні, водопровідні, теплопровідні, каналізаційні мережі, розподільчі трубопроводи водопостачання, меліоративні системи тощо, які обслу­говують окремі регіони, райони.

Також законодавець виділяє як підвид промислового трубопровідного транспорту розподільний трубопровід (високого, середнього та низького тиску), який забезпечує транспортування газу від газорозподільних станцій, джерел газопостачання до промислових підприємств, котелень та інших споживачів.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...