Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка та освоєння виробництва



Чи не найважливішим елементом підготовки виробництва в інвестиційних проектах в Україні нині можна вважати підготовку робочої си­ли (звісно, це стосується проектів, спрямова­них не на розширення чи модернізацію існуючого виробництва, а на створення нового виробництва). Проблема не в тому, що в Україні некваліфікована робоча сила, якраз навпаки, рівень освіченості робочої сили в Україні справляє дуже вигідне враження на іноземних інвесторів. Проблема в тому, що нове вироб­ництво часто створюється в місцях, де раніше не було подібних виробництв, а відтак і немає підготовленої робочої сили.

Наприклад, коли на півдні Запорізької області недавно було створено українсько-італійський завод по виробництву сантехнічної кераміки, він протягом кількох місяців продукував суцільний брак. Однією з головних причин цього була відсутність у цьому регіоні кадрів професійних керамістів. Досі в разі створення цілком нових виробництв велика кількість фахівців приїздила за оргнабором, але сьогодні такий спосіб комплекту­вання кадрів надто дорогий, оскільки вимагає великих додат­кових витрат на житло та соціальну інфраструктуру. Крім того, масове завезення робочої сили за оргнабором в умовах величез­ного прихованого безробіття може викликати і соціальні ускладнення. Тому навчання та перекваліфікація кадрів стає надзвичайно важливою складовою підготовки виробництва.

Підготовка робочої сили включає розрахунок кількості пер­соналу та його якісного складу, перевірку наявності робочої сили на місці реалізації проекту, навчання та перекваліфікацію персоналу (якщо потрібної робочої сили бракує), залучення по­трібних фахівців з-за кордону. Звичайно, при цьому треба обра­хувати необхідні витрати на підготовку.

Перелік питань, які необхідно передбачити в проекті в час­тині підготовки виробництва, може мати такий вигляд:

* забезпечення виробництва робочою силою;

* забезпечення сировиною, матеріалами та запасними час­тинами на пусковий період;

* підготовка технічної документації по запуску виробництва;

* плани дій в разі нерегламентної роботи обладнання;

* плани дій в разі необхідності ремонту.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 207 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...