Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги до обладнання та інструменту



5.5.1. Обладнання, інструмент і контрольно-вимірювальні прилади повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.003-91, ГОСТ 12.2.041-79.

5.5.2. Експлуатація обладнання, інструменту, повинна здійснюватись відповідно до ДНАОП 1.1.10-1.04-01 та технічної документації або інструкцій їх виготовлювачів.

5.5.3. Технологічні системи, їхні окремі елементи, обладнання повинні бути оснащені необхідними засобами регулювання і блокування, що забезпечують їх безпечну експлуатацію.

5.5.4. Для вибухонебезпечних технологічних процесів повинні передбачатись автоматичні системи регулювання і протиаварійного захисту, що запобігають утворенню вибухонебезпечного середовища та іншим аварійним ситуаціям при відхиленні від передбачених регламентом гранично допустимих параметрів у всіх режимах роботи і забезпечують безпечну зупинку чи переведення процесу в безпечний режим.

5.5.5. На вантажопідйомних машинах і механізмах повинні бути реєстраційні номери, зазначені дата наступного технічного огляду і вантажопідйомність. На посудинах, що працюють під тиском, парових котлах повинні бути реєстраційні номери, зазначені дата наступного технічного огляду і дозволений тиск відповідно до ДНАОП 0.00-1.07-94.

5.5.6. Обладнання повинне бути встановлене на міцних фундаментах, виконаних відповідно до проекту чи вимог інструкцій з монтажу (експлуатації), що забезпечують його нормальну роботу.

5.5.7. Для вибухопожежонебезпечних технологічних об’єктів, обладнання і трубопроводи яких у процесі експлуатації піддаються вібрації, у проекті необхідно передбачити заходи для її зниження, виключення можливості значного (аварійного) переміщення, зрушення, руйнування обладнання і розгерметизації систем.

5.5.8. У разі виявлення невідповідності обладнання вимогам безпеки та технічної документації, ця невідповідність повинна бути усунена до початку експлуатації.

5.5.9. У виняткових випадках допускається внесення змін до конструкції імпортного технологічного обладнання за погодженням з Держнаглядохоронпраці України.

5.5.10. Елементи обладнання, що можуть служити джерелом небезпеки для працюючих, а також поверхні огороджувальних і захисних пристроїв повинні бути пофарбовані в сигнальні кольори відповідно до ГОСТ 12.4.026-76.

5.5.11. Під час пуску в роботу або зупинки обладнання (апаратів, ділянок трубопроводів тощо) повинні передбачатись заходи щодо запобігання утворенню в технологічній системі вибухонебезпечних сумішей (продування інертним газом, контроль за ефективністю продувки тощо), а також пробок внаслідок гідратоутворення чи замерзання рідин.

5.5.12. На металевих частинах технологічних будівель і споруд та обладнання, що можуть опинитися під напругою, повинні бути конструктивно передбачені видимі елементи для з'єднання захисного заземлення згідно з ДНАОП 0.00-1.32-01 та ПУЭ. Поруч з цим елементом зображується символ "Заземлення".

5.5.13. Ланцюгові та пасові передачі, відкриті частини обладнання, що рухаються і обертаються, джерела випромінювання тощо, які можуть бути причиною травмування або шкідливого впливу на персонал, повинні огороджуватись або екрануватись відповідно до ГОСТ 12.2.003-91, ГОСТ 12.2.062-81. Таке обладнання оснащується системами блокування, які передбачені заводами-виробниками.

Обладнання з джерелами іонізуючого випромінювання повинне бути оснащене захисними екранами відповідно до вимог ГОСТ 12.2.034-78.

5.5.14. Температура зовнішніх поверхонь обладнання і кожухів теплоізоляційних покриттів не повинна перевищувати температури самозаймання найбільш вибухопожежонебезпечного продукту, а в місцях, доступних для обслуговуючого персоналу, повинна виключати можливість опіків.

5.5.15. Запірні, відсічні і запобіжні пристрої, що встановлюються на нагнітальному і всмоктувальному трубопроводах насоса чи компресора, повинні бути максимально наближені до насоса (компресора) і знаходитись у зручній і безпечній для обслуговування зоні.

