Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Служба охорони праці підприємства



Управління охороною праці є складовою частиною управління виробництвом і базується на повсякденній відповідальності власників підприємств, організацій і установ за збереження здоров'я людей і безпеку їх праці. Управляти охороною праці означає створювати в кожному структурному підрозділі і на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів. З цією метою власник забезпечує функціонування системи управління охороною праці, складовою частиною якої є служба охорони праці, яка створюється на основі «Типового положення про службу охорони праці», затвердженого наказом Державного, комітету України по нагляду за охороною праці.

Служба охорони праці створюється власником на підприємствах, в установах, організаціях невиробничої сфери та в навчальних закладах з числом працюючих 50 і більше чоловік. В інших випадках функції цієї служби можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які пройшли перевірку знань з охорони праці.

Служба охорони праці входить до структури підприємства як одна з виробничо-технічних служб і підпорядковується безпосередньо керівникові підприємства.

Служба охорони праці опрацьовує ефективну цілісну систему управління охороною праці, сприяє удосконаленню діяльності у цьому напрямку кожного структурного підрозділу і кожної посадової особи, складає разом з ними комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Служба організовує забезпечення працюючих різними нормативними актами з охорони праці, розробку перспективних і поточних планів роботи щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці. Вона також бере участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, аналізує їх причини, веде облік і встановлює шкоду від цих подій. З участю працівників служби розробляються положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці, що діють у межах підприємства.

Служба організовує роботу методичного кабінету з охорони праці, пропаганду безпечних та нешкідливих умов праці шляхом проведення консультацій, оглядів, конкурсів, бесід, лекцій, розповсюдження засобів наочної агітації, оформлення інформаційних стендів тощо.

На службу охорони праці покладається ряд інших обов'язків, зокрема сприяння впровадженню у виробництво досягнень науки і техніки, підготовка проектів наказів і розпоряджень з питань охорони праці, розгляд заяв, листів і скарг працюючих.

Служба контролює дотримання чинного законодавства, виконання працівниками посадових інструкцій з питань охорони праці, виконання приписів (розпоряджень) органів державного нагляду, своєчасне проведення навчання та інструктажів працюючих, використання праці неповнолітніх, жінок та інвалідів та деякі інші питання.

Спеціалісти служби охорони праці мають право:

- представляти підприємство в державних та громадських установах при розгляді питань з охорони праці;

- безперешкодно відвідувати виробничі об'єкти, зупиняти роботу виробництв, дільниць, машин, механізмів у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих;

- перевіряти стан безпеки праці та давати козівникам перевіреного об'єкта обов'язковий для виконання припис;

- вимагати від посадових осіб відсторонення від роботи працівників, які порушують нормативні акти про охорону праці, або надсилати подання про притягнення їх до відповідальності;

- порушувати клопотання про заохочення працівників, котрі беруть активну участь у підвищенні безпеки та поліпшенні умов праці. Служби охорони праці створюються також в об'єднаннях підприємств, у центральному апараті міністерства, державного комітету, концерну та ін., в обласних, міських та районних органах державної виконавчої влади.

Навчання і перевірка знань працівників з питань охорони праці

Усі працівники, які приймаються на роботу і в процесі роботи проходять навчання, інструктаж з питань охорони праці відповідно до «Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 4 квітня 1994 року. Цим положенням передбачені особливості навчання посадових осіб і спеціалістів, працівників при підготовці, перепідготовці та одержанні нової професії, учнів, вихованців, студентів навчально-виховних закладів, працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою.

Посадові особи, які визначені спеціальним переліком, проходять навчання в навчальних закладах, котрі після перевірки їх матеріальної бази, програмно-методичного забезпечення та знань викладачів з питань охорони праці наглядовими органами за охороною праці, одержали від Держнаглядохоронпраці дозвіл на проведення цієї роботи. Інші посадові особи та спеціалісти можуть проходити навчання безпосередньо на підприємстві.

Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб до виконання ними своїх обов'язків, а також періодично проводиться один раз на три роки. Це правило поширюється на всі підприємства, установи і організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності.

На підприємствах, де виконується робота з підвищеною небезпекою, проводиться спеціальне навчання і щорічна перевірка знань з охорони праці. Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджений наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці

Окремі посадові особи, визначені Типовим положенням (перші заступники та заступники керівників міністерств, відомств, концернів, корпорацій та ін.), проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці в науково-інформаційному навчальному центрі Державного комітету по нагляду за охороною праці.

У складі комісії по перевірці знань з питань охорони праці повинно бути не менше трьох осіб; очолює комісію по перевірці знань цих категорій посадових осіб голова (заступник голови) Державного комітету по нагляду за охороною праці.

До складу комісії входять керівники відповідних центральних і місцевих органів державної виконавчої влади, концернів та інших об'єднань підприємств, що створені за галузевим принципом, а також представники органів державного нагляду за охороною праці та відповідних профспілок.

Посадові особи та спеціалісти підприємств, які мають вищестоящий господарський орган, перевірку знань з питань охорони праці проходять в комісіях своїх органів. Очолює комісію заступник керівника органу, в обов'язки якого входить управління охороною праці, або керівник служби охорони праці цього органу. До складу комісії входять керівники служби охорони праці, виробничо-технічних підрозділів цих органів, представники органів державного нагляду за охороною праці, а також відповідних профспілок.

Керівники підприємств, які не мають вищестоящої господарської організації, посадові особи, спеціалісти невеликих підприємств, особи, які займаються індивідуальною трудовою діяльністю, проходять навчання у відповідних місцевих навчальних закладах або на близьких за профілем виробництва підприємствах, а перевірку знань з питань охорони праці - в комісіях при місцевих органах державної виконавчої влади або при місцевих органах Держнаглядохоронпраці.

Посадові особи і спеціалісти, які не входять в спеціальний перелік, проходять перевірку знань з питань охорони праці на підприємстві. З цією метою створюється постійно діюча комісія.

Очолює її керівник підприємства (його заступник) або керівник (його заступник) служби охорони праці. До складу комісії входять керівники (їх заступники) служби охорони праці, виробничо-технічних служб, представники місцевих органів державного нагляду за охороною праці, а також профспілкового комітету.

Навчання та перевірку знань з питань охорони праці всіх працівників при підготовці, перепідготовці, одержанні нової професії, підвищенні кваліфікації на підприємстві організовують працівники служби кадрів або інші спеціалісти, яким доручена організація цієї роботи.

Для перевірки знань працівників з питань охорони праці на підприємстві наказом керівника підприємства утворюється постійно діюча комісія. Головою комісії призначаються заступники керівників структурних підрозділів.

Перевірка знань з питань охорони праці працівників підприємств, де немає можливості утворити таку комісію, проводиться за договором в комісіях споріднених підприємств.

До складу комісії входять фахівці служб охорони праці, енерго-механічної, технічної, юридичної та інших, які пройшли у встановленому порядку перевірку знань з питань охорони праці, а також представник профспілкової організації, членом якої є працівник.

Результати перевірки знань посадових осіб, спеціалістів та інших працівників з питань охорони праці оформляються протоколом.

Особам, які показали задовільні результати, видаються посвідчення. При незадовільному результаті повторна перевірка знань працівника призначається протягом одного місяця. При незадовільних результатах повторної перевірки знань працівника працевлаштовують згідно з чинним законодавством.

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці, забороняється.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...