Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 6.6



До початку проекту вартість запасів на підприємстві складала в середньому 200 000 грн. Для реалізації проекту буде потрібно збільшення вартості запасів на 50 000 грн. Термін реалізації проекту 3 року. Визначте приріст чистого робочого капіталу за кожен рік.

Рішення.

До початку проекту, в нульовому році, на збільшення оборотних активів було спрямовано 50 000 грн. Від зменшення оборотних активів коштів отримано не було. Тому приріст чистого оборотного капіталу у нульовому році розраховується таким чином.

NWC0 = 50000 – 0 = 50000 (грн.)

Протягом року запаси були перероблені, вироблену з їх допомогою продукцію реалізовано і в той же час були придбані запаси на ту ж суму для нового виробництва. Тобто, наступного року, в перший рік реалізації проекту від зменшення оборотних активів було отримано 50 000 грн., але і на придбання оборотних активів було спрямовано 50 000 грн. Приріст чистого оборотного капіталу розраховується таким чином.

NWC1 = 50000 – 50000 = 0 (грн.)

Аналогічно розраховується приріст чистого оборотного капіталу у другому році проекту.

NWC2 = 50000 – 50000 = 0 (грн.)

За останній рік проекту запаси будуть перероблені, проте кошти на придбання нових запасів спрямовані не будуть. Приріст чистого оборотного капіталу за третій рік проекту розраховується так.

NWC3 = 0 – 50000 = - 50000 (грн.)

Надалі проміжні обчислення можна опустити і записати NWC0 = 50000 (грн.), NWC3 = - 50000 (грн.).

Дебіторська і кредиторська заборгованість враховуються тільки в тому окремому випадку, коли спочатку складається прогноз балансу, а потім розраховується грошовий потік за проектом. У цьому випадку дебіторська заборгованість виступатиме як відтоки, а кредиторська – як притоки. Якщо грошовий потік розраховується прямим методом, то дебіторська і кредиторська заборгованість враховуються автоматично – якщо плануються відстрочення платежів покупців або постачальникам за проектом, то виручка від реалізації або витрати враховуються у момент надходження або, відповідно, витрачання коштів.

Якщо за проектом невідомо, на скільки повинні збільшуватися або зменшуватися оборотні активи, а відома вартість оборотних активів на початок і кінець періоду, то розрахувати приріст можна таким чином. Від різниці між вартістю матеріальних оборотних активів на кінець і початок періоду відняти різницю між сумою кредиторської заборгованості на кінець і початок року і додати різницю між сумою дебіторської заборгованості на кінець і початок року.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...