5.5.16. На запірній арматурі (засувках, кранах), що встановлюється на трубопроводах, повинні бути покажчики положень "Відкрито" і "Закрито".

5.5.17. На нагнітальному трубопроводі відцентрових насосів і компресорів повинно бути передбачене встановлення зворотного клапана чи іншого пристрою для запобігання переміщенню речовин, що транспортуються, у зворотному напрямку і, у разі необхідності, запобіжного клапана.

На нагнітальній лінії поршневого насоса до запірного пристрою повинні бути встановлені манометр та запобіжний клапан.

5.5.18. Насоси, що використовуються для нагнітання легкозаймистих і горючих рідин, у випадку відсутності постійного контролю за їх роботою з боку обслуговуючого персоналу, повинні оснащуватися засобами попереджувальної сигналізації про порушення параметрів роботи, що впливають на безпеку.

5.5.19. Нагнітальні трубопроводи після їхнього монтажу, а також після ремонту з застосуванням зварювання повинні бути опресовані на півторакратний очікуваний робочий тиск.

5.5.20. Лебідки, крани та інші вантажопідйомні механізми повинні відповідати вимогам ДНАОП 0.00-1.03-02, та технічної документації заводів-виготовлювачів.

5.5.21. У кріпильних вузлах і деталях машин і обладнання повинні бути передбачені пристосування (контргайки, шплінти, клини та ін.), що запобігають під час роботи самочинному розкріпленню і роз’єднанню. Необхідність застосування і тип пристосувань визначається проектно-конструкторською документацією.

5.5.22. У вибухонебезпечних приміщеннях, на зовнішніх вибухонебезпечних об'єктах і при виконанні газонебезпечних робіт необхідно застосовувати іскробезпечний інструмент (обміднений або густо змащений солідолом).

5.5.23. Робочий інструмент необхідно зберігати в інструментальній шафі, переносному ящику чи сумці. Для гострого інструменту застосовують спеціальні упаковки.

Інструмент повинен бути справний, правильно загострений і відповідати умовам роботи.

5.5.24. При роботі слід використовувати гайкові ключі, розміри яких відповідають розмірам гайок, на робочих площинах ключів на повинно бути збитих скосів, а на ручках – задирок.

Забороняється відкручувати і закручувати гайки, закладаючи між ними та ключем металеві пластини, а також нарощувати ручку ключа за допомогою іншого ключа чи обрізку труби.

5.5.25. При роботах з ударним інструментом /зубилом, пневмозубилом та в інших випадках, коли можливе відлітання осколків/, необхідно застосовувати засоби індивідуального захисту - окуляри, каски, маски, а для захисту оточуючих від осколків - встановлювати захисні ширми.

5.5.26. При роботі на висоті інструмент слід прив`язувати і переносити в спеціальних сумках. Інструмент, який застосовується при роботі в котловані чи траншеї, необхідно класти не ближче ніж 0,5 м від країв. Подавати інструмент на висоту необхідно за допомогою мотузки. Не дозволяється класти інструмент на поручні огороджень, на неогороджені краї площадок, котлованів, люків, колодязів або місткостей.

5.5.27. Забороняється експлуатація обладнання, механізмів, інструменту в несправному стані чи при несправних пристроях безпеки (блокувальні, фіксуючі та сигнальні пристосування і прилади), якщо вони передбачені технічною документацією заводу-виготовлювача, а також з перевищенням робочих параметрів понад паспортні.

5.5.28. Технологічне обладнання підлягає виведенню з експлуатації в разі виявлення дефектів, несумісних з подальшою безпечною експлуатацією обладнання.

5.5.29. Ремонт обладнання повинен проводитись лише після відключення автомата чи рубильника цього обладнання від електричної мережі, скидання тиску, зупинки частин, що рухаються, і вжиття заходів щодо запобігання випадковому приведенню їх у рух під дією сили тяжіння чи інших факторів. На пусковому пристрої обов'язково вивішується плакат: "Не вМИКати, працюють люди".





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1057 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...