Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Місце реалізації проекту



У класичному проектному аналізі вибиратимісце слід на території доволі великого географічного регіону, який може охоплювати кілька держав. При цьому міждержавне порівняння інвестиційного клімату є основним завданням. Якщо йдеться про інвестиційні проекти в Україні, то сама постановка завдання виключає таку проблематику. Апріорі маємо справу з інвестиційним кліматом даної держави, і хоч би який він був суворий і малопридатний для життя, вибрати інший ми не спроможні. Таку відсутність вибору треба усвідомлювати і намагатися її ком­пенсувати іншими факторами, приміром, високою рентабельніс­тю, швидкою окупністю, спеціальними гарантіями і т.п.

Україна — держава із значною за європейськими мірками те­риторією, яка на 8% перевищує територію Франції і майже на 60% — територію Німеччини. Тому тут неминучі територіальні відмінності в умовах здійснення інвестиційних проектів. Ска­жімо, цілком очевидно, що проекти по виробництву лляного во­локна і виноградного вина мають здійснюватися в різних регіонах України. З огляду на це вибір території для реалізації про­екту є необхідним, особливо для вразливих до кліматичних та інших природних умов проектів.

Обравши географічне місце здійснення проекту, треба обґрунтувати вибір конкретного майданчика (земельної ділянки). Тут є свої специфічні труднощі, спричинені юридичною неможливістю придбання земельних ділянок для здійснення більшості інвестиційних проектів. Ця особливість сучасного українського законодавства понад усе дає про себе знати в проектах, пов'язаних з іноземними інвестиціями в нерухоме майно, приміром, у будівництво житла чи готелів. Багатьох іноземних інвесторів не влаштовує довгострокова оренда земельної ділянки, що пропо­нується українським законодавством для такого роду проектів.

Іншою українською особливістю, яка проявляється при інве­стуванні в старі промислові підприємства, є можливі труднощі пошуку юридичних документів, що закріплюють земельну ділян­ку за даним підприємством. Років шістдесят тому при споруд­женні флагманів соціндустрії юридичні тонкощі землекористування були геть неістотні порівняно з рішеннями ЦК і планами п'ятирічок, тому тепер ці питання можуть викликати ускладнен­ня просто з огляду на давність подій та різку зміну соціальних умов.

Окрім того, при підготовці проектів, пов'язаних з видобутком корисних копалин, слід пам'ятати, що за радянським зако­нодавством і за нинішнім українським передача в користування земельної ділянки та родовища, розташованого під нею, здійсню­ється різними, не пов'язаними між собою юридичними актами.

Нарешті, ще однією істотною частиною аналізу місця ре­алізації проекту є аналіз впливу проекту на довкілля. Значення цієї частини проекту останніми роками настільки зросло, що вона перетворилася в самостійний розділ проектного аналізу — екологічний аналіз проекту. Тому в даному розділі не будемо зупинятися на цій проблематиці, оскільки вона розглядається в розділі 6.

Підсумовуючи все сказане, подаємо доречний у даному роз­ділі перелік питань:

1.1. Карта розташування підприємства із зазначенням на ній основних автошляхів, залізниць та водних шляхів

1.2. Схеми земельних ділянок, питання власності на них

1.3. Характеристика ділянок (грунту і т.п.), придатність ділянки для здійснення проекту

1.4. Транспортний доступ до ділянки

1.5. Найближчі порти

1.6. Розташування ринків збуту та шляхи доступу до них

1.7. Найближчі населені пункти

1.8. Найближчі промислові об'єкти

1.9. Вартість земельних ділянок та інвестиційні витрати

1.10. Стан переговорів по земельних ділянках

1.11. Одержання ліцензій або інших дозволів на земельні ділянки





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...