Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відповідальність за порушення законів про охорону праці



Дотримання правил і норм з питань охорони праці є обов'язком не тільки посадових осіб, але й усіх працівників. За порушення законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, створення перешкод для діяльності посадових осіб, органів державного нагляду за охороною праці і представників професійних спілок винні працівники притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно з законодавством.

Дисциплінарна відповідальність накладається в порядку підпорядкованості на працівників, які порушили вимоги охорони праці, а також на осіб службово-технічного персоналу, котрі не дотримуються правил, норм та інструкцій по безпечному веденню робіт або не приймають необхідних заходів для запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням. До дисциплінарних стягнень належать догана, звільнення з роботи.

Адміністративна відповідальність виражається у формі адміністративних стягнень, в основному штрафів, які накладаються на службових осіб підприємств, установ, організацій, а також громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб. Адміністративні стягнення накладаються не в порядку підпорядкованості вищестоящими господарськими керівниками, а державними інспекторами. Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України. Наприклад, порушення чи невиконання зобов'язань щодо колективного договору, угоди особами, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки, або інші уповноважені трудовим колективом органи чи представниками трудових колективів - тягне за собою, накладення штрафу до ста мінімальних розмірів заробітної плати. Порушення вимог законодавства та інших нормативних актів про охорону праці тягне за собою накладення штрафу на працівників від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів і на службових осіб підприємств незалежно від форм власності, громадян-власників підприємств чи уповноважених ними осіб - від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів.

Штрафи сплачують також і підприємства у відповідності з «Положенням про порядок накладення штрафів на підприємства, установи І організації за порушення нормативних актів про охорону праці», яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України 17 вересня 1993 року. Розмір штрафу встановлений від 0,5 до 2 відсотків місячного фонду заробітної плати підприємства.

Підприємствами оплачуються також штрафи за допущені нещасні випадки.

Положенням встановлений порядок накладення та сплати штрафів.

Матеріальну відповідальність несуть працівники за шкоду, заподіяну підприємству внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків. При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду і за умови, коші така шкода заподіяна підприємству протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди. За наявності зазначених підстав і умов матеріальна відповідальність може бути покладена незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Кримінальна відповідальність передбачена по відношенню до посадових осіб, які злочинне порушують правила з техніки безпеки, виробничої санітарії чи інші правила охорони праці, що тягне або може потягнути за собою нещасні випадки чи інші важкі наслідки. Міра кримінальної відповідальності визначається кримінальним законодавством, яке встановлює відповідальність за злочин проти трудових прав громадян.

Вперше в законодавче регулювання охорони праці Закон «Про охорону праці» увів поняття моральної шкоди і встановив обов'язок власника або уповноваженого ним органу відшкодувати моральну шкоду потерпілому, якщо небезпечні або шкідливі умови праці призвели до порушення його нормальних життєвих зв'язків і вимагають додаткових зусиль для організації його життя.

Під моральною втратою потерпілого розуміють страждання, заподіяні працівникові внаслідок фізичного або психічного впливу, що спричинило погіршення або позбавлення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, погіршення відносин з оточуючими людьми, інших негативних наслідків морального характеру. Відшкодування моральної шкоди можливе без втрати потерпілим працездатності.


Сумський технікум харчової промисловості

Національного університету харчової промисловості

Лекція

Тема Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворю­вань та аварій на виробництві

План

1. Розслідування та облік нещасних випадків з тимчасовою втратою пра­цездатності.

2. Спеціальне розслідування нещасних випадків.

3. Розслідування облік хронічних професійних захворювань.

4. Розслідування та порядок обліку нещасних випадків невиробничого характеру

Література

1. В.Ц. Жидецький. Основи охорони праці. Львів, 1999р. ст. 74-89.

2. М.П. Гандзюк та ін., Основи охорони праці. Київ, 2000р. ст.84-107





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...