Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Касові операції комерц. банків.їх характеристика



Важливим напрямом діяльності банків є касові операції. Вони полягають у прийманні готівки від клієнтів, зарахуванні її на ра­хунки, збереженні прийнятих коштів та видачі готівки на вимогу клієнтів.Приймаючи го­тівку від клієнтів — юрид. та фіз.осіб, банки збіль­шують свої резерви, за рахунок чого розширюють активні операції та забезпечують зростання доходів. Видаючи готівку клієн­там, банки стягують комісійну плату, яка поповнює їхні доходи. Клієнти банків через касові операції надають своїм грошовим коштам депозитну форму, що сприяє їх кращому збереженню та використанню, одержанню додаткових доходів від депозитних процентів. Водночас у них зростає ймовірність втрат завдяки ри­зику неліквідності банків.

Важлива роль касових операцій у діяльності банківської сис­теми обумовлює необхідність їх централізованого регулювання, З метою його здійснення НБУ ухвалив три нормативні документи:

* Інструкцію з ор-ції емісійно-касової роботи в установах банків Уи;

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Уі;

* Інструкцію про ор-цію роботи з готівкового обігу уста­новами банків Уи.

Вказаними документами визначені основні вимоги до ор-ції банками касового обслуговування клієнтів;

* дотримання норм чинного законодавства та вимог норматив­них актів НБУ щодо ор-ції готівкового обігу;

• прогнозування установами НБУ готівкового обігу відповід­но до вимог основних засад грошово-кредитної політики та конт­роль за дотриманням прогнозних показників;

* повне і своєчасне забезпечення потреб економіки в готівко­вих коштах; тощо.

Для здійснення касових операцій установи банків організову­ють прибуткові каси, в яких здійснюється приймання готівки від клієнтів, та видаткові каси, з яких здійснюється видача готівки. Банківські касові операції базуються на ор-ційних заходах, пов'язаних з регулюванням готівкового обігу. Це передусім скла­дання прогнозних розрахунків касових оборотів та ор-ція кон­тролю за виконанням прогнозних показників з надходжень і видач готівки; розроблення календаря видач готівки по днях місяця і по окремих клієнтах; установлення для кожного клієнта ліміту залишку каси; визначення строків та порядку інкасації виручки для ор-цій торгівлі та сфери послуг тощо. Згідно з цими заходами кожний клієнт банку для одержання касових послуг повинен попередньо:

- розробити і подати банку прогнозний розрахунок своїх касових оборотів на квартал (якщо банк складає свій прогноз касових оборотів);

- повідомити банку визначений день одержання готівки на ви­плату заробітної плати та інші платежі;

- подати банку розрахунок ліміту й одержати встановлений йому ліміт залишку каси;

- подати прізвище особи, відповідальної за одержання і доста­вку готівки з банку, та спосіб її транспортування.

Операційні каси: * прибуткові (денні; вечірні); * видаткові. Прибуткові каси організ. прийом готівки від клієнтів. У прибуткових документах зазнач-ся хар-р внес-ня готівки (торг. виручка, поверн. невипл. ЗП, надходж. на депоз. рах-ки). Денні каси працюють на прийом гот. коштів протягом операц. дня КБ. Ці кошти того ж дня зарах-ся КБом на рах-ки клієнтів. Для обслуг. клієнтів, які здійс. гот. розр-ки у більш пізні часи, КБ відкрив. вечірні каси, які прийм. готівку після закінч. операц. дня. Такі кошти зарах. наступ. дня.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...