Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники усталеності проекту



Фінансові коефіцієнти - показники фінансово-господарської діяльності - є відносними показниками, що відбивають у концентрованій формі стан справ на підприємстві.

Критерієм корисності фінансових відносних показників є їхня спроможність забезпечити споживачам звітів можливість оцінки фінансового стана компанії й ефективності керування нею.

Показники фінансового стану дають можливість наблизитися до відповіді на два важливих питання, що стосуються управління фінансами: який прибуток заробляється на вкладений капітал, і наскільки міцний фінансовий стан фірми. Використовувана при цьому аналітична техніка складається в порівнянні різних взаємозалежних статей фінансових звітів. Результати оцінюються з урахуванням визначених характеристик діяльності даного й інших підприємств галузі.

Аналіз коефіцієнтів - ефективний метод аналізу фінансового стану чинного підприємства, але і цей метод має хиби:

Коефіцієнти відтворюють умови, які існували раніше. Вони засновані на фактичних даних і тому відбивають характеристики минулих подій. Використання альтернативних методів розрахунків може вплинути на значення коефіцієнтів (наприклад, метод числення амортизації).

Зміни облікових оцінок і методів можуть уплинути на коефіцієнти в тому році, у якому вони відбулися.

Напрямки діяльності компанії можуть бути різними, і її складно віднести до конкретної галузі економіки, що ускладнює процес зіставлення.

Коефіцієнти звичайно розраховують по фактичним даним, що не відбиває впливи коливань цін і поточної ринкової вартості.

Не можна цілком спиратися на ті тенденції, про які говорять підраховані коефіцієнти. Їх варто розглядати як "орієнтовані індикатори", за допомогою яких можна виділити напрямки зміни стану підприємства, виявити неблагополучні тенденції, із тим щоб надалі провести більш повний аналіз із застосуванням специфічних процедур, що відповідають конкретній проблемі.

Коефіцієнти ліквідності

Ліквідність підприємства в широкому змісті означає його спроможність знаходити кошти, використовуючи для цього всі можливі джерела: банківський кредит, продаж зайвих активів і власну виробничо-комерційна діяльність.

Показники ліквідності відповідають більш вузькій постановці питання: вони допомагають споживачам звітності оцінити спроможність підприємства виконати свої короткострокові зобов'язання, використовуючи для цього легко реалізовані активи. У цих показниках короткострокові зобов'язання (зобов'язання, підлеглі задоволенню протягом року) дорівнюються з наявними оборотними коштами, що служать для задоволення короткострокових зобов'язань:

Оборотні активи

К1= -------------------------------------------

Короткострокові зобов'язання

(Кошти + Легкореалізовані цінні папери + Дебіторська заборгованість)

К2= -----------------------------------------------------------------------

Короткострокові зобов'язання

Кошти + Легкореалізовані цінні папери

К3= --------------------------------------------------------------------------

Короткострокові зобов'язання

Матеріально-виробничі запаси

К4= -------- --------------------------------------------------------------

Чисті оборотні активи

Тут К1 загальний коефіціент ліквідності, що палить коефіцієнт ліквідності, коефіцієнт загального покриття, показує, чи вистачить у підприємства оборотних коштів (запаси, дебіторська заборгованість, кошти і легкореалізовані цінні папери) для погашення його короткострокових зобов'язань (короткострокові кредити, позики і кредиторська заборгованість). Відповідно до стандартів цей показник повинний знаходитися в межах від 1 до 2. Якщо К1 = 1, то оборотних активів повинно быть по крайній мірі достатньо для погашення короткострокових зобов'язань (у противному випадку підприємство надається неплатоспроможним). Перевищення оборотних активів над короткостроковими зобов'язаннями більш ніж у 2 разу вважається неефективним, тому що свідчить про нераціональне вкладення і використання підприємством своїх засобів.

К2 - коефіцієнт проміжного покриття, критичний коефіцієнт ліквідності є приватним показником К1 тому що розкриває відношення найбільше ліквідної частини оборотних коштів до поточних зобов'язань; необхідність підрахунку цього показника викликана тим, що ліквідність окремих категорій оборотних коштів неоднаковий.

К3 - коефіцієнт абсолютної ліквідності, коефіцієнт абсолютного покриття, коефіцієнт термінової ліквідності ще точніше відбиває ступінь ліквідності підприємства, тому що враховує тільки найбільше цінні види активів.

К4 - коефіцієнт ліквідності запасів або товарно-матеріальних цінностей дозволяє ввести в аналіз ще одну характеристику - залежність підприємства від наявності матеріально-виробничих запасів, що забезпечують можливість мобілізації коштів для погашення короткострокових зобов'язань.

Коефіцієнти ділової активності

Ефективність використання власних засобів характеризується коефіцієнтами ділової активності. До них відносять різноманітні характеристики обіговості.

Показники обіговості важливі для оцінки стану підприємства, тому що швидкість обігу засобів, тобто швидкість перетворення їх у грошову форму, безпосередньо впливає на платоспроможність підприємства.

