Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Телеконференції(News)



У 1979г. була реалізована ідея аспірантів з університетів Дюка і Кароліни, що шукали можливість обміну інформацією між комп'ютерами своїх учбових закладів. Спочатку для такого обміну використовувався протокол UUCP(Unix to Unix Copy Protocol). Потік інформації був досить великим, і розрізнені повідомлення стали об'єднувати в загальні теми, щоб полегшити орієнтацію. На цій основі і виникли телеконференції, які постійно оновлювали інформацію по своїх темах і створили базу для широкого обміну думками. З 1986г.

введений новий спеціальний протокол обміну новинами - NNTP(Network News Transfer Protocol), сумісний з TCP/IP.

Така система розподілених по темах повідомлень стала основою телеконференцій Internet, провідне положення серед яких займають телеконференції Usenet. У Internet діють і інші телеконференції: Bitnet, Clarinet, Relcom, Demos, Glasnet...

Система Usenet налічує більше 10000 дискусійних груп. Ці телеконференції забезпечують обмін думками на міжнародному рівні.

Телеконференції діляться на два види: вільні, і керовані модератором(модератор отримує усі повідомлення, що поступають, і визначає, чи відповідає тематиці телеконференції повідомлення, що поступило, чи не порушує воно традицій цієї конференції(наприклад, оскільки більшість телеконференцій обслуговуються університетами, обмежується комерційне використання хост - комп'ютерів), що склалися, крім того, модератор робить узагальнення змісту повідомлень для розміщення в Usenet).

З тематики усі телеконференції утворюють ієрархічну структуру. Верхній рівень цієї ієрархії утворюють наступні рубрики(Таблиця 1).

Таблиця 1. Рубрики верхнього рівня ієрархії

Nn/n Имя рубрики Содержание рубрики
  alt Альтернативные группы новостей
  bit Список рассылки Bitnet LISTSERV
  biz Реклама для бизнеса
  clarinet Служба новостей (только по подписке)
  comp Все темы, связанные с компьютерами, с делением на группы - от новичков до профессионалов
  kl2 Образование (дошкольное и школьное)
  mi sc Темы, не относящиеся ни к одной другой группе
  news Информация и новости, связанные с Usenet
  rec Досуг и хобби
  sci Различные темы из области научных исследований
  soc Социальная тематика, культура
  talk Обсуждение спорных вопросов (множество дискуссий по различной тематике)

Кожна з приведених рубрик утворює деревовидну структуру, аналогічну організації файлової системи.

Конференції Bitnet надають можливість обміну думками в міжнародному масштабі на базі електронної пошти. Для цієї мети в Bitnet за допомогою програми LISTSERV ведуться списки розсилки(тобто списки абонентів, яким розсилаються повідомлення з вибраної ними тематики).

Relcom, Demos і Glasnet - це російськомовні телеконференції, тематика яких досить широка: від бесід на довільні теми(relcom.talk) до чітко орієнтованих професійних дискусій. Для комерційних цілей створені групи relcom.commerce.*.

Окрім розділення телеконференцій по тематичних рубриках, має місце і регіональне ділення - для тих випадків, коли обговорення треба вести тільки з місцевим кругом користувачів.

Для участі в роботі телеконференцій необхідно дотримуватися мережевого етикету(у який включені, наприклад, такі правила, як "необхідно користуватися найближчим до Вас джерелом інформації, щоб не перевантажувати мережу"), використати загальноприйнятий стиль спілкування, стандартні скорочення, і так далі. Для новачків, що тільки освоюють роботу, в системі телеконференцій, існують спеціальні "пробні телеконференції"(наприклад, alt.test; misk.test).

До складу Internet Explorer включено клієнтське програмне забезпечення Internet News. Після його налаштування необхідно визначитися, які групи новин Вас цікавлять. Цей процес називається підпискою(Subscribe) на групу. IP - адреса Вашого сервера новин задається ISP при підключенні до Internet.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...