Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Всесвітня павутина(WWW)



Свій початок цей вид сервісу веде з березня 1989г., коли Тім Бернерс-Ли з CERN запропонував керівництву цього міжнародного європейського наукового центру концепцію нової розподіленої інформаційної системи, яку назвав World Wide Web(WWW або W3). З початку 1995г. практично усі комп'ютерні видання звернули увагу на цей вид сервісу: "нарешті з'явився зручний інтерфейс для роботи в Internet". Програмне забезпечення WWW передбачало наявність двох основних складових: WWW- сервера і WWW- клієнта. Останній називався "браузером".

До 1995 року були розроблені програми - браузери Netscape, Arena, Chimera. Надалі до них додалася Microsoft Internet Explorer.

Бернерс-Ли вважав, що інформаційна система, побудована на принципах гіпертексту, повинна об'єднати усю безліч інформаційних ресурсів CERN, яке складалося з бази цих звітів, комп'ютерної документації, списків поштових адрес, інформаційної реферативної системи, наборів даних, отриманих в експериментах, і тому подібне. Гіпертекстова технологія повинна була дозволити легко "перестрибувати" з одного документу в інший.

На початку 1992г. Марк Андрессен з Національного Центру Суперкомп'ютерних Застосувань(NCSA) побудував на принципах W3 програму MOSAIC - мультипротокольний переносимий інтерфейс, який забезпечив бурхливе зростання популярності цього виду сервісу. При створенні нових браузерів ставилася мета - багатопротокольна робота: не лише в WWW, але і в FTP, telnet, Gopher, WAIS, та ін. Завдяки цьому нині, працюючи в WWW, можна використати практично усі сервіси Internet.

У WWW клієнт - це інтерпретатор HTML. Залежно від команд HTML він виконує різні функції: розміщення тексту на екрані; обмін інформацією з сервером у міру аналізу отриманого HTML- тексту або графічних образів; запуск зовнішніх програм для роботи з документами у форматах, відмінних від HTML(GIF, Л^ЕО, MPEG, Postscript, та ін.). Найбільше поширення отримали Web - броузеры Netscape Navigator(Netscape Communicator), Microsoft Internet Explorer.

Сервер протоколу HTTP забезпечує роботу WWW, управляє наявними базами цих документів у форматі HTML і програмним забезпеченням, розробленим в стандарті CGI. Здобули популярність такі сервери HTTP, як Netsite(Netscape), Apache(Apache Group), Open Market Secure Web Server(Open Market), NCSA HTTP(NCSA), Netscape Enterprise Server(Netscape), O'Reilly Website(O'Reilly), Internet Information Server(Microsoft), Personal Web Server(Microsoft).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...