Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання для індивідуальної роботи студентів та методичні рекомендації до її виконання



Загальні відомості про індивідуальну роботу студентів з дисципліни «Філософія»: філософія – це дисципліна, сутність та особливості якої неможливо збагнути, не ознайомившись з першоджерелами (працями видатних філософів, що вплинули на формування європейської культури та світогляду тої чи іншої епохи). Тому в якості індивідуальної роботи студентам пропонується прочитати одну грунтовну працю з філософії та написати розгорнуту анотацію до неї.

Для читання в електротеці вміщені першоджерела в електронному вигляді (папка «Філософія» - «Індивідуальна робота» - «тексти ІДЗ»). Студент повинен обрати для себе одне першоджерело за власним бажанням і уважно його прочитати, після чого написати анотацію. Алгоритм роботи розміщений нижче. Також в електротеці в зазначеній папці «Індивідуальна робота» розміщено файл «Методичні рекомендації до ІДЗ», який допоможе виконати індивідуальну роботу належним чином.

Завдання індивідуальної роботи студенти отримують на початку семестру, тоді ж складається графік індивідуальних занять та графік складання індивідуальної роботи. Відвідування індивідуальних занять протягом семестру є необхідною умовою правильної організації своєї роботи згідно з рекомендаціями викладача. На індивідуальних заняттях можна отримати додаткові консультації щодо вибору першоджерела для опрацювання, логічної побудови своєї роботи з ним, порадитись з викладачем відносно незрозумілих та сумнівних інтерпретацій змісту обраного тексту тощо. Відвідування індивідуальних занять та робота на них враховується при виставленні загальної оцінки з ІДЗ. Студенти, які прочитали першоджерело та написали анотацію, оформивши її належним чином, повинні надати текст анотації викладачу згідно з графіком, та після перевірки викладачем написаного, зявитися для співбесіди на індивідуальне заняття. Співбесіда проводиться з метою з’ясування самостійності написання анотації, знання змісту прочитаного першоджерела, адекватності розуміння студентом основних ідей та положень, висунутих автором книги та вміння їх аналізувати і робити власні обгрунотовані висновки. Після співбесіди студент отримує оцінку своєї роботи, яка максимально дорівнює 10 балам і заноситься у відомість модульного контролю як оцінка за окремий модуль «ІДЗ». Можливим є і дострокове складання ІДЗ, яке може бути проведено на будь-якому індивідуальному занятті з філософії за графіком.

Методичні рекомендації до написання анотації філософського першоджерела:

1. Приступаючи до написання анотації, слід усвідомити, що вона являє собою аналітичний або описовий виклад змісту прочитаної книги. Фактично це є звіт про прочитану книгу. Автор анотації викладає як основні ідеї, що вміщені у джерелі, так і власну їх інтерпретацію. В анотації роз’яснюються найсуттєвіші висновки прочитаного тексту та його призначення в цілому. Анотації бувають короткими та розгорнутими. Виконуючи ІДЗ, студенти повинні написати розгорнуту анотацію прочитаного першоджерела або наукового тексту з філософії.

2. Перед початком виконання ІДЗ оберіть для себе одну книгу (першоджерело або наукову працю) із списку рекомендованих для роботи (електротека – філософія – ІДЗ – тексти ІДЗ). Обрану електронну версію книги слід скопіювати, роздрукувати (за бажанням) і приступити до її читання.

3. Читати філософський текст слід дуже уважно, не поспішаючи, виділяючи головні ідеї кожного абзацу та слідкуючи за ходом думок автора. В процесі читання необхідно записувати основні висновки автора та їх власну інтерпретацію (формувати своє тлумачення та ставлення до прочитаного). Коротко записується зміст кожної глави, розділу, загальні висновки. Ці записи стануть основою (чернеткою) для вашої анотації.

4. Після ретельного вивчення книги приступайте до написання анотації та відповідей на поставлені питання. Структура анотації наводиться нижче. Оформлення анотації повинно відповідати таким умовам:

Редактор MS WORD з розширенням *.doc (анотація подається в роздрукованому вигляді та електронному варіанті). Роздрукована анотація повинна бути завірена підписом автора в кінці тексту. Обсяг анотації – 7-10 сторінок друкованого тексту, формат А4. Поля з усіх боків – по 20 мм, шрифт – Times New Roman, розмір – 14, міжрядковий інтервал – 1,5. Робочі мови: українська, російська.

Структура анотації:

1. Титульний аркуш (приклад його оформлення наводиться нижче).

2. Бібліографічний опис роботи (автор, назва, рік та місце видання, обсяг).

3. Відомості про автора книги, короткий опис його життєвого та творчого шляху, місце його доробок у філософії, коло наукових проблем, які він розглядав, значення прочитаної вами книги в його творчості.

4. Вступ, в якому наводиться загальна характеристика книги, її структура, жанр, історичні відомості про умови її написання, про її роль у розвитку філософського знання та культури в цілому.

5. Основна частина анотації. Викладається зміст прочитаної книги за розділами тексту або за структурно-логічними його елементами, які ви можете визначити самі. В кінці кожної частини (кожного розділу) пишуться висновки автора (можна наводити цитати) та ваше аргументоване ставлення до них.

6. Висновки. Підсумовуються головні проблеми, що піднімались у книзі, викладаються загальні висновки автора книги щодо вирішення цих проблем. Аргументовано викладається власне ставлення до ідей автора, ваші висновки та ваше загальне враження від прочитаного.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...