Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дисконтовані критерії ефективності проектів



7.3.1. Індекс прибутковості

Індекс прибутковості {profitability index, PI) показує відносну прибутковість проекту або дисконтовану вартість грошових надходжень від проекту в розрахунку на одиницю вкладень. Дослідники проектів використовують різноманітні підходи до його числення. Одні - розраховують PI розподілом чистих приведених надходжень від проекту на вартість початкових інвестицій, тобто:

PI = NPV / Co

де:

npv - чиста приведена цінність проекту;

С0 - початкові витрати.

У цьому випадку критерій ухвалення рішення аналогічний рішенню, заснованому на NPV, тобто PI > 0.

Інші дослідники вважають цей критерій як частку від розподілу дисконтованих надходжень на дисконтовані виплати, тоді його значення для ефективних проектів не повинно бути менше одиниці:

t t

PI = B (t) V / C (t) V

Але при будь-якому засобі розрахунку індекс прибутковості відбиває ефективність вкладень.

Проекти з великим значенням індексу прибутковості є до того ж більш стійкими.

Проте не варто забувати, що дуже великі значення індексу прибутковості не завжди відповідають високому значенню NPV і навпаки. Справа в тому, що проекти які мають високу чисту поточну цінність не обов'язково ефективні, а значить мають дуже невеличкий індекс прибутковості.

7.3.2 Відношення вигоди / витрати

Відношення вигоди/витрати або прибутки/витрата (Benefitsto Costs Ratio) є часткою від розподілу дисконтованого потоку (суми) вигод на дисконтований потік витрат і розраховується по формулі:

t t

B/Cratio = B (t) V / C (t) V

Цей критерій є окремим випадком критерію індексу прибутковості.

Якщо відношення В /Сratio більше одиниці, то прибутковість проекту вище, чим мінімально необхідна, і проект вважається привабливим. Відношення (вигоди/витрати) показує, наскільки можна збільшити витрати, щоб не перетворити проект у фінансово непривабливе підприємство.

7.3.3. Внутрішня норма прибутковості (Internal Rate of Return)

Очевидно, що вибір ставки відсотка при підрахунку NPV, В/Сratio і PI значно впливає на підсумковий результат розрахунку, а отже, і на його інтепретацію. Розмір ставки відсотка, як уже відзначалося, залежить від темпу інфляції, альтернативних можливостей і ступеня інвестиційного ризику. Дуже цікавим є значення процентної ставки q при котрому NPV = 0 (див. мал. 7.1). У цій точці q* сумарний дисконтований потік витрат дорівнює сумарному дисконтованому потокові вигод. Можна стверджувати, що ця точка має конкретний економічний зміст дисконтованої "точки беззбитковості" і називається внутрішньою нормою рентабельності - внутрішньою нормою прибутковості або прибутковості. Вона позначається ВНП (рос. – ВНД), або англійською абревіатурою IRR. Цей критерій дозволяє інвестору даного проекту оцінити доцільність вкладення засобів. Якщо банківська дисконтна ставка більше IRR, то, очевидно, поклавши гроші в банк, інвестор зможе одержати велику вигоду.

Запам'ятаєте IRR - ЦЕ СТАВКА ДИСКОНТА, ДЛЯ ЯКОЇ NPV=0


На графіку (див. мал. 7.1) очевидно, що q* є IRR.

NPV

       
 
   
 


q¢ q

Мал.7.1. Залежність NPV проекту від ставки прибутковості.

Точний розрахунок IRR можна зробити тільки за допомогою комп'ютера, проте можливий наближений розрахунок IRR поетапним наближенням до точки, у котрої NPV=0.

3.4. Період окупності (РауЬack period)

Даний критерій аналогічний критерію терміна окупності, але використовує дисконтовані значення витрат і вигод, тобто під періодом окупності (РВР) розуміється той період часу, за котрий потік дисконтованих проектних прибутків стане рівним дисконтованому потокові витрат. Ясно, що значення критерію не повинно перевищувати терміна життя проекту.

Критерії NPV, IRR і PI є фактично різними версіями однієї і тієї ж концепції, і тому їхні результати пов'язані один з одним.

