Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 6.7



На кінець року вартість матеріальних оборотних активів складала 200 000грн., дебіторська заборгованість - 20 000 грн., кредиторська – 15 000грн. На початку року дебіторська заборгованість складала 25 000 грн., кредиторська – 5 000 грн., а вартість матеріальних оборотних активів – 300 000 грн. Визначте приріст чистого робочого капіталу за рік.

Рішення.

У цьому випадку рішення можна умовно розділити на три дії. Спочатку визначимо чистий робочий капітал на кінець року:

300000+25000-5000= 320 000 (грн.).

Потім визначимо чистий робочий капітал на початок року:

200000+20000-15000=205000 (грн.).

Приріст чистого робочого капіталу складе

NWC = 320 – 205 =115 (тис. грн.)

Тобто на збільшення оборотних активів було спрямовано 115 тис. грн.

Ще одна проблема при розрахунку приросту чистого оборотного капіталу полягає в тому, чи враховувати вкладення позикового капіталу і повернення позикових коштів чи ні. На наш погляд, вирішення проблеми залежить від того, як було розраховано ставку дисконтування.

Якщо ставка дисконтування ґрунтується на вартості використання фінансових ресурсів, то ні надходження позикового капіталу, ні його повернення, ні процентні платежі враховуватися не повинні.

Якщо ж розрахунок ставки дисконтування засновано на альтернативних можливостях використання капіталу, то у якості грошових притоків необхідно врахувати надходження позикових і/або привернутих фінансових коштів, а як відтоки – повернення суми кредиту, відсотків, дивідендів.

Облік надходження ресурсів для фінансування проекту і їх повернення обов'язково повинні враховуватися якщо повернення коштів носить неоднорідний характер. Наприклад, якщо передбачається відстрочення погашення кредитних ресурсів.

6.5. Умови визначення проектного грошового потоку.

Одним з основних завдань проектного аналізу є визначення основного результату проекту – кумулятивного грошового потоку за проектом на момент закінчення проекту. Надалі кумулятивний грошовий потік за проектом називатимемо просто проектний грошовий потік і позначатимемо CF, а грошовий потік в конкретному році – грошовим потоком t-го року і позначати CFt.

Прирістний грошовий потік - різниця між перспективним рухом коштів, який пов'язано з реалізацією проекту, і перспективним рухом коштів за відсутності проекту.

При розрахунку приростного грошового потоку необхідне дотримання наступних умов.

1. Обов'язково повинні враховуватися екстерналії.

Наприклад, якщо підприємство планує випуск виробів, які одночасно є комплектуючими для іншої продукції підприємства, то однією з вигод за проектом є зниження витрат на транспортування цих комплектуючих.

2. Обов'язково повинні враховуватися альтернативні витрати.

Наприклад, якщо за проектом планується використання складських приміщень підприємства, які інакше повинні були б здаватися в оренду або використовуватися яким-небудь іншим способом, то орендна плата, яку не отримано, або втрачені доходи від використання складських приміщень іншим способом враховуються як витрати за проектом.

3. У якості витрат за проектом не враховуються безповоротні витрати.

Наприклад, витрати на проведене маркетингове дослідження, що дозволило оцінити готовність ринку до прийому продукції проекту, не повинні бути враховані у якості витрат за проектом виробництва цієї продукції. Незалежно від того, буде проект реалізований чи ні, витрати вже здійснені, гроші повернені бути не можуть, тому витрати повинні ігноруватися і не впливати на поточні дії або майбутні рішення.

Так, витрати на проведення проектного аналізу не враховуються як витрати за проектом за аналогічними причинами.

4. В розрахунок повинні прийматися тільки вигоди і витрати,які релевантні (зв'язані) по відношенню до даного рішення, ірелевантні майбутні грошові потоки не повинні братися до уваги при обґрунтуванні рішення про інвестиції

5. Грошові потоки різних років мають бути приведені до зіставного вигляду за допомогою дисконтування або компаундування.

Розрахунок грошових потоків відокремленого проекту і приростних грошових потоків проводиться за схожою методикою, відмінність в основному полягає у методиці визначення вигод і витрат.

Алгоритм розрахунку грошового потоку відокремленого проекту.

1. Необхідно визначити які вигоди і витрати відносяться до цього проекту.

Як вже було сказано, при визначенні вигод і витрат повинні ігноруватися іррелевантні вигоди і витрати, безповоротні витрати і враховуватися альтернативні витрати і екстерналії.

Витрати за проектом можна умовно розділити на три основні групи – первинні інвестиції нульового року, поточні витрати і витрати на завершуючій стадії реалізації проекту.

Серед первинних інвестицій можна виділити вкладення коштів у придбання основних активів (матеріальних і нематеріальних), витрати на їх доставку і налагодження, інвестиції у збільшення запасів.

Серед поточних витрат можна виділити витрати на виробництво і реалізацію і податкові платежі.

До поточних вигод відносяться виручка від реалізації, податковий щит.

До витрат на завершуючій стадії проекту відносяться податки на прибуток з продажу основних активів, а до вигод - дохід від продажу основних активів.

2. Необхідно визначити до якого компоненту грошового потоку відносяться ті або інші витрати і вигоди – до операційного грошового потоку, приросту чистих капітальних витрат, приросту чистого робочого капіталу.

3. Необхідно визначити до якого року відносяться ті або інші витрати і вигоди.

4. Розрахувати кожен компонент грошового потоку окремого року.

5. Розрахувати грошовий потік кожного року.

6. Привести грошові потоки окремих років до нульового року за допомогою дисконтування.

7. Підсумувати приведені грошові потоки окремих років.

Алгоритм розрахунку приростного грошового потоку.

Спочатку необхідно визначити наскільки збільшаться вигоди і витрати підприємства завдяки реалізації проекту.

