Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Служба FTP



Комунікативну функцію в Internet виконує електронна пошта(electronic mail, або скорочено e - mail). Другою основною функцією є зберігання інформації. Ця функція знайшла в Internet своє відображення в сервісі FTP(File Transfer Protokol). FTP - архіви є одним з основних інформаційних ресурсів Internet. Фактично - це сховища текстів, програм, фільмів, фотографій, аудіо записів і іншої інформації, записані у вигляді файлів в зовнішніх ЗУ ЕОМ, розкиданих по всьому світу.

Що уся, що зберігається в FTP - архівах інформація може бути представлена у вигляді трьох різновидів: freeware, shareware і комерційна.

Freeware - це вільно поширювані інформаційні ресурси. До них відноситься все, що можна отримати в мережі безкоштовно і без спеціальної реєстрації.

Shareware - це інформаційні ресурси обмеженого використання(умовно-безкоштовні ресурси). До них найчастіше відносяться ресурси з обмеженим часом використання, яке дається користувачеві для ознайомлення, або з обмеженим набором функцій. Після закінчення встановленого часу користувач повинен пройти реєстрацію(і заплатити), інакше ресурс перестає працювати(наприклад, в shareware - програму вбудовується контроль дати, і після закінчення терміну ознайомлення програма сама себе руйнує).

Комерційна - це захищена інформація, режим доступу до якої визначається її власником і дозволяється за спеціальною угодою із споживачем.

FTP - архіви зазвичай є комерційними, призначеними для обслуговування зареєстрованих користувачів. Але кожен з них має відкриту частину, freeware, що містить, і shareware - ресурси. Для реєстрації у відкритій частині FTP - архіву користувач набирає ім'я "anonymous". Програма, обслуговуюча таких користувачів, називається "Анонімним FTP - сервером". Після реєстрації анонімний сервер просить пароль. На цей запит необхідно повідомити свою адресу електронної пошти. Іноді як пароль використовується слово "guest".

Як вже відзначалося, FTP - архів має ієрархічну структуру: файли розташовані в директоріях, які можуть бути піддиректоріями директоріїв вищестоящого рівня. Для перегляду інформаційного наповнення FTP - архіву(для навігації) потрібна спеціальна програма "FTP - клієнт". Найбільш відомою програмою

- клієнтом FTP є "cutftp", але у браузерах Internet Explorer і Netckape Navigator версій вище 3.0 вбудовані свої FTP - клієнти. Тому, для навігації по FTP - архіву з Internet Explorer, наприклад, досить набрати в рядку URL адресу FTP - сервера і натиснути "Enter". Адреса FTP - сервера бажано набирати з вказівкою протоколу, наприклад:

ftp://ftp.funnet.fi, ftp://ftp.svmbol.ru.

Список ftp- серверів всього світу можна знайти за адресою: http://hoohoo.ncsa.uiuc.edu: 80/ftp.

Браузер виводить інформацію з FTP - сервера на екран локального комп'ютера користувача у вигляді стовпця посилань, кожна з яких вказує на файл або вкладений підкаталог(піддиректорій). Поряд з посиланням вказується дата і час створення файлу(підкаталогу). Каталоги позначаються словом "Directory", а для файлів наводиться їх розмір у байтах. Багато FTP - сервери містять у своїй структурі спеціальний каталог /pub, що містить файли для вільного копіювання.

Крім того, в кожен каталог включаються файли "readme" або(и) "index", в яких знаходяться список і опис призначення файлів, зібраних в цьому каталозі. Пошук файлів в ftp можна вести за адресою: www.filesearch.ru.

Програма cutftp відноситься до класу shareware - nporpaMM. Користуватися нею після установки дозволяється впродовж тридцяти днів, після чого необхідно або припинити її використання, або заплатити і пройти реєстрацію.

Програма дозволяє вибрати FTP - сервер, проглянути структуру FTP - сервера, переміщаючись по ієрархічній системі каталогів, читати текстові файли, копіювати їх на свій комп'ютер, копіювати файли зі свого комп'ютера на видалений FTP - сервер. Управління програмою проводиться за допомогою діалогового вікна і нагадує роботу з провідником Windows 95.

