Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до територій, будівель, споруд, приміщень



5.4.1. Території, промплощадки, будівлі, споруди і приміщення повинні відповідати вимогам відповідних стандартів, СНіП, ДБН, цих Правил, правил пожежної безпеки та інших нормативних документів.

5.4.2. Планування території підприємства повинне забезпечувати найбільш сприятливі умови для виробничого процесу та праці, здійснюватись відповідно до вимог чинних будівельних норм та правил.

5.4.3. На території вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних об’єктів, а також в місцях зберігання та переробки горючих матеріалів застосування відкритого вогню не дозволяється.

5.4.4. На дільницях території підприємства, де можливі скупчення горючих парів та газів, проїзд автомашин, тракторів та іншого транспорту не дозволяється. Про це повинні сповіщати відповідні написи (покажчики).

5.4.5. Відходи, сміття, металобрухт повинні своєчасно прибиратись і накопичуватись на спеціально відведених площадках. Видалення відходів повинно проводитись спеціальним транспортом у встановлений термін.

5.4.6. Територія основного виробничого об'єкта повинна бути огороджена і мати не менше двох виїздів. Огорожа повинна постійно підтримуватися у справному стані. Біля входу (в'їзду) на територію об'єкта і по периметру огорожі повинні бути знаки безпеки і відповідні написи.

5.4.7. В’їздні (виїзні) ворота повинні легко відчинятися і мати запори.

5.4.8. Вхід сторонніх осіб на територію об'єкта допускається тільки з дозволу керівництва підрозділу в супроводі спеціально призначеної особи із числа експлуатаційного персоналу і після проходження інструктажу з охорони праці.

5.4.9. Територія підприємства повинна бути рівною, мати необхідні ухили і пристрої для відведення атмосферних і поливальних вод. Вільні ділянки території повинні бути озеленені.

З настанням темряви територія об'єкту повинна освітлюватися. Електроосвітлення повинно забезпечувати освітленість не нижче встановлених норм.

5.4.10. На території підприємства повинні бути проїзди для руху автомобілів і пішохідні доріжки, що мають тверде покриття, які повинні своєчасно очищатися від бруду, а взимку – від снігу і льоду.

5.4.11. Заглиблені резервуари, колодязі, люки повинні бути закриті врівень з прилеглою територією, а під час проведення ремонтних робіт повинні бути огороджені і освітлюватись у темну пору доби.

На території площадок, що не охороняються, підземні приміщення повинні бути замкнені. Ключі від замків повинні знаходитись у експлуатаційного персоналу.

5.4.12. Колодязі, підземні приміщення і канали підземних комунікацій (далі колодязі), що розташовані на промплощадках і вздовж газопроводів на відстані до 15 м від них з обох боків, є газонебезпечними. Перевіряти їх на загазованість необхідно за графіком не менше 1 разу на квартал, а в перший рік їх експлуатації - не менше 1 разу на місяць. Крім того, перевіряти їх на загазованість необхідно кожного разу перед спуском працівників у колодязі. В кришці колодязів повинен бути отвір діаметром 20-30 мм.

5.4.13. Не допускається потрапляння в колодязі ґрунтових та підземних вод. У разі необхідності повинен бути виконаний дренаж з випуском стоків у промислову каналізацію через гідравлічний затвор. Необхідно своєчасно перевіряти справність затвора.

5.4.14. Огляд і очищення колодязів необхідно проводити з виконанням вимог розділу 5.10 цих Правил, навіть після задовільного аналізу на загазованість

5.4.15. Персонал, що обслуговує колодязі, повинен знати схему комунікацій, розміщення колодязів, засоби визначення загазованості, ознаки отруєння токсичними речовинами, правила виконання робіт у загазованих середовищах, вміти користуватися засобами індивідуального захисту, евакуйовувати потерпілих і надавати їм першу медичну допомогу.

5.4.16. На території промплощадки нафтогазовидобувних виробництв та в межах їх охоронної зони забороняється розміщувати будь-які об‘єкти (в т.ч., і соціально-побутової інфраструктури), що не мають безпосереднього відношення до виробництва.

5.4.17. Не дозволяється прибудовувати побутові, допоміжні і адміністративні приміщення до будівель з вибухопожежонебезпечними виробництвами і розміщувати їх в небезпечній зоні дії ударної хвилі.

5.4.18. Внутрішньооб’єктові автодороги повинні відповідати вимогам СНіП 2.05.02-85 і СНіП 2.05.07-91.

5.4.19. Рух транспорту на об’єкті повинен бути організований за схемою маршрутів руху транспортних та пішохідних потоків з вказаними на ній поворотами, зупинками, виїздами, переходами тощо. Схема маршрутів руху повинна бути вивішена в місцях стоянки автотранспорту, перед в’їздами на територію підприємства та в інших необхідних місцях.

