Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

МАФ функціонального призначення



Малі архітектурні форми за функціональним призначенням поділяються на:

· елементи благоустрою територіальних населених пунктів, парків, рекреаційних зон, транспортних магістралей (кіоски, торгові автомати, ліхтарі, альтанки, сходи, пандуси, відкоси, підпірні стінки, павільйони, автомати, зупинки для міського громадського транспорту та інші);

· носії інформації (рекламні щити, інформаційні стенди, різноманітні інформаційні установки, вказівники);

· декоративні малі архітектурні форми (фонтани, басейни, скульптура, меморіальні споруди).

Паркова територія окрім зелених насаджень потребує облаштовані місця для відпочинку і розваг, які містять різні види альтанок, садові меблі, спортивні і дитячі майданчики, фонтани, лави та урни, ліхтарі та інші, так звані архітектурні форми. Подібні елементи надають масу можливостей при організації простору. При правильному підборі матеріалів, фактур і деталей не складно домогтися будь-якого стильового відтінку.

Альтанки можуть зводитись практично з будь-яких будівельних матеріалів, але в нашому випадку більше використане – це дерево. Адже легкі дерев’яні стаціонарні будівлі найбільш гармонійно вписуються в пейзаж (див. аналоги).

Лави – найбільш широко використовуваний тип МАФ на нашій території. Залежно від місця розміщення визначаються призначення, а також форма, розміри, матеріал для виготовлення і колір лави. В усіх випадках лави повинні бути, передусім, зручні для користування, прості за формою, а їхній колір - органічно доповнювати загальне кольорове рішення території. Вони не повинні бути дорогими, а їхнє виготовлення трудомістким. Лави призначені для довготривалого відпочинку, вони виконані з металу та дерева (див. аналоги).

МАФ виконують гігієнічну і мікрокліматичну функції, що сприяє оздоровчому впливу середовища і комфорту відпочиваючих (затінення, захист від вітру, укриття від дощу.

У даному парку МАФ функціонально призначення відіграють важливе значення. Так парк обладнаний численними лавами, які розміщені у найбільш цікавих місцях парку, які слугують для довготривалого відпочинку відвідувачів. Найбільша частина лав зосереджена на набережній вздовж берегів річки, оскільки вода привертає велике число відвідувачів.

Парк також обладнаний численними ліхтарями, висотою до 3 м. Вони призначені для освітлення для відвідувачів у вечірній час. Також ліхтарі прикрашають та увиразнюють берегову лінію, а отже і загальну панораму берега. Знаходяться і на території невеликі звичайні урни для збереження чистоти парку, які повинні мати прості геометричні форми. Звичайна урна складається з двох основних частин - оболонки і сміттєзбірника, що виймається. Обо­лонка урни може виконуватися з металу, кераміки, бетону, азбесто­цементної труби. Сміттєзбірник найчастіше є звичайним оцинкова­ним відром, що легко виймається з оболонки і зручне для санітарної обробки. Деякі з металевих урн можна знімати зі стійки або на шар­нірах нахиляти для вилучення смітгя і очищення, причому відро вже не виймається.

МАФ найбільше від інших елементів благоустрою повинні відповідати своєму оточенню – архітектурно-планувальній структурі, функціональності парку, характеру зелених насаджень, масштабу водних просторів. Разом з тим, ці форми майже завжди багатофункціональні, і свою основну функцію, як інженерні споруди, повинні виконувати бездоганно. Разом з тим вони повинні бути надійними, економічними та досить привабливими.

Всі МАФ функціонального призначення виконані в єдиному стилі.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1029 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...