Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

В обліку операцій банку в іноземній валюті



Методологічні засади відображення в бухгалтерському обліку операцій в іноземній валюті, що здійснюють банки України, рег­ламентує Інструкція з бухгалтерського обліку операцій в інозем­ній валюті та банківських металах у банках України № 555 від 17.11.2004, затверджена постановою Правління Національного банку України.

У бухгалтерському обліку операції в іноземній валюті та ба­нківських металах відображаються відповідно до їх економічної суті за балансовими і позабалансовими рахунками Плану рахун­ків бухгалтерського обліку банків України, затвердженого по­становою Правління Національного банку України № 280 від 17.06.2004, з урахуванням вимог нормативно-правових актів На­ціонального банку України з валютного регулювання та кон­тролю.

План рахунків забезпечує мультивалютний облік операцій, тобто зміст операцій, розрахунки за якими здійснюються в іноземній валюті, відображається на тих самих рахунках, що й за операціями в національній валюті. Такий підхід засвідчує за­стосування базового принципу міжнародного обліку - переваги економічного змісту операції над її юридичної формою. Валюта є тільки засобом розрахунку, а економічний зміст операції одна­ковий.

Бухгалтерський облік операцій в іноземній валюті та банків­ських металах банки здійснюють у подвійній оцінці, а саме: у но­мінальній сумі іноземної валюти, одиницях ваги металу, щодо яких установлюється офіційний курс гривні, - тройських унціях та гривневому еквіваленті за офіційним курсом.

Для відображення зв'язку між операціями в іноземній та на­ціональній валюті банки можуть використовувати технічні раху­нки - рахунки валютної позиції та еквівалента валютної позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів.

Технічний рахунок - рахунок, який не має економічного навантаження і використовується для технічного здійснення опе­рації. Для відображення обмінних операцій за балансовими рахунками використовуються технічні рахунки 3800 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів» та 3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів».

Рахунок 3801 «Еквівалент позиції банку щодо Іноземної ва­люти та банківських металів» є контррахунком рахунку 3800 «По­зиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів» для обліку гривневого еквівалента позиції щодо іноземної валюти та банківських металів.

Наприкінці кожного операційного дня суми залишків у грив­невому еквіваленті за технічними рахунками 3800 та 3801 мають бути однаковими.

Різниці між сумами залишків у гривневому еквіваленті від­повідної іноземної валюти за аналітичними рахунками 3800 та 3801 у за кодами іноземної валюти, що виникають Унаслідок ма­тематичного округлення, відображаються за рахунком 6204.

Отже, рахунки валютної позиції та її еквівалента відобража­ють позицію банку у відповідній валюті та вартість останньої, пе­рераховану в гривні. Вони забезпечують взаємозв язок між валю­тами тільки програмно, тобто є допоміжними. Банк самостійно визначає порядок ведення аналітичного обліку за технічними ра­хунками та технічні аспекти переоцінки рахунків в іноземній ва­люті в обліковій політиці відповідно до вимог нормативно-право­вих актів Національного банку України.

Формування фінансової звітності здійснюється без урахуван­ня залишків за технічними рахунками 3800 та 3801.

Операції в іноземній валюті та банківських металах при пер­вісному визнанні відображаються у валюті звітності шляхом пе­рерахунку суми в іноземній валюті відповідно до офіційного кур­су гривні до іноземних валют на дату здійснення операції (дата визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів І ви-

Дата операції - дата, з якої банк зобов'язується придбати або продати актив.

Дата розрахунку - дата, з якої актив передається банку або банком.

На кожну наступну після визнання дату балансу:

· усі монетарні статті в іноземній валюті та банківських мета­лах відображаються в бухгалтерському обліку за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів на дату балансу;

· немонетарні статті в іноземній валюті та банківських металах,
що обліковуються за собівартістю, відображаються в бухгал­терському обліку за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів на дату визнання (дату здійснен­ня операції);

· немонетарні статті в іноземній валюті та банківських металах,
що обліковуються за справедливою вартістю, відображаються
в бухгалтерському обліку за офіційним курсом гривні до іно­земних валют і банківських металів на дату визначення їх справедливої вартості.

Монетарні статті статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які отримуватимуться або сплачуватимуться у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквіваленті.

Немонетарні статті - інші, ніж монетарні, статті балансу.

Курсова різниця від переоцінки грошових коштів та інших монетарних статей в іноземній валюті зараховується на рахунок 6204 «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськи­ми металами».

Доходи і витрати (нараховані, отримані, сплачені) в інозем­ній валюті відображаються в бухгалтерському обліку за рахунка­ми класів 6 і 7 у національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют на дату їх визнання з використанням техніч­них рахунків групи 380 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів».

Реалізований результат за операціями купівлі-продажу іноземної валюти визначається як різниця між вартістю прода­жу іноземної валюти та вартістю її купівлі. Метод розрахунку реалізованого результату визначається політикою банку з управ­лінського обліку і може змінюватися, якщо це сприятиме більш достовірному відображенню результату обмінних операцій бан­ку, або змінами вимог Національного банку України щодо облі­ку іноземної валюти. Реалізований результат обліковується на окремому аналітичному рахунку балансового рахунку 6204 «Ре­зультат від торгівлі іноземною валютою та банківськими мета­лами».

Активи і зобов'язання в іноземній валюті та банківських ме­талах відображаються у фінансовій звітності в гривневому екві­валенті за офіційним курсом на дату складання звітності або на дату їх визнання.

Аналітичний облік активів і зобов'язань в іноземній валюті та банківських металах, реалізованих та нереалізованих резуль­татів за операціями в іноземній валюті, відкритих валютних по­зицій та їх гривневих еквівалентів здійснюється за кодами валют і банківських металів.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 582 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...