Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Свідомість і пізнання



Проблема свідомості з точки зору науки і філософії. Свідомість в структурі людської життєдіяльності. Природні та соціально - історичні засади свідомості. Генезис форм відображення на різних рівнях розвитку матерії. Свідомість і психіка. Свідомість і мислення. Мислення і мова. Самосвідомість. Несвідоме. Підсвідоме. Структура свідомості. Пізнавальна, оцінююча, цілепокладальна та мотиваційна функції свідомості.

Теорія пізнання (гносеологія) в системі філософського знання. Сутність пізнавального процесу, його принципи та особливості. Суб’єкт і об’єкт пізнання. Поняття чуттєвого та раціонального пізнання. Основні форми чуттєвого та раціонального пізнання. Поняття інтуїції. Емпіричний та теоретичний рівні наукового пізнання.

Основні методи наукового пізнання. Методологія і логіка наукового пізнання. Історичний та логічний методи наукового пізнання. Ідея, проблема, концепція, гіпотеза, теорія як форми наукового пізнання. Пізнання і творчість.

Поняття істини. Об’єктивна, абсолютна і відносна істини. Істина і заблудження (помилка, хибність). Критерії істини. Поняття практики. Практика як критерій істини, основа пізнання, його джерело і рушійна сила. Абсолютність і відносність практики як критерій істини. Функції практики.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...