Обслуговування запитів на анонімному FTP - сервері веде програма - робот, яка управляється командами FTP. При зверненні до такого сервера по електронній пошті необхідно в тексті листа вказувати команди, на які реагує поштовий робот. Таких команд належать:

cd ім'я - команда переходу до каталогу "ім'я"; dir - запит змісту поточного каталогу; ascii - команда, застережлива робот, що прошений файл - текстовий;

binary - команда, застережлива робот, що прошений файл - двійковий (тобто програма, малюнок, аудіофайл, архівний файл, і

т.д.); get ім'я - команда копіювання файлу "ім'я" з поточного каталогу;

quit - закінчення роботи з поштовим роботом.

Необхідно пам'ятати, що різні поштові роботи(такі, як ftpmail, bitftp...) можуть використати різні системи команд. Тому починати працювати з новим роботом треба із запиту "help". Назви команд зазвичай можна набирати будь-якими буквами - прописними або рядковими, тоді як назви директоріїв і файлів потрібно набирати строго відповідно до їх зображення.

Робота з FTP - архівами передбачає декілька операцій:

- пошук адрес FTP - архівів;

- встановлення зв'язку з FTP - сервером, на якому зберігається цей FTP, - архів;

- пошук каталогу(директорія), в якому зберігається шуканий файл;

- перевірка: чи є шуканий файл в цьому каталозі;

- копіювання файлу на свій комп'ютер.

За відсутності на сервері FTP індексного покажчика файлів з анотаціями доводиться орієнтуватися тільки на імена файлів. Пошук сервера, каталогу і файлу, що містить необхідну інформацію, перетворюється на складне завдання.

Для полегшення пошуку інформації в сервісі FTP розроблена програма Archie, що веде пошук за централізованими складеними списками - покажчиками файлів, доступних на анонімних FTP, - серверах.

База даних Archie включає покажчики на декілька мільйонів файлів, розташованих більш ніж на тисячі анонімних серверах. Для зниження навантаження на сервери Archie, які щодня обробляють десятки тисяч запитів, система Archie розташовується на декількох дублюючих один одного серверах(дзеркальних серверах - mirrors).

Для пошуку файлів в Archie за допомогою Internet Explorer необхідно скористатися шлюзом з Archie, який включається в деякі Web- сторінки у вигляді форми для запитів до бази даних Archie. Приклади таких сторінок:

http: //hoohoo.ncsa.uiuc. edu/archie.html http: //www - ns.rutgers. edu/htbin/archie http: //www. spiretech. com/ archie - form.html http://www.thegroup.net/AA.html

Доступ до Archie можливий і no e - mail, наприклад, через робот [email protected], і за допомогою спеціальної програми - клієнта Archie.

Окрім Archie орієнтуватися в інформаційних ресурсах Internet допомагають ієрархічні каталоги текстів і двійкових файлів Gopher.

Gopher - це орієнтована на меню система, що дозволяє користувачам переглядати ресурси Internet шляхом пересування по ланцюжку тих меню, які створюються адміністратором сервера Gopher. Кожен пункт меню вказує на фрагмент даних, який може бути підміню або комп'ютерним файлом. Пункти меню Gopher багато в чому схожі на гіпертекстові посилання: вибір пункту меню посилає до певного інформаційного ресурсу(до файлу, або до іншого меню), який може знаходитися на будь-якому комп'ютері Internet. Адреса сервера Gopher, працюючого в Сан-Франциско: gopher://well.sf.ca.us. До Gopher - серверу університету Міннесота можна звернутися за адресою: http://gopher2.tc.umn.edu/.

Адреса сервера Gopher, працюючого в Джорджтауні: gopher://gopher.georgtown.edu/.

У Internet багато серверів Gopher, знайти в них потрібні відомості складно через велику кількість інформації. Для полегшення пошуку в Gopher - просторі розроблена пошукова система Veronica, що веде пошук по усьому Gopher, - простору(по заданому пошуковому образу Veronica здійснює пошук в усіх відомих їй меню Gopher). Результати пошуку оформляються у вигляді нового меню, працюючого так само, як і меню Gopher.

Для локального пошуку на вибраному Gopher - сервері іноді використовується пошукова система Jughead.

Як Archie, так і Gopher, і пошукові системи типу Veronica дозволяють здійснити пошук інформаційних ресурсів Internet, що зберігаються у вигляді файлів. Отримати знайдені файли можна за допомогою сервісу FTP.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...