Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

МАФ художньо – декоративного призначення



Декоративна паркова скульптура, не являючись монументальною, не підпорядковує собі оточуюче середовище, входить в нього як повноправний елемент, який доповнює окремі сторони пейзажу. Вона може відображати найкращі моменти людського життя: дитинство, юність, змужніння, материнство у вигляді людських фігур чи героїв народних казок.

Величина декоративної скульптури, незалежно від величини п’єдесталу, повинна відповідати натурі, збільшеній приблизно в 1,75 раз. Голова скульптури має бути вище рівня очей глядача.

Декоративна кераміка – спеціальний вид садово–паркового оформлення, який вирізняється своїми декоративними якостями і є самостійним елементом садово – паркового мистецтва. Кераміка, що використовується в парковому середовищі, повинна мати більш крупні і масивні форми, ніж для інтер’єру. Скульптурні керамічні композиції, вази, чаші, глечики, горщики з їх червонувато – охристим кольором гарно дивляться на зеленому фоні рослинності, на невисоких кам’яних підпірних стінках, біля квітників, на плиточник площадках і біля невеликих басейнів.

Монументальна скульптура є особливим видом оформлення садів і парків і органічно бере участь в ансамблі(пам’ятники історичним особам, бюсти героїв праці, символічні фігури воїнів, бойові машини, встановлені на п’єдесталі і т.п.). Для цих споруд в кожному об’єкті відводять парадні місця і оформляють красиво квітучими чагарниками і квітниками.

Паркові споруди поділяють на об’ємні та площинні. До об’ємних належать багатозальні будівлі, павільйони, монументи, мости; до площинних – видові, ігрові та спортивні майданчики, стадіони, басейни. Склад і кількість споруд залежить від призначення та природного характеру парку.

Паркові споруди бажано групувати в комплекси і розміщувати відповідно до функціональних зон території. Об’ємні споруди краще будувати на підвищених, а площинні – на понижених ділянках рельєфу паркової території. Деякі паркові споруди розміщують нижче поверхні землі з обваловуванням або врізкою їх в схил. Такий прийом дає змогу зменшити кількість видимих споруд, збагатити мікрорельєф паркової ділянки, створити ефект незвичайності обстановки.

Паркові споруди повинні бути співрозмірними людині, підпорядковуватися композиції озеленених просторів і тільки у виключних випадках домінувати над ними. Їх вертикальні розміри не повинні перевищувати 1/3 – 2/3 висоти оточуючої деревної рослинності. Виключенням можуть бути композиційні домінанти. Горизонтальні розміри споруд не повинні перевищувати розмірів основних природних елементів пейзажної картини, що формується. Паркові об’ємні споруди мають бути оригінальними за формою і простими за конструкцією, відрізнятися гармонійними пропорціями, чітким силуетом і виразним кольоровим рішенням.

Басейни, фонтани, каскади та інші невеликі водні влаштування сприяють покращенню мікроклімату, вирішенню інженерних та протипожежних завдань, а також є важливими елементами локальних композицій парку.

Основним декоративним елементом басейнів є водна поверхня. Різноманітні за формою басейни проектують з природного та штучного каменю із створенням надійної гідроізоляції. Водне дзеркало басейнів може бути розчленоване доріжкою або прикрашене острівками з каміння, декоративною скульптурою.

Головним декоративним елементом фонтанів є струмені води різноманітної форми і розмірів. Для попередження зносу води вітром за межі басейну максимальна висота струменя не повинна перевищувати половину діаметру басейну.

Природні водні джерела слід оберігати та оформляти у вигляді гротів, неглибоких колодязів.

Сходи, пандуси, підпірні стінки, містки – важливі елементи інженерного благоустрою й архітектурного оформлення дорожньої мережі парку.

Деякі озеленені території,окремі ділянки, господарські зони – вимагають огородження. Основний принцип проектування огорож – збереження пейзажної цілісності ландшафтів при достатньо ефективному розмежуванні простору. Розповсюдженими парковими огорожами є живоплоти, штучні водні перепони, виїмки і насипи, огорожі зі збірних елементів чавунного листя, зі зварних елементів та вольєрної сітки.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 920 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...