Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пускової установки



ПТРК „Фагот” прийнятий на озброєння протитанкових взводів мотострілецьких батальйонів в 1970р., а ПТРК „Конкурс” (на БРДМ-2) – на озброєння протитанкових батарей мотострілецького полку в 1974р.

До бойових засобів ПТРК “Фагот” входять:

- протитанкова керована ракета 9М111, розташована в транспортно–пусковому контейнері;

- переносна пускова установка (ПУ) 9П135.

До забезпечуючих засобів входить контрольно перевірочна машина КПМ 9В838, 9В262М, 9В871.

До складу ПУ 9П135 входять:

- станок 9П56М;

- наземна апаратура управління 9С451М;

- механізм пуску 9П155;

- в’ючне пристосування.

Станок 9П56М з відкидними опорами, поворотним і підйомним механізмами призначений для кріплення наземної апаратури управління, постановки і закріплення ТПК з ракетою, наведення його по горизонту і вертикалі, здійснення пуску і слідкування за рухом цілі після пуску.

Наземна апаратура управління 9С451(НАУ) призначена для: візуального виявлення цілі, спостереження за нею; забезпечення пуску ракети, автоматичного визначення її координат відносно лінії візування; формування команд керування ракетою і видачі їх в дротяну лінію зв'язку.

Наземна апаратура управління складається з прицілу-прибору спостереження (прилад 9Ш119М1) і апаратурного блоку (9С474-1).

Прилад 9Ш119М1 призначений для візуального виявлення цілі та її супроводження і представляє собою комбінацію монокулярного перископічного візиру з оптико-механічним координатором.

Апаратурний блок виробляє команди керування ракетою. Він закріплений на частині, яка обертається, а прилад 9Ш119М1 – на частині, яка хитається.

Механізм пуску (9П155) представляє собою електромеханічний пристрій, призначений для видачі імпульсів струму, які забезпечують пуск ракети.

ПТКР з ТПК встановлюється на люльку станка. Після пострілу пустий ТПК знімається вручну.

Безпосередньо в ТПК розміщується викидна двигунна установка (ДУ). Зовні контейнера під трубою встановлений блок живлення наземної апаратури управління і електричні стиковочні розніми. Відкривання передньої кришки контейнеру здійснюється за допомогою піроболту.

Ракета складається з чотирьох відсіків:

№1 - блок електромагнітного рульового приводу;

№2 - кумулятивна бойова частина із запобіжно–детонуючим механізмом;

№3 - двигунна установка;

№4 - апаратурний відсік, в якому розміщені координатор, блок управління, катушка з дротом, лампа-фара.

Блок рульового приводу призначений для керування ракетою в польоті по курсу і тангажу за допомогою аеродинамічних рулів. Він представляє з себе електромагнітний механізм з поворотними якорями, на яких встановлені аеродинамічні рулі.

Бойова частина кумулятивної дії вона складається: з корпусу; контактного пристрою; кумулятивного заряду; запобіжно–детонуючого механізму (ПДМ - предохранительно-детонирующий механізм по російськи).

Контактний пристрій призначений для замикання електричного кола електродетонатору запобіжно–детонуючого механізма в момент зустрічі ракети з ціллю. Запобіжно–детонуючий механізм – донний, електромеханічний, запобіжного типу, миттьової дії, з дальнім зведенням і самоліквідацією. Він призначений для підриву кумулятивного заряду або самоліквідації у випадку промаху.

Двигуна установка призначена для розгону і підтримання заданої швидкості польоту ракети і представляє з себе однокамерний, двохрежимний твердопаливний реактивний двигун.

Апаратурний відсік служить для розміщення бортової апаратури керування і крилів.

Координатор представляє з себе трьох ступеневий вільний гіроскоп, який забезпечує узгодження команд керування, які виробляються наземною апаратурою управління в системі координат ПУ з системою координат обертаючої ракети.

Блок керування призначений для прийому, розподілу і підсилення по потужності сигналів керування, які поступають на ракету по двохдротяній лінії зв'язку з ПУ і забезпечення електричною енергією бортової апаратури.

По осі катушки з дротом встановлена лампа-фара, яка використовується для визначення кутового положення ракети відповідно лінії візування.

Викидна ДУ (ВДУ) призначена для надання ракеті початкової швидкості польоту і представляє з себе однокамерний, однорежимний реактивний двигун, який працює на твердому паливі.

ПТРК „Конкурс” розміщується на бойовій машині 9П148 (на базі БРДМ-2), яка має підйомну ПУ на п’ять транспортно пускових контейнерів з ракетами, і крім того комплектується переносною ПУ 9П135 як у ПТРК „Фагот”. В цьому ПТРК використовуються як ракети 9М113 „Конкурс”, так і ракети 9М111 комплексу „Фагот”. Конструктивно ракета 9М113 виконана аналогічно ракеті 9М111 при суттєво збільшених розмірах для збільшення дальності пуску майже вдвічі. Маса проводу для стрільби на 4000м складає 740 гр. Після пуску з БМ 9П148 контейнер відстрілюється. Перезаряджання здійснюється за 1,5 хв без виходу обслуги з БМ. Для технічного обслуговування БМ 9П148 використовується КПМ 9В871 (на базі ГАЗ-66).

ПТРК „Конкурс” входять також до складу озброєння БМП-1, БМП-2 (в боєкомплекті 4 ракети). На БМД-2, БМД-3 передбачена змішана комплектація з однієї ракети „Конкурс” і двох „Фагот”. Пуск ракет здійснюється з ПУ закріпленої на криші башти БМП або БМД.

Основні ТТХ ПТРК „Фагот” і „Конкурс” наведені у таблиці 1.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...