Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори, що визначають умови праці



Умови праці визначаються двома основними показниками: характером трудового процесу, пов'язаного з м'язовим напруженням, нервово-психічним станом, робочою позою, і виробничою обстановкою.

Під виробничою обстановкою розуміють все те, що оточує людину під час праці і впливає на її здоров'я, фізичну і психічну діяльність. Складовими виробничої обстановки є метеорологічні та санітарно-гігієнічні умови у виробничому приміщенні і на робочих місцях, режим праці та відпочинку, соціальний клімат у колективі. Важливе значення для характеристики виробничої обстановки має наявність шкідливих речовин. Шкідливою називається речовина, яка при контакті з організмом людини, у випадку порушення вимог безпеки, може викликати виробничу травму, професійне захворювання або відхилення у стані здоров'я, виявляються сучасними методами як в процесі роботи, так і у віддалені строки життя нинішнього і майбутніх поколінь (ГОСТ 12.1.007-76 «ССБП Шкідливі речовини. Класифікація і загальні вимоги безпеки»). Наявність шкідливих речовин є складовою частиною шкідливого виробничого фактора. Відповідно до ГОСТу 12.0.003-74 «ССБП. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори. Класифікація» шкідливий виробничий фактор, впливаючи на працюючого в певних умовах, спричиняє захворювання або зниження працездатності.

За характером дії шкідливі виробничі фактори поділяються на фізичні, хімічні, біологічні, психофізіологічні.

Фізичні - це зміни теплових, електричних, радіаційних, світлових полів у виробничому середовищі, шуми, вібрації, спричинені роботою машині механізмів.

Хімічні - тверді, рідкі й газоподібні речовини, хімічні елементи й сполуки, котрі проникають у повітряне середовище приміщень або утворюються в процесі виробництва.

Біологічні фактори пов'язані з наявністю у виробничому середовищі мікроорганізмів (бактерій, вірусів) - збудників різних хвороб.

Психофізіологічні небезпечні і шкідливі виробничі фактори за характером дії поділяються на фізичні і нервово-психічні перевантаження.

До несприятливих мікрокліматичних умов праці відносяться невідповідні температура і вологість, наявність протягів, теплових випромінювань у виробничих приміщеннях.

Таким чином, поняття виробничої обстановки містить в собі складний комплекс факторів, що впливають на всі сторони діяльності людини. При несприятливому оточуючому середовищі людина витрачає енергію на подолання впливу шкідливих виробничих факторів. У результаті цього знижується продуктивність праці, людина втомлюється, знижується опірність організму, що може стати причиною нещасних випадків, професійних або виробничо-обумовлених захворювань.

Виробничо-обумовлені захворювання не викликаються безпосередньо конкретними виробничими факторами, але при дії цих факторів захворювання трапляються значно частіше і набувають більш важкого перебігу, ніж при роботі в інших умовах.

Найбільшу частку серед професійних захворювань становлять захворювання від впливу пилового фактора - 57,87 % і від фізичного напруження і перенапруження - 15,21%.

Шкідливі виробничі фактори не можна розглядати як постійне явище, притаманне
даній професії. Вони можуть бути ослаблені чи усунені зовсім при удосконаленні
технологічного процесу, поліпшенні умов праці.

Якщо технологічний процес змушує працюючого тривалий час лишатись в одному й тому ж положенні (стоячому, сидячому, нахиленому тощо) або спричиняє перенапруження окремих систем і органів тіла, то це також являє собою шкідливий фактор виробництва. Наприклад, тривала робота стоячи пов'язана із значним статичним напруженням, що може призвести до деформації кісток і суглобів, а також до зміни кровоносних судин (розширення вен ніг).

Для створення нешкідливих і сприятливих умов праці необхідно усунути можливість появи на робочих місцях шкідливих виробничих факторів і забезпечити оптимальний характер трудового процесу. Вирішувати ці завдання покликана виробнича санітарія.

Виробнича санітарія - система організаційних заходів і технічних засобів, котрі відвертають або зменшують дію на працюючих і шкідливих виробничих факторів.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 928 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...