Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Вчення про буття



Філософське усвідомлення світу, його сутність та проблеми. Сутність онтології. Філософський зміст поняття „світ”. Буття та його форми. Реальність об’єктивна і суб’єктивна. Реальність процесів, явищ, речей, властивостей та їх відношень.

Матеріальне та ідеальне. Поняття матерії. Види матерії. Історичний розвиток філософського поняття матерії. Рух як спосіб існування матерії. Основні форми руху матерії. Простір і час як форми існування матерії. Єдність матерії, руху, простору і часу. Безкінечність простору і часу. Соціальний простір і час.

Онтологія і діалектика. Принципи діалектики. Основні поняття діалектики як загальної теорії розвитку (рух, розвиток, зв’язок, взаємодія, відношення). Поняття закону. Закон взаємного переходу кількісних змін у якісні. Сутність закону єдності та боротьби протилежностей. Поняття “джерело розвитку” і “рушійна сила розвитку”. Всезагальний і специфічний характер суперечностей. Класифікація (типологія) суперечностей. Соціальні суперечності, їхня сутність, структура та особливості. Поняття антагонізму. Закон заперечення заперечення. Сутність діалектичного заперечення. Форми діалектичного заперечення. Особливості закону заперечення заперечення. Принципи діалектики.

Поняття категорій діалектики. Категорії діалектики як універсальні форми мислення, узагальнення реального світу. Категорії одиничного і загального, форми і змісту, сутності і явища, необхідності і випадковості, можливості і дійсності, частини і цілого.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...