Таким чином, очікується виконання таких математичних співвідношень для одного проекту: Ø якщо NPV > 0, то PI > 1, IRR >q; Ø якщо NPV < 0, то PI < 1, IRR < q; Ø якщо NPV = 0, то PI = 1, IRR = q, де q - необхідна норма прибутковості (альтернативна вартість капіталу).  


7.5. Розрахунок показників ефективності з використанням ПЕОМ

В даний час, розроблено достатньо багато програмних продуктів, що дозволяють прискорити інвестиційне проектування. До найбільше відомого з них відносяться продукти фірм «Альт» (пакети «Альт-Инвест», «Альт-Финансы» і ін.), «ПроИнвестКонсалтинг» (пакети «Biz Planner», «Prodject Expert 4, 5, 6, 7» і ін.), «ИнЭК» (пакети «Інвестор», «Аналітик» і ін.), «Интелект-сервис» (пакет БЭСТ-ОФИС) і т.п.

У перерахованих програмних продуктах є присутнім модуль оцінки ефективності проекту або грошових потоків. Безсумнівною гідністю пакета Prodject Expert є його універсальність для упорядкування бізнес-планів різноманітного змісту і, безумовно, приятельський користувачу інтерфейс, що веде його від одного розділу до іншого, щораз, роблячи підказу по заповненню таблиць даних і введенню текстової інформації.

Перерахуємо задачи, що може вирішувати фінансовий менеджер, побудувавши за допомогою Project Expert 7 фінансову модель компанії:

- розробити детальний фінансовий план і визначити потребу в коштах на перспективу;

- визначити схему фінансування підприємства, оцінити можливість і ефективність притягнення коштів із різноманітних джерел;

- розробити план розвитку підприємства або реалізації інвестиційного проекту, визначив найбільш ефективну стратегію маркетингу, а також стратегію виробництва, що забезпечує раціональне використання матеріальних, людських і фінансових ресурсів;

- програти різноманітні сценарії розвитку підприємства, варіюючи значення чинників, спроможних уплинути на його фінансові результати;

-сформувати стандартні фінансові документи, розрахувати найбільше поширені фінансові показники, провести аналіз ефективності поточної і перспективної діяльності підприємства;

- підготувати бездоганно оформлений бізнес-план інвестиційного проекту, що цілком відповідає міжнародним вимогам на російському і декількох європейських язиках.

У якості підсумкової оцінки ефективності інвестиційного проекту Project Expert 6 пропонує такий набір показників:

· Період окупності.

· Дисконтований період окупності.

· Середня норма рентабельності.

· Чистий приведений прибуток.

· Індекс прибутковості.

· Внутрішня норма прибутковості.

· Модифікована внутрішня норма рентабельності.

· Тривалість.

Середня норма рентабельності подає прибутковість проекту як відношення між середньорічними надходженнями від його реалізаціями і розміром початкових інвестицій.

Тривалість - показник, що характеризує розмір чистого грошового потоку, утворюваного проектом. Його можна інтепретувати як середній період часу до моменту, коли проект почне давати прибуток.

Більш докладно про показник «модифікована внутрішня норма рентабельності» піде у наступних главах.

У силу ряду причин (велика вартість, громіздкість використання всього пакета і т.п.) застосування перерахованих програмних продуктів у навчальному процесі утруднено. Для навчальних цілей в ОДЕУ розроблена програма «Розрахунок NPV», використання якої дозволяє достатньо швидко розраховувати дисконтовані критерії ефективності інвестиційних проектів або просто давати оцінку співвідношення грошових потоків від діяльності суб'єкта підприємницької діяльності. Програма підготовлена в середовищі Microsoft Excel у модульному режимі Visual Basic for Application. Автор програми - Карпов В.А.

Для розрахунку показників ефективності достатньо увести дані в поля даних:

Початкови витрати (ПВ)  
Ставка дисконт.  
Од.вим. ден.потоку  
Жит.цикл.ін.  
        Дані        
Показники Періоди
                     
Поточні витрати                    
Прибутки                    

Після вмикання макроса розрахунку показників ефективності, програма видає таку підсумкову таблицю:





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...