Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. “Я вірю у гігієну. Ось де знаходиться істинний прогрес нашої науки



“Я вірю у гігієну. Ось де знаходиться істинний прогрес нашої науки. Ця наука … без сумніву принесе користь людству”.

М.І. Пирогов (1810–1881).

Корми для сільськогосподарських тварин повинні бути доброякісними і бездоганними у санітарному відношенні.

Повноцінна нормована годівля поголів’я у тваринницьких господарствах сприяє здоров’ю, високій продуктивності та відтворювальній здатності тварин, забезпечує успішний ріст і розвиток молодняку, а також запобігає виникненню захворювань, пов’язаних із порушенням обміну речовин або із незадовільною якістю кормів.

Недотримання правил заготівлі й зберігання призводить до розвитку у кормах небажаних процесів і накопичення токсичних продуктів. При цьому створюються сприятливі умови для розвитку бактеріальної флори й грибів. Усе це знижує біологічну цінність кормів. При згодовуванні зіпсованих кормів у тварин послаблюється резистентність, знижується продуктивність і погіршується якість їхньої продукції.

Корми, які утримують механічні домішки, отруйні рослини, пестициди, токсини грибів і мікроорганізмів спричиняють токсикози і отруєння тварин, неплідність або народження нежиттєздатного приплоду.

Через корми, механічним шляхом, можуть передаватися збудники інфекційних (сибірка, емфізематозний карбункул, туберкульоз, бруцельоз, ботулізм, мит, сап, ящур, чума тощо) та інвазійних (фасціольоз, аскароз, стронгілоїдози та ін.) хвороб.

Таким чином, санітарно-гігієнічний контроль за якістю кормів – це важливий захід для профілактики захворювань тварин і зниження їх продуктивності.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 407 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...