Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи запобігання ризиків



Засоби запобігання або зниження ризиків і їхніх наслідків дуже різноманітні. Загальна назва цих методів - страхування ризиків. До найбільше загального з них варто віднести:

· диверсифікація ризиків;

· страхування подій і їхніх результатів;

· встановлення лімітів;

· постійне дослідження ринкової кон'юнктури, накопичення інформації про стан ринку;

· об'єктивна оцінка власних можливостей;

· оптимізація планованої корисності.

Диверсифікація ризиків припускає рівнобіжне проведення різноманітних варіантів підприємницької діяльності з різним рівнем ризиків (одночасний розвиток різноманітних виробництв для підтримки необхідного рівня прибутковості, розподіл портфеля інвестицій у різноманітні цінні папери, це і розмаїтість торгового обігу і т.і.).

Страхування може здійснюватися за допомогою спеціалізованих посередників (страхові компанії, різноманітні фонди), на основі власних засобів (створення резервних і страхових фондів) і проведення зустрічних страхових угод (наприклад: хеджирування в біржовій справі).

Встановлення лімітів, це перед усім, установлення страхових обмежень - лімітів на ризиковані операції.

Постійне накопичення інформації про ринок сприяє збільшенню обрію пізнання, уточнює прогноз ситуації і знижує ступінь ризику.

Часто на практиці відбувається переоцінка власних можливостей, що сприяє проведенню неадекватних ризикованих операцій. Перед тим як використовувати той або інший засіб реалізації поставленої цілі, варто прорахувати внутрішні можливості і необхідність притягнення резервів і зовнішньої помочі.

При оптимізації різноманітних ризиків розраховуються варіанти з максимальною планованою корисністю і різноманітним рівнем ризику. З даного набору вибираються альтернативні варіанти для прийняття рішень.


Практичні заняття по темі 1: «Інвестиційний проект суть і зміст» (4 години)

Питання для самостійного навчання:

1. Суть і види проектів.

2. Життєвий цикл проекту.

3. Оточення проекту і учасники проекту.

Перше практичне заняття є початком проведення ділової гри «Інвестиційне проектування». На початку заняття студентська група розбивається на наступні чотири блоки:

- інвестори (замовники проекту);

- проектувальники (укладачі проекту);

- кредитори (банківські структури);

- експерти.

Перед кожною групою ставляться певні задачі (див.: методичні рекомендації по проведенню ділової гри «Інвестиційний проект»).

Основою проведення ділової гри є складання інвестиційних проектів, тому головну роль в проведенні гри грають проектувальники.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...