Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до електрообладнання



Організаційно-технічні вимоги

5.6.1. Проектування, монтаж, налагодження, випробування і експлуатація електрообладнання бурових і нафтогазопромислових установок повинні проводитись відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.21-98, “Правил технической эксплуатации электроустановок потребителей”, ПУЭ, ДНАОП 0.00-1.32-01 та ДНАОП 1.1.10-1.07-01.

5.6.2. Комірки розподільних пристроїв бурових установок, розрахованих на напругу 6 кВ, повинні бути обладнані блокуванням, що виключає можливість:

- проведення операції з роз'єднувачем при ввімкненому вимикачі або високовольтному контакторі;

- ввімкнення роз'єднувача при відкритих задніх дверях комірки;

- відкриття задніх дверей при ввімкненому роз'єднувачі.

5.6.3. Відстань по горизонталі від крайнього проводу повітряної лінії електропередачі напругою 6-10 кВ (при найбільшому його відхиленні) до приміщення насосної, побутових та інших споруд бурової установки повинна бути не менше двох висот опори, а для повітряних ліній напругою до 1 кВ - не менше 1,5 висоти опори.

5.6.4. Перетинання повітряних ліній електропередачі з розтяжками бурової вежі не допускається.

5.6.5. Для забезпечення безпеки людей металеві частини електроустановок, корпуси електрообладнання та привідне обладнання повинні бути виконані відповідно до п.5.5.12 цих Правил і заземлені, занулені відповідно до вимог ПУЭ, ДНАОП 0.00-1.32-01 та ДНАОП 1.1.10-1.07-01.

5.6.6. Для визначення технічного стану заземлюючого пристрою повинні проводитися:

- зовнішній огляд видимої частини заземлюючого пристрою;

- огляд з перевіркою ланцюга між заземлювачем і елементами, що заземлюються, (виявлення обривів і незадовільних контактів у провіднику, що з'єднує апарат із заземлюючим пристроєм), а також перевірка пробивних запобіжників трансформаторів;

- вимірювання опору заземлюючого пристрою (зі складанням акта);

- перевірка ланцюга "фаза-нуль";

- перевірка надійності з'єднань природних заземлювачів;

- вибіркове розкриття ґрунту для огляду елементів заземлюючого пристрою, що знаходиться в землі.

5.6.7. Ремонт обладнання з приводом від електродвигуна можна проводити лише після виконання організаційних і технічних заходів, що виключають можливість випадкового вмикання електроприводу, відповідно до ДНАОП 0.00-1.21-98.

5.6.8. Для забезпечення ремонту комутаційної апаратури в розподільному пристрої бурової установки зі зняттям напруги на вводі кожної живильної лінії слід передбачити лінійний роз'єднувач.

5.6.9. Кожна бурова установка повинна бути забезпечена переносним світильником напругою не більше 12 В у вибухозахищеному виконанні.

5.6.10. Блискавкозахист нафтогазопромислових об'єктів повинен здійснюватися відповідно до вимог РД 34.21.122-87.

5.6.11. Для організації безпечного обслуговування електроустановок повинні бути чітко визначені і оформлені розпорядженням керівництва підприємства межі обслуговування їх електротехнічним персоналом і призначені відповідальні за електрогосподарство підприємства і його структурних підрозділів відповідно до ДНАОП 0.00-1.21-98.

5.6.12. Персонал, який допускається до роботи з електротехнічними установками, електрифікованим інструментом та з машинами і механізмами з електроприводом, повинен мати кваліфікаційну групу з електробезпеки відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.21-98, “Правил технической эксплуатации электроустановок потребителей”.

Вимоги щодо забезпечення вибухобезпеки

5.6.13. Клас вибухонебезпечних зон бурових установок та нафтогазопромислових об'єктів наводиться в додатку 1.

5.6.14. Електрообладнання (машини, апарати, пристрої), контрольно-вимірювальні прилади, електричні світильники, засоби блокування, телефонні апарати і сигнальні пристрої до них, що встановлюються у вибухонебезпечних зонах класів 0, 1, 2, повинні мати рівень вибухозахисту, що відповідає вимогам ДНАОП 0.00-1.32-01, вид вибухозахисту - категорії і групі вибухонебезпечної суміші.

5.6.15. Встановлення у вибухонебезпечних зонах класів 0, 1, 2 вибухозахищеного електрообладнання, яке не має маркування за вибухозахистом, виготовленого неспеціалізованими підприємствами або відремонтованого з заміною вузлів і деталей, які забезпечують вибухозахист, без письмового дозволу акредитованої у встановленому порядку випробувальної організації не допускається.

5.6.16. На електрообладнання кожного типу вибухозахисту закордонного виробництва, яке використовується в нафтогазовидобувній промисловості, повинне надаватись свідоцтво (сертифікат) про його відповідність діючим в Україні нормативним вимогам в умовах його експлуатації у вибухонебезпечній зоні, що видається органами сертифікації відповідно до ДСТУ 3413-96. На застосування такого обладнання слід одержати дозвіл Держнаглядохоронпраці.

5.6.17. Експлуатація електрообладнання при несправних засобах вибухозахисту, блокуваннях, порушеннях схем керування і захисту не допускається.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1919 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...