Обсяг реалізації

К5= --------------------------------------

Середньорічна вартість активів

Обсяг реалізації

К6= ----------------------------------------------

Дебіторська заборгованість

К7= 360/ К6

Обсяг реалізації

К8= --------------------------------------------------------------

Вартість матеріально-виробничих запасів

К9= 360/ К8

Обсяг реалізації

К10= -------------------------------------

Власний капітал

Тут K5 - загальний коефіцієнт оборотності характеризує ефективність використання всіх наявних ресурсів незалежно від джерел їх формування, він показує, скільки разів за рік відбувається повний цикл виробництва й обертання або скільки грошових одиниць реалізованої продукції принесла кожна одиниця активів;

К6 - оборотність дебіторської заборгованості;

К7 - тривалість оплати рахунків до одержання, тобто дебіторської заборгованості (у днях);

К8 - обіговість запасів (швидкість їхньої реалізації): чим вище показник обіговості запасів, тим менше засобів пов'язано в цій статті, тим більше ліквідну структуру мають оборотні кошти і тем стійкіше фінансовий стан підприємства; особливо важливе підвищення обіговості і зниження запасів при наявності великих обсягів заборгованості (як відомо, затоварення негативно відбивається на діяльності підприємства);

К9 - обіговість запасів (у днях) показує, скільки потрібно в середньому днів для одного обігу матеріально-виробничих запасів;

К10 - обіговість власного капіталу, вкладеного в справу, характеризує активність коштів, якими ризикує акціонер. Якщо коефіцієнт має тенденцію до росту, то це означає перевищення рівня продажів над вкладеним капіталом і, отже, спричиняє збільшення кредитних ресурсів, вказує на можливість ситуації, при якій кредитори більше беруть участь у справі, чим власники. У результаті збільшується відношення зобов'язань до власного капіталу, у підприємства можуть виникнути проблеми, пов'язані зі зменшенням прибутків. Навпроти, зниження коефіцієнта означає бездіяльність частини власних засобів. У цьому випадку коефіцієнт указує на необхідність вкладення власних засобів в інший, більш прибутковий у даних умовах джерело прибутку.

Коефіцієнти рентабельності

Ці коефіцієнти показують, наскільки прибуткова діяльність даного підприємства. Вони є часткою від ділення отриманого прибутку на використані для досягнення цього результату ресурси. Тому що в звіті про прибутки і збитки розраховується декілька варіантів прибутку, це обумовлює можливість розрахунку цілого ряду коефіцієнтів на зазначеній основі, наприклад:

Валовий (балансовий) прибуток

К11= ----------------------------------------------

Середньорічний результат балансу

Чистий прибуток

К12= -----------------------------------------------

Середньорічний результат балансу

Чистий прибуток

К13= -----------------------------------------------

средній розмір власного капіталу

Валовий (балансовий) прибуток

К14= -------------------------------------------------------------

Середньорічний розмір основних і оборотних коштів

Рентабельність усього капіталу є найбільше загальним показником у цій групі. Він показує скільки грошових одиниць прибутку одержують у розрахунку на одиницю витрат власного капіталу або засобів у цілому.

Показники платоспроможності

Ступінь захищеності інтересів кредиторів і інвесторів, які мають довгострокові вкладення в підприємство, характеризують показники платоспроможності. У деяких джерелах вони називаються показниками структури капіталу або показниками покриття:

Власний капітал

К15= ---------------------------------

Результат балансу

Позиковий капітал

К16= ------------------------

Результат балансу

Позиковий капітал

К17= ------------------------------

Власний капітал

Позаобігові активи

К18= ---------------------------------

Власний капітал

Витрати по виплаті відсотків

К19= ------------------------------------------

Позиковий капітал

Тут К15 - коефіцієнт власності; характеризує співвідношення інтересів власників підприємства (власників) і кредиторів. Нормальним коефіцієнтом, що забезпечує достатньо стабільне положення, рахується відношення власного капіталу до результату балансу на рівні 60%;

К16 - коефіцієнт заборгованості показує структуру капіталу з погляду обсягу позикових засобів. Чим більше частка власних засобів, тим менше частка позикових і навпаки;

К17 - коефіцієнт характеризує залежність підприємства від позик: чим більше цей показник, тим більше довгострокових зобов'язань і тим ризиковане сформована ситуація; якщо всі ці зобов'язання фірма не зможе оплатити, вона збанкрутує;

К18 - коефіцієнт показує ступінь заможності позаобігових активів власним капіталом: чим більше ця частка, тим менше припадає залучати позикових і інших альтернативних засобів для цілей інвестування в ці активи;

К19 - коефіцієнт характеризує, наскільки дорого обходиться підприємству притягнення позикових засобів.

Необхідно розуміти, що аналіз коефіцієнтів - це тільки один з етапів дослідження ефективності проекту і його впливи на діяльність підприємства.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...