Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інструктажі з питань охорони праці, порядок їх реєстрації



Однією з форм навчання працівників з питань охорони праці є інструктажі, За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводиться з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу (постійну або тимчасову), незалежно від їх освіти, стажу роботи за цією професією або посади; працівниками, які знаходяться у відрядженні на підприємстві і беруть безпосередню участь у виробничому процесі; учнями і студентами, які прибули на підприємство для проходження практики.

Вступний інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці або особа, на яку наказом по підприємству покладено ці обов'язки. Проводиться вступний інструктаж в кабінеті охорони праці або в спеціально обладнаному для цього приміщенні. Під час інструктажу використовуються сучасні технічні засоби навчання та наочні посібники (плакати, моделі, кіно- і відеофільми тощо). Інструктаж може проводитись з одним працівником або з групою. Зміст вступного інструктажу складається з двох частин. Загальна частина відображає основні положення Закону «Про охорону праці», Кодексу законів про працю, правила внутрішнього трудового розпорядку, загальні відомості про підприємство, систему управління охороною праці. У спеціальній частині розглядаються основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, особливості їх дії на працюючих, методи та засоби захисту і запобігання нещасним випадкам, причини і порядок їх розслідування, пожежна безпека, перша допомога потерпілим. Запис про вступний інструктаж здійснюється в спеціальному журналі.

Первинний інструктаж: проходять на робочому місці всі особи прийняті на підприємство, працівники, переведені на інше робоче місце для тимчасової або постійної роботи, а також учні і студенти, які проходять на даному підприємстві виробничу практику. Усі робітники після первинного інструктажу на робочому місці повинні протягом 2-15 змін пройти стажування під керівництвом досвідчених, кваліфікованих робітників або спеціалістів, які призначаються наказом по підприємству первинний інструктаж полягає в детальному ознайомленні працівника з робочим місцем, його обладнанням та технологічним процесом; небез­печними зонами машин, механізмів та запобіжними пристроями; правильною організацією робочого місця; безпечними прийомами роботи і можливими наслідками застосування неправильних прийомів; засобами індивідуального захисту та правилами їх використання; порядком підготовки до роботи (перевірка справності обладнання, заземлення, засобів захисту та ін.); вимогами безпеки при закінченні роботи.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці з усіма працівниками: на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз у квартал, на інших роботах - 1 раз на півріччя. Метою цього інструктажу є перевірка і підвищення рівня знань правил і вимог охорони праці і техніки безпеки. Проведення повторного інструктаж} передбачає вивчення матеріалу, викладеного у відповідних інструкціях з охорони праці, по тій же програмі, що й первинний інструктаж, а також розгляд конкретних прикладів з практики роботи підприємства.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці в таких випадках:

- при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці;

- при зміні технологічного процесу;

- при порушенні працівником нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій чи отруєння;

- на вимогу працівників органу державного нагляду за охороною праці;

- при перерві в роботі більше ніж на 30 календарних днів для робіт з підвищеною

небезпекою, а для решти робіт - більше ніж на 60 днів.

Обсяг і зміст інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили необхідність його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками при виконанні разових робіт, що не пов'язані з безпосередніми обов'язками за фахом; ліквідації аварії, стихійного лиха; екскурсіях на підприємства; організаціях масових заходів з учнями та вихованцями.

Цільовий інструктаж фіксується нарядом-допуском або іншою документацією, що дозволяє проведення робіт.

Первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструктажі проводить безпосередньо керівник робіт. Ці інструктажі завершуються перевіркою знань усним опитуванням. Знання перевіряє особа, яка провадила інструктаж. Вона ж робить запис у спеціальному журналі про проведення первинного, повторного і позапланового інструктажів.

Журнали інструктажів повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою. Порядкові номери в журналах ставляться підряд, незалежно від виду інструктажу.


Сумський технікум харчової промисловості

Національного університету харчової промисловості

ЛЕКЦІЯ

Тема: Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії.

ПЛАН

1. Фактори, що визначають умови праці.

2. Основні форми трудової діяльності людини. Розумова і фізична праця.

3. Нормативи шкідливих речовин у повітрі робочої зони.

ЛІТЕРАТУРА

1. В.Ц. Жидецький. Основи охорони праці. Львів, 1999р. стор. 95-127.

2. М.П. Купчик та ін., Основи охорони праці. Київ, 2000р. стор. 72-142.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...