Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Предмет логіки. Поняття



Чуттєве пізнання і понятійне осмислення. Особливості абстрактного мислення.

Місце логіки в системі наук про мислення, специфіка її предмета. Метод формалізації.

Мислення і мова. Застосування логічних досліджень у мовознавстві. Умови використання логічної формалізації в гуманітарних та економічних науках.

Місце понять в структурі мисленого процесу. Основні логічні прийоми формування понять: порівняння, аналіз, синтез, абстрагування, узагальнення.

Структура поняття. Зміст поняття як основа об’єднання предметів думки в загальний клас. Обсяг поняття як множина предметів думки. Закон взаємно оберненого відношення між обсягом і змістом поняття. Узагальнення і обмеження понять.

Поділ понять за кількістю елементів обсягу, за типом явищ, які відбираються, за характером указання елементів змісту, за можливістю самостійного визначення.

Порівняльні і не порівняльні поняття. Типи відношень сумісності між поняттями: рівнозначність, перетин, підпорядкованість. Типи відношень не сумісності: співпідпорядкованість, протилежність, суперечність. Колові діаграми Ейлера як засіб вираження відношень між поняттями.

Визначення понять і його види. Структура та правила явного визначення. Помилки які можливі у визначенні.

Поділ понять. Структура та види поділу. Правила та можливі помилки у поділі. Класифікація та її роль у науковому пізнанні.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...