Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суб’єктивний фактор у міжнародних відносинах



Міжнародні відносини персоніфікуються у вчинках і заявах індивідів, діючих від імені та на основі повноважень, отриманих від міжнародних акторів, що накладає на відносини між останніми відбиток особистих якостей людей. Все це робить можливим та реальним значний вплив особистого, суб’єктивного фактору на міжнародні відносини.

Суб’єктивний фактор у міжнародних відносинах представляє собою вплив людей, їх формальних та неформальних об’єднань та створених ними інститутів, з метою досягнення певних цілей, реалізації своїх інтересів та потреб. Він проявляється у наступних формах:

* зовнішньополітична діяльність держави, спрямована на досягнення бажаних цілей;

* міжнародна політична діяльність інших міжнародних акторів;

* стихійні соціальні, політичні процеси, учасники яких не є суб’єктами міжнародних відносин і не діють цілеспрямовано;

* внутрідержавні соціальні та політичні процеси, що формують зовнішню політику держави або є наслідком цієї політики;

* діяльність окремих людей, які приймають політичні рішення та персоніфікують даних міжнародних акторів, здійснюють акції від їх імені.

Врахування конкретних проявів суб’єктивного фактору має займати тому важливе місце в усіх теоретичних та практичних дослідженнях міжнародних відносин.

Роль особи у міжнародних відносинах значною мірою визначається тим, що у сфері міжнародної політики створені думкою образи часто мають більше значення, ніж самі реальності. Уявлення народів також у викривленому вигляді відбивають реальності, що ґрунтуються або на індивідуальній, або на колективній думці про інші народи та держави, яка склалась у межах пануючого культурного середовища.

Тому викривлена перцепція у відносинах між державами може мати руйнуючий вплив на політичні рішення, оскільки вона впливає на престиж держави, репутацію певних політичних сил, окремих діячів, оцінки цілей, намірів, практичних можливостей міжнародних акторів. Стереотипні уявлення однієї сторони можуть викликати теж саме в іншої сторони, посилюючи викривлення реальності. Це відзначають представники теорії перцепцій Е. Еріксон, О. Клайнберг, К. Боулдінг.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 722 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...