Транспорт при в’їзді на територію вибухопожежонебезпечних об’єктів повинен бути обладнаний іскрогасником.

5.4.20. Територія об’єкта повинна бути обладнана дорожніми знаками, покажчиками швидкості руху транспорту за ДСТУ 2586-94 і знаками безпеки за ГОСТ 12.4.026-76.

5.4.21. На об’єкті (підприємстві) повинні бути встановлені терміни, порядок перевірки знань і обов’язки осіб щодо контролю за станом транспортних шляхів.

5.4.22. Улаштування виробничих будівель і споруд повинно відповідати вимогам проекту, СНіП 2.09.02-85, СНіП 2.09.03-85, СНіП 2.09.04-87 і цих Правил.

5.4.23. Підприємство (підрозділ, служба тощо) зобов'язано мати масштабні плани своїх комунікацій з точними прив'язками і надійними реперами. Підприємства, що функціонують на відчуженій території, зобов'язані мати також плани комунікацій інших підприємств на цій території. У разі зміни схеми комунікацій чи введенні нових, зміни і доповнення у плани повинні вноситися у 10-денний термін.

5.4.24. Відстань між спорудами повинна відповідати вимогам СНіП ІІ-89-80, відповідним санітарним і протипожежним нормам.

5.4.25. Виробничі будівлі і споруди наказом власника підприємства закріплюються за виробничими підрозділами підприємства. Начальники підрозділів є особами, що відповідають за експлуатацію, збереження і ремонт закріплених за ним будівель або окремих приміщень.

5.4.26. Всі виробничі будівлі повинні мати технічні паспорти з технічною документацією:

· затверджений технічний проект;

· акт прийняття в експлуатацію;

· акт на скриті роботи;

· матеріали щодо гідрогеологічних умов на ділянці забудови.

5.4.27. Забороняється проводити перепланування виробничих приміщень без проекту. Проект перепланування не повинен допускати зниження межі вогнетривкості будівельних конструкцій і погіршення умов евакуації людей у разі можливих аварійних ситуацій.

5.4.28. Попереджувальне фарбування елементів конструкцій споруд, небезпечних щодо можливих аварійних ситуацій та нещасних випадків на виробництві, частин виробничого обладнання, засобів пожежогасіння, оформлення знаків безпеки як в приміщеннях, так і на території підприємства повинно відповідати вимогам ГОСТ12.4.026-76.

5.4.29. Виробничі приміщення повинні мати не менше двох входів (виходів), розташованих з протилежних боків приміщення. Вікна і двері приміщення повинні відкриватися назовні. Підлога повинна бути із вогнестійких матеріалів.

5.4.30. На вході до приміщень повинні бути вивішені таблички з позначенням категорії приміщення щодо вибухопожежної і пожежної небезпеки згідно з НАПБ Б.07.005-86 і класу зони згідно з ДНАОП 0.00-1.32-01.

5.4.31. На вході до приміщень повинні бути влаштовані тамбур-шлюзи або повітряно-теплові завіси в холодну пору року.

5.4.32. Кожне виробниче приміщення повинне мати не менше одного основного проходу шириною не менше 1,5 м.

5.4.33. Автоматичне пожежогасіння і пожежну сигналізацію в будівлях слід передбачати згідно з НАПБ Б.06.004-97.

5.4.34. Куріння на підприємстві дозволяється лише у спеціально відведених місцях за узгодженням з пожежною охороною. Ці місця повинні бути обладнані урнами і місткостями з водою, а також написами "Місце для куріння".

5.4.35. Обладнання на об'єкті повинно розташовуватися так, щоб була можливість зручного і безпечного його обслуговування і ремонту. Відстань між обладнанням та відстань від обладнання до стін будівлі повинна бути не менше ніж 1 м, а ширина робочого проходу не менше ніж 0,75 м.

Примітка. Робочим проходом вважається мінімальна відстань між виступаючими частинами обладнання або між обладнанням і стіною будівлі.

5.4.36. Площадки, переходи і заглиблення в приміщеннях, а також вузли, обладнання, що розташовані на висоті вище 0,75 м, повинні мати сходи з перилами.

5.4.37. Робочі місця, об'єкти, джерела протипожежного водопостачання та місця розташування первинних засобів пожежогасіння, проїзди та підходи до них, проходи і переходи в темний час доби повинні бути освітлені.

Штучне освітлення виконується відповідно до вимог ПУЭ, ДНАОП 0.00-1.32-01 та будівельних норм і правил, встановлених СН 245-71, ОНТП 51-1-85 і СНіП ІІ-4-79 (додаток 6).

