Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державні та недержавні організації в системі охорони інтелектуальної власності



Останніми роками в Україні сформувалася досить розгалужена організаційна структура органів, які прямо чи опосередковано забезпечують діяльність у сфері охорони інтелектуальної власності.

Основним суб'єктом у системі правової охорони інтелектуальної власності є Державний департамент інтелектуальної власності, який був створений у квітні 2000 р. в складі Міністерства освіти і науки України з метою координації діяльності виробників та власників об'єктів права інтелектуальної власності, а також реєстрації згаданих об'єктів в Україні, Указом Президента України від 15 грудня 1999 р. № 1572 «Про систему центральних органів виконавчої влади».

Основними завданнями Департаменту є:

· участь у межах своєї компетенції в забезпеченні реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності;

· прогнозування та визначення перспектив і пріоритетних напрямів розвитку у сфері інтелектуальної власності;

· організаційне забезпечення охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Державний департамент інтелектуальної власності є урядовим органом державного управління, що вповноважений представляти, реєструвати та підтримувати на території України права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, зазначення походження товарів, топографії інтегральних мікросхем, а також здійснювати реєстрацію об'єктів авторського права: творів літератури та мистецтва, комп'ютерних програм, баз даних тощо. Державний департамент інтелектуальної власності проводить єдину державну політику у сфері охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності. Він працює над удосконаленням законодавчої й норма­тивної бази, стосовно міжнародного співробітництва у сфері інтелек­туальної власності, забезпечує умови для введення інтелектуальної власності до цивільного обігу, переймається питаннями підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної влас­ності, взаємодіє з громадськими організаціями тощо.

Крім того, до органів, які забезпечують захист прав на об'єкти промислової власності, належать міжвідомчий комітет з проблем захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності — постійно дію­чий орган при Кабінеті Міністрів України, створений у лютому 2000 р. для координації діяльності органів виконавчої влади у сфері охоро­ни інтелектуальної власності, інші міністерства та відомства України, для яких охорона прав інтелектуальної власності є додатковим напрямком діяльності в межах наданих їм повноважень, що здійс­нюється в процесі виконання основних функцій:

• Антимонопольний комітет України — є центральним органом, що забезпечує захист від недобросовісної конкуренції, пов'язаної з не­правомірним використанням об'єктів інтелектуальної власності.

• Міністерство юстиції України — бере участь у розробці законо­давчих актів з питань інтелектуальної власності, координує законотво­рчу діяльність у цій сфері з іншими сферами законодавства та відпові­дає за його адаптацію до законодавства Європейського союзу.

• Міністерство внутрішніх справ України — здійснює заходи з за­побігання та викриття злочинів, пов'язаних з порушенням авторських і суміжних прав.

• Державна податкова адміністрація України — здійснює контроль за нарахуванням і сплатою податків при ввезенні та виробництві (складанні) аудіо- й відеопродукції на території України. На підставі чинного законодавства здійснює заходи з вилучення та знищення контрафактної продукції, що сприяє захисту інтелектуальної власності, у т. ч. авторських прав на аудіо- та відеопродукцію.

• Державна митна служба України — забезпечує реєстрацію това­рів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, та здійснює ком­плекс передбачених законодавством заходів з недопущення перемі­щення через митний кордон України товарів з порушенням прав інте­лектуальної власності.

• Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації України — здійснює державний контроль за додержання законодавства України про захист прав споживачів, а також про рекламу в цій сфері.

Важливу роль у структурі органів регулювання охорони інтелектуальної власності відіграють організації, що утворюють інфраструк­туру діяльності в цій сфері. Це, наприклад. Український інститут промислової власності (Укрпатент) — державне підприємство; пе­ребуває у сфері управління Міністерства освіти і науки України та Державного департаменту інтелектуальної власності; є основою інфраструктури охорони промислової власності в Україні; виконує такі функції: приймання заявок на видачу охоронних документів на об'єкти промислової власності; проведення експертизи цих заявок на відповідність їх умовам надання правової охорони; забезпечення державної реєстрації об'єктів промислової власності, змін їх право­вого статусу та офіційної публікації відповідних відомостей; здійс­нення державної реєстрації договорів про передачу права власності на об'єкти промислової власності, що охороняються в Україні, та договорів про видачу дозволу (ліцензійних договорів) на їх використання; інформаційне забезпечення функціонування державної системи охорони промислової власності; забезпечення фізичних та юридичних осіб інформацією про об'єкти промислової власності; формування фондів національної патентної документації в органах державної системи науково-технічної інформації України та ін.

Поряд з державними органами в системі охорони промислової власності є і недержавні інституції, що спеціалізуються у сфері інте­лектуальної власності: Всеукраїнська асоціація патентних повіре­них; Коаліція з питань захисту прав інтелектуальної власності (СТРК); Українська група Міжнародної асоціації з охорони промислової власності (АГРРІ).

Важливу роль у функціонуванні системи органів регулювання інтелектуальної власності відіграє інститут патентних повірених — представників у справах інтелектуальної власності, які є незалеж­ними та діють на підставі Положення про представників у справах інтелектуальної власності. Патентні повірені надають фізичним і юридичним особам послуги, пов'язані з охороною прав інтелектуальної власності, представляють їхні інтереси перед Державним департаментом інтелектуальної власності та установами, що належать до сфери його управління, судовими органами, кредитними устано­вами, у відносинах з іншими фізичними та юридичними особами.

Державне підприємство «Інтелзахист» створено відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 6 серпня 2002 року № 449. Воно засновано на державній власності, належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України та підпорядковано Державному департаменту інтелектуальної власності. Підприємство створено з метою удосконалення організації видачі контрольних марок для маркування примірників аудіовізуальних творів, фоно­грам, комп'ютерних програм та баз даних, а, також посилення захисту прав у сфері інтелектуальної власності. ДП «Інтелзахист» опікується питаннями боротьби з порушеннями прав на об'єкти права інтелектуальної власності, причому більшою мірою — суміжними правами.

У складі Державного департаменту інтелектуальної власності створено підрозділ державних інспекторів з питань інтелектуальної власності. Робота цього підрозділу спрямована на забезпечення систематичного державного контролю за додержанням суб'єктами господарювання законодавства у сфері інтелектуальної власності. Державні інспектори діють у всіх регіонах України. Вони вповноважені здійснювати планові й раптові перевірки суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана з використанням об'єктів права інтелектуальної власності. При цьому державні інспектори співпрацюють з підрозділами правоохоронних і контрольних органів Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової адміністрації та Державної митної служби України.

У структурі судової влади у 2001 р. створено спеціалізовану колегію суддів Вищого господарського суду України з розгляду справ, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності. Подібні ко­легії також створені у складі господарських судів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та Апеляційних господарських судів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1939 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...