Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунок витрат на виконання проекту



До витрат на здійснення проекту (інвестиційних витрат) входять такі елементи:

* земля (якщо земельна ділянка переходить у власність) і підготовка майданчика;

* виробничі будівлі й споруди;

* машини та обладнання;

* витрати на ліцензії, права користування та інші нематеріальні активи;

* витрати на підготовку виробництва;

* оборотний капітал.

Докладніше про інвестиційні витрати проекту див. розділ 6 "Фінансовий аналіз". Особливості сучасного становища в Україні створюють специфічні труднощі в розрахунку інвестиційних витрат. Насамперед слід зважати на високі темпи інфляції, причому нерівномірної в різних секторах економіки (про цю особливість ми поговоримо наприкінці розділу). Неконвертованість національної валюти робить необхідною окрему оцінку витрат, які здійснюються в національній валюті, і витрат у конвертованих валютах. Тільки в такому разі можна привести всі витрати до єдиного часу й оцінити сумарний обсяг витрат.

Ще однією специфічною рисою пострадянської економіки є значні затримки в розрахунках між підприємствами. Природа цих затримок у різних країнах СНД не завжди однакова. Іноді це незадовільна робота банківської системи, в другому випадку загальна криза неплатежів, у третьому — обидва зазначені пнища одночасно. Суть від цього для інвестиційного проекту не міняється. В будь-якому разі треба враховувати, що затримка в платежах неминуче спричиняється до необхідності збільшення оборотного капіталу, а отже й до загального подорожчання інвестиційного проекту.

Розраховуючи витрати, слід звернути увагу на ті елементи, в яких, за даними експертів Всесвітнього банку, найчастіше трапляються помилки. Це такі елементи:

* імпортне обладнання (до розрахунку витрат слід включати не тільки ціну за прейскурантом, котра, як правило, зазна­чається на умовах EXW, DAF або FOB, а й транспортні, страхові, портові й митні витрати);

* витрати на монтаж обладнання;

* витрати на запуск виробництва;

* виплата процентів по кредитах за час будівництва;

* витрати на оплату ліцензій, ноу-хау тощо;

* необхідний оборотний капітал.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 366 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...