До первинних витрат відносяться інвестиції у придбання основних активів, включаючи витрати на їх доставку і налагодження, у збільшення запасів, податки на дохід з продажу старих основних активів.

До первинних вигод можна віднести дохід від продажу старих основних активів, кошти, що отримуються від зменшення оборотних активів.

Серед поточних відтоків можна виділити збільшення витрат на виробництво і реалізацію, зменшення доходів, збільшення оборотних активів, збільшення податкових платежів. На збільшення податкових платежів впливають не тільки зменшення витрат і збільшення доходів, але і зменшення податкового щита у разі продажу устаткування, яке не до кінця амортизовано.

До поточних притоків відносяться збільшення доходів, зменшення витрат, зменшення оборотних активів, зменшення податкових платежів, наприклад, унаслідок збільшення амортизаційних відрахувань.

До витрат на завершуючій стадії проекту відносяться податки з продажу основних активів, а до вигод - дохід від продажу основних активів і збільшення оборотних активів.

Надалі схема розрахунку приростного грошового потоку збігається з алгоритмом розрахунку грошового потоку відокремленого проекту – з другого по сьомий етапи.

Питання для самоконтролю знань.

1. Грошовий потік по активах розраховується як...

А. OCF-NC-NWC.

Б. OCF+NC-NWC.

В. OCF-NC+NWC.

Г. OCF+NC+NWC.

2. Чистий грошовий потік – це …

А. грошовий потік, що не враховує податковий щит.

Б. грошовий потік, що не враховує джерела фінансування.

В. грошовий потік, що не враховує зміну оборотного капіталу.

Г. грошовий потік тільки відокремленого проекту.

3. Ординарний грошовий потік – це...

А. грошовий потік, який негативний на початку проекту і позитивний у подальші роки.

Б. грошовий потік, який позитивний на початку проекту і негативний у подальші роки.

В. грошовий потік, який то негативний, то позитивний.

Г. грошовий потік, який негативний на початку проекту, а в подальші роки то негативний, то позитивний.

4. Кумулятивний дисконтований грошовий потік у році t розраховується за наступною формулою

5. До відтоків операційного грошового потоку відносяться …

А. амортизація.

Б. зменшення доходів.

В. збільшення доходів.

Г. зменшення витрат.

6. Виручка від реалізації складе 200 000 грн., витрати на виробництво і реалізацію – 130 000 грн., амортизаційні відрахування – 20 000 грн. Ставка податку на прибуток – 25 %. Амортизація нараховується рівномірно. Операційний грошовий потік складе...

А. 72500 грн.

Б. 52500 грн.

В. 57500 грн.

Г. 37500 грн.

7. Приріст чистих капітальних витрат – це компонент грошового потоку, який відображає рух...

А. коштів в результаті операційної діяльності підприємства.

Б. коштів, які спрямовані на збільшення всіх активів за проектом і отримані від зменшення активів за проектом.

В. коштів, які спрямовані на збільшення оборотних активів за проектом і отримані від зменшення оборотних активів за проектом.

Г. коштів, які спрямовані на збільшення основних активів за проектом і отримані від зменшення основних активів за проектом.

8. По методу «притоки мінус відтоки» розраховується...

А. операційний грошовий потік.

Б. приріст чистих капітальних витрат.

В. приріст чистого робочого капіталу.

Г. кожен компонент грошового потоку.

9. Приріст чистого робочого капіталу – це компонент грошового потоку, який відображає рух...

А. коштів у наслідок операційної діяльності підприємства.

Б. коштів, які спрямовані на збільшення всіх активів за проектом і отримані від зменшення активів за проектом.

В. коштів, які спрямовані на збільшення оборотних активів за проектом і отримані від зменшення оборотних активів за проектом.

Г. коштів, які спрямовані на збільшення основних активів за проектом і отримані від зменшення основних активів за проектом.

10. Повна первинна вартість основних активів підприємства складала на початок року 300 000 грн., а на кінець року – 295 000 грн. Амортизація за рік склала 15 000грн. Розрахуйте приріст чистих капітальних витрат.

А. – 5000 грн.

Б. 5 000 грн.

В. -10 000 грн.

Г. 20 000 грн.

11. Завдяки реалізації проекту доходи підприємства збільшилися на 5000грн., експлуатаційні витрати збільшилися на 6000 грн., витрати на страхування – на 2000 грн., витрати на ремонт зменшилися на 10 000 грн. Первинні інвестиції в устаткування склали 50 000 грн. Термін експлуатації устаткування 5 років. Притоки від операційної діяльності за рік складуть...

А. – 3 тис. грн.

Б. 17 000 грн.

В. 15 000 грн.

Г. 7 000 грн.

12. Екстерналії – це дія результатів проекту на...

А. інші проекти і відділи підприємства.

Б. дохід акціонерів.

В. населення проекту.

Г. інших стейкхолдерів проекту.

13. Підприємство провело дослідження ринку з метою знайти можливості для вкладення капіталу. За наслідками дослідження було складено план інвестиційного проекту. Витрати на проведене дослідження ринку...

А. враховуються як витрати за проектом тому, що це альтернативні витрати.

Б. враховуються як витрати за проектом тому, що це екстерналії.

В. не враховуються як витрати за проектом тому, що це безповоротні витрати.

Г. не враховуються як витрати за проектом тому, що це іррелевантні витрати.

Завдання для самостійної роботи: скласти схему, що відображає відмінності грошового потоку від прибутку.

Рекомендована тематика науково-дослідної роботи студентів.

1. Прогноз грошового потоку інвестиційного проекту.

2. Відмінності у підходах окремих дослідників до визначення грошового потоку.

Ситуаційні завдання для самостійного рішення





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 917 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...