Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Соціальна філософія



Поняття суспільства. Розвиток суспільства як природно-історичний процес. Предмет соціальної філософії. Специфіка соціального пізнання. Соціальна філософія в системі суспільних наук. Соціальна філософія і соціологія. Соціальна філософія й історія. Соціальна філософія і негуманітарні науки. Природа як матеріальна передумова виникнення і розвитку суспільства. Поняття географічного середовища. Географічний детермінізм. Біосфера і ноосфера. Взаємодія суспільства і природи. Екологічна діяльність людини. Сучасна екологічна ситуація, її сутність.

Економічне життя суспільства. Праця і виробництво в життєдіяльності людей. Поняття суспільного виробництва. Види суспільного виробництва. Матеріальне виробництво та його структура. Продуктивні сили. Виробничі відносини. Закон відповідності виробничих відносин характеру і рівню розвитку продуктивних сил. Спосіб виробництва. Закон визначальної ролі способу виробництва у суспільному житті. Феномен техніки. Значення техніки в розвитку людини і суспільства. Прогрес техніки і культури. Сутність і соціальні наслідки науково-технічної революції (НТР).

Соціальне буття суспільства. Суспільство як система суспільних відносин. Поняття соціальної структури суспільства. Демографічна, поселенська, професійно-освітня, соціально-класова, стратифікаційна, етносоціальна структури суспільства.

Етносоціальне буття суспільства. Історичний генезис етнічних спільностей людей (рід, плем’я, народність, нація). Природні та соціальні чинники утворення і розвитку етносів. Етнос і раса. Поняття нації. Етнічні та соціальні ознаки нації. Національна психологія та національна самосвідомість. Поняття менталітету. Особливості формування української нації та її менталітету. Природа сучасного “етнічного ренесансу”.

Політичне життя суспільства. Політика як соціальне явище. Поняття політичної системи суспільства. Держава - основний інститут політичної системи суспільства. Політичні партії в структурі політичної системи суспільства. Політика і влада. Політичні відносини. Політична культура. Походження і сутність держави. Сучасні тенденції розвитку держави. Ознаки правової держави.

Духовне життя суспільства, його сутність та структура. Духовні потреби, духовна діяльність, духовне виробництво і духовне споживання. Духовний світ людини. Структура духовного світу особистості.

Поняття суспільного буття та суспільної свідомості. Форми суспільної свідомості. Відносна самостійність форм суспільної свідомості. Структура суспільної свідомості. Буденна і теоретична свідомість. Суспільна психологія та суспільна ідеологія.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 351 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...