Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка ефективності альтернативних проектів на основі дисконтованих критеріїв



У практиці інвестиційного проектування порівняння ефективності альтернативних проектів прийнято робити на основі їх ранжирування по дисконтованих критеріях. Більш ефективним визначається проект для якого усі критерії краще, ніж в альтернативних.

Проте при ранжируванні проектів по дисконтованим критеріях можуть виникати протиріччя, а отже, і рекомендації можуть виявитися різними при роботі з взаємовиключними (альтернативними) проектами. Таким чином, конфлікти між різними критеріями потребують більш докладного розгляду.

Критерії ефективності інвестиційних проектів, як і будь-які моделі, засновані на визначених передумовах. Наприклад, критерій IRR розуміє, що грошові надходження протягом функціонування проекту можуть бути реінвестовані по ставці, рівній IRR, у той час як використання NPV і PI припускає, що ці проміжні грошові надходження реінвестуються по ставці, рівній необхідній нормі прибутковості або витратам на капітал. Конфлікти між NPV, IRR і PI при ранжируванні взаємовиключних інвестиційних проектів можуть виникнути через різноманітні припущення про реінвестиції і через різницю між абсолютним грошовим значенням, що вимірюються NPV, і відносною прибутковістю на грошову одиницю дисконтованих відтоків, які вимірюється PI. Зокрема, причинами конфліктів між цими критеріями можуть бути:

· Невідповідність обсягів грошових відтоків, необхідних для реалізації аналізованих взаємовиключних проектів, графічно це можна проилюстрировати таким способом (мал. 8.1):


Мал. 8.1. Невідповідність обсягів грошових відтоків альтернативних проектів

· Невідповідність у часу грошових надходжень, що генеруються аналізованими взаємовиключними проектами (мал. 8.2).

           
 
   
   
t
 
 


Мал. 8.2. Невідповідність у часу грошових надходжень від реалізації альтернативних проектів

· Сполучення різних обсягів грошових потоків і різних по тривалості життєвих циклів проекту (мал. 8.3).

               
     
     
 
t
 
 


Мал. 8.3. Сполучення різних обсягів грошових потоків і різних по тривалості життєвих циклів альтернативних проектів

Необхідно підкреслити, що для виникнення конфлікту між NPV, IRR і PI при прийнятті інвестиційного рішення необхідно мати два або більш взаємовиключні проекти, тому що при розгляді єдиного інвестиційного проекту з традиційною схемою грошових потоків усі три критерії будуть давати подібні результати.

Роздивимося приклади порівнення альтернативних проектів, абсолютна ефективність яких по NPV змінюється від рівня рентабельності капіталу (см.: мал. 8.4).

в

Мал. 8.4. Приклади графіків NPV для взаємовиключних проектів

Мал. 8.4., а: проект 1 домінує над проектом 2, тобто графік NPV першого проекту розташований над графіком NPV другого проекту; отже, проект 1 буде мати більше значення NPV і PI, чим проект 2, незалежно від ставки відсотка (витрат на капітал); IRR проекту 1 також вище, чим проекту 2.

Мал. 8.4., б: графіки NPV проектів 3 і 4 дотикаються в єдиній точці, проте у всіх інших точках графік NPV проекту 4 лежить нижче графіка проекту 3; проект 3 має також більше значення IRR.

Таким чином, в обох випадках (див. мал. 8.4а і 8.4б ) відсутній конфлікт при ранжируванні проектів по трьох різних критеріях.

Мал. 8.4.,в: графіки NPV проектів 5 і 6 мають одну точку перетинання; NPV для проекту 5 при нульовій ставці відсотка більше, чим NPV для проекту 6, а IRR для проекту 6 більше, ніж для проекту 5. При таких обставинах виникає конфлікт між NPV і IRR, якщо витрати фірми на капітал менше, чим та ставка відсотка, при якій графіки NPV перетинаються (перетинання Фішера). При цих же умовах може мати місце конфлікт між NPV і PI, тільки якщо існує невідповідність обсягів грошових відтоків у проектах 5 і 6; і може мати місце конфлікт між PI і IRR, тільки якщо ранжирування по NFV і PI збігаються.

Таким чином, при доборі альтернативних проектів критерій чистої поточної цінності (NPV) служить єдиним непротирічним показником, що дозволяє здійснити надійне ранжирування варіантів проекту відповідно до задачі максимізації вигод від капіталовкладень.  





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...