5.4.38. У виробничих приміщеннях, крім робочого, повинно бути аварійне освітлення.

Світильники робочого та аварійного освітлення повинні живитися від незалежних джерел. Замість пристрою стаціонарного аварійного освітлення допускається застосування ручних світильників з акумуляторами.

5.4.39. Заміри рівня освітленості слід проводити перед введенням об'єкта в експлуатацію, а також після реконструкції приміщень, систем освітлення.

5.4.40. Об'єкти, для обслуговування яких потрібний підйом робітника на висоту до 0,75 м, обладнуються східцями, а на висоту понад 0,75 м - сходами із поручнями.

5.4.41. Маршові сходи повинні мати ухил не більше 60° (у резервуарів - не більше 50°), ширина сходів повинна бути не менше 0,7м, у сходів для переносу вантажів - не менше 1 м, ширина проступів повинна бути не менше 0,3м. Відстань між східцями за висотою повинна бути не більше 25 см. Східці повинні мати ухил усередину 2-5°.

З обох боків східці повинні мати бічні планки чи бортову обшивку висотою не менше 15 см, що виключає можливість прослизання ніг людини. Сходи повинні бути з обох боків обладнані поручнями висотою 1,2 м по вертикалі від передньої грані східців, з подовжніми планками через 40 см і стійками через 2 м.

5.4.42. Сходи тунельного типу повинні бути металевими шириною не менше 60 см і мати охоронні дуги радіусом 35-40 см, скріплені між собою смугами. Дуги розташовуються на відстані не більше 80 см одна від одної. Відстань від найвіддаленішої точки дуги до східців повинна бути в межах 70-80 см.

Сходи необхідно обладнати проміжними площадками, встановленими на відстані не більше 6 м по вертикалі одна від одної.

Відстань між східцями сходів тунельного типу і сходів-драбин повинна бути не більше 35 см. Довжина східця повинна бути не менше 30 см.

5.4.43. Робочі площадки на висоті повинні мати настил, виконаний з металевих листів з поверхнею, яка виключає можливість ковзання, або дощок товщиною не менше 40 мм, поручні висотою 1,25 м з поздовжніми планками, розташованими на відстані не більше 40 см одна від одної, і борт висотою не менше 15 см, що утворює з настилом зазор не більше 1 см для стікання рідини.

5.4.44. Роботи, пов'язані з ймовірністю падіння працюючого з висоти, повинні проводитись із застосуванням страхувального пояса. Роботами на висоті вважаються роботи, що виконуються на висоті 1,3м і більше від поверхні ґрунту, перекриттів або робочого настилу.

5.4.45. Перевірку міцності запобіжних поясів слід проводити відповідно до ГОСТ 12.4.089-86 1 раз на 6 місяців статичним навантаженням згідно з технічними умовами з занесенням результатів в паспорт запобіжного пояса.

5.4.46. Для вибухопожежонебезпечних виробництв (установки комплексної підготовки газу, нафти, резервуарні парки тощо) застосування дерев'яних настилів забороняється.

5.4.47. Висота захисних та страхувальних огороджень повинна бути не менше 1,1 м, висота бортового елементу захисних огороджень повинна бути не менше 0,1 м.

5.4.48. Висота сітчастого огородження елементів обладнання, які рухаються, повинна бути не менше 1,8 м. Механізми висотою менше 1,8 м обгороджують цілком. Розмір чарунок сіток повинен бути не більше 0,05х0,05м. Сітчасте огородження повинне мати металеву оправу (каркас).

5.4.49. Побутові приміщення і приміщення для відпочинку повинні відповідати СНіП 2.09.04-87.

5.4.50. Засоби аварійної сигналізації і контролю стану повітряного середовища повинні знаходитись у справному стані, а їх працездатність перевірятись не менше одного разу на місяць.

5.4.51. При виконанні ремонтно-відновлювальних робіт тимчасові амбари і котловани, обвалування яких виступає над поверхнею землі менше, ніж на 1м, повинні бути огороджені.

5.4.52. На кожному об’єкті повинен бути складений перелік газонебезпечних місць і вибухонебезпечних об’єктів, а також встановлені межі небезпечних зон, на території яких вогневі роботи можуть проводитись лише за спеціальним дозволом.

5.4.53. На території об’єктів виділяється постійне місце (площадка), обладнане необхідними засобами для проведення поточних робіт з електрозварювання і газорізання металу.

5.4.54. Газонебезпечні і пожежонебезпечні місця повинні бути нанесені на плани виробничих площадок, а перелік цих місць повинен бути затверджений керівництвом підприємства.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1261 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...