Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і поняття проектних ризиків



У сучасній вітчизняній практиці інвестиційного проектування поняття "аналіз проектних ризиків" з'явилося нещодавно. Воно об'єднало накопичений раніше міжнародний досвід і обгрунтовану теоретичну базу, ставши обов'язковим розділом будь-якого бізнес-плану інвестиційного проекту.

Необхідно розрізняти поняття "ризик" і "непевність".

Непевність припускає наявність чинників, при яких результати дій не є детермінованими, а ступінь можливого впливу цих чинників на результати невідомі; це неповнота або неточність інформації про умови реалізації проекту. Чинники непевності підрозділяються на зовнішні і внутрішні.

Зовнішні чинники - законодавство, реакція ринку на вироблену продукцію, дії конкурентів; внутрішні - компетентність персоналу фірми, хибність визначення характеристик проекту і т.і.

Ризик - потенційна, чисельно вимірна можливість утрати. Ризик проекту - це ступінь небезпеки для успішного здійснення проекту. Поняття ризику характеризується непевністю,яка пов'язана з можливістю виникнення в ході реалізації проекту несприятливих ситуацій і наслідків, при цьому виділяються випадки об'єктивних і суб'єктивних можливостей.

Концепція об'єктивних можливостей будується на інтепретації поняття можливості як граничного значення частоти при нескінченно великому числі експериментів. Оцінка можливості провадиться за допомогою обчислення частоти, із яким відбувається дана подія. На противагу цьому при визначенні суб'єктивних можливостей на перше місце виступає думка індивіда, яка відображає стан його інформаційного фонду.

Стосовно ризику інвесторів можна розділити на групи:

• схильні до ризику (готові сплачувати за те, щоб нести ризик);

• не схильні до ризику (готові сплачувати, щоб ухилитися від ризику);

• нейтральні до ризику (байдужні до наявності або відсутності ризику).

 
 

       
   
 
Вибір - це ризик
 


Безпосередньо відношення до ризику залежить як від цілей інвестування (ступеня ризикованості проекту), так і від фінансового стану ініціатора (інвестора). Для прийняття правильного інвестиційного рішення необхідно не тільки визначити розмір очікуваного прибутку, ступінь ризику, але й оцінити, наскільки очікуваний прибуток компенсує гаданий ризик. Проте складність полягає в тому, що оцінка ризику інвестиційного проекту не завжди піддається формалізації.

Відповідно до фінансової теорії кожна фірма в процесі інвестиційній діяльності бажає максимізувати свою вартість. У умовах повної певності і відсутності ризику ця задача еквівалентна задачі максимізації прибутку, тобто значення критерію чистого дисконтованого прибутку (NPV). Але як тільки передумови приймаються, задачі перестають бути еквівалентними. У реальності ж для більшості інвесторів і розроблювачів важлива не тільки максимізація прибутку, але і мінімізація ризику аналізованого інвестиційного проекту.

Як уже відзначалося раніше, критерій NPV є єдиним непротиворечивым критерієм ефективності проекту. Якщо виходити з формули розрахунку NPV, те його розмір багато в чому залежить від знаменника:

У свою чергу, як це уже відзначалося раніше, ставку дисконтирования можна розглядати як складовий розмір, що подає собою суму тих або інших ризиків:

де:

q - ставка дисконтування;

qбаз. - базисна ставка дисконтування для даного виду бізнесу;

∆qi - надвишка до ставки дисконтування за i –й вид ризику.

Аналіз ризиків проекту базується на результатах розрахунку всіх його показників і критеріїв, так називаному базисному варіанті (на основі фактичної і прогнозної інформації), що доказали ефективність проекту.

Передризикова оцінка чистих вигод інвестиційного проекту, аналіз його ефективності апріорі відтиняють непевність вихідних чинників (перемінних). Базуючись на ретроспективному аналізі, дослідник прогнозує визначене значення (оцінку) досліджуваного чинника (перемінної).

Проте при цьому результативний проектний показник, пов'язаний із даним чинником функціональною залежністю, також приймає визначене конкретне "крапкове" значення, що може ввести аналітика в помилку, тому що при деякій позапрогнозній зміні перемінної зміниться і результативність проекту.

Якщо експерт-аналітик використовує найбільше ймовірні значення кожної проектної перемінної, то це не означає, що отриманий результат буде найбільше ймовірним результатом.

На жаль, у даний час ряд бізнес-планів інвестиційних проектів, що містять розділ аналізу ризиків, звужує проблему до дослідження тільки фінансових ризиків або підмінює аналізом банківських ризиків, що є важливим, але не відбиває весь спектр проектних ризиків.

Методи, застосовувані для оцінки ризиків проекту, можна умовно розділити на якісний і кількісний аналіз.

У даній главі досліджувані деякі питання існуючої теорії ризиків (risk analysis) і узагальнений практичний досвід оцінки ризиків проекту, що надає право на опис у цьому розділі спеціального інструментарія під загальною назвою аналіз проектних ризиків.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 468 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...