Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика валютного ринку, діяльності банків на ньому та банківських операцій з іноземною валютою



Характеристика валютного ринку, діяльності банків на ньому та банківських операцій з іноземною валютою

Валютний ринок як економічна категорія відображає певну су­купність відносин щодо здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, інших валютних цінностей, цінних паперів в іноземній валюті та руху іноземних капіталів.

З практичного погляду валютний ринок - це офіційні фінан­сові центри, у яких зосереджено здійснення валютних операцій.

З функціонального погляду валютні ринки забезпечують своє­часне здійснення міжнародних розрахунків, страхування від ва­лютних ризиків, диверсифікацію валютних резервів.

З інституціонального погляду валютні ринки є сукупністю уповноважених банків, інвестиційних компаній, бірж, брокерсь­ких контор, іноземних банків, які здійснюють валютні операції.

З організаційно-технічного погляду валютний ринок стано­вить сукупність телеграфних, телефонних, телексних, електрон­них й інших комунікаційних систем, які пов'язують між собою банки різних країн, що здійснюють міжнародні розрахунки й інші валютні операції.

За регіональною ознакою розрізняють місцевий, регіональний, національний та світовий фінансовий ринок.

За організаційними формами функціонування ринки поділя­ються на:

- організовані (біржові) - представлені системою фондових та
валютних бірж (операції з окремими фінансовими інструментами — ф'ючерсними та опціонними контрактами здійснюються також на торговельних біржах);

- неорганізовані (позабіржові або «вуличні») - ринки, на яких
здійснюється купівля-продаж фінансових інструментів та послуг, угоди за якими не реєструються на біржі.

Валютний ринок може бути представлений:

- біржовим ринком;

- позабіржовим, або міжбанківським, ринком;

- ринком продажу готівки.

Валютний ринок в Україні це переважно міжбанківський ринок, адже саме в ході міжбанківських операцій здійснюється основний обсяг угод з купівлі-продажу іноземних валют. Шляхом проведення міжбанківських операцій на валютному ринку забез­печується обслуговування міжнародного обороту товарів, послуг і капіталів (міжнародних платежів).

На фінансовому ринку діють різні учасники, функції яких визначаються цілями їх діяльності та ступенем участі в здійсненні окремих угод. Склад основних учасників фінансового ринку ди­ференціюється залежно від форм здійснення угод, які поділяють­ся на прямі та опосередковані.

За принциповими формами укладення угод на фінансовому ри­нку основні його учасники поділяються на дві групи:

1) продавців та покупців фінансових інструментів (послуг);

2) фінансових посередників.

У загальному розумінні з погляду фінансового ринку учасни­ками валютного ринку є:

- прямі учасники:

- продавці валюти;

- покупці валюти;

- посередники;

- учасники, які обслуговують ринок (біржі);

- органи, які здійснюють валютне регулювання та контроль.

Інструментами світового (міжнародного) валютного ринку є валюта та строкові угоди. Поняття «міжнародний валютний ри­нок» об'єднує операції з різними інструментами, пов'язаними з рухом коштів в основних світових валютах:

- безпосередні обмінні (конверсійні) операції;

- депозитні операції — розміщення коштів у певній валюті під
задану процентну ставку на обумовлений строк;

- форвардні контракти;

- похідні фінансові інструменти (опціони й ф'ючерси).

Під час виконання операції з купівлі-продажу слід розгляда­ти д відати:

- дату укладення угоди (телефон, телексом, письмово і т.ін.);

- дату виконання угоди, тобто фізичного переміщення грошо­вих коштів (дату валютування).

Для безготівкових конверсійних операцій датою валютуван­ня є календарне число здійснення реального обміну грошових ко­штів у вигляді отримання купленої валюти на поставки контра­генту угоди проданої валюти.

Датами валютування та датами закінчення угоди є тільки ро­бочі дні банку, тобто всі дні, крім «вихідних і святкових днів для даної валюти».

Для операцій, що здійснюються протягом певного проміжку часу, у світовій практиці існують загальноприйняті умови вико­нання, які містять стандартні дати валютування та дати закінчен­ня операції.

Конверсійні операції поділяють на угоди з негайною постав­кою, строкові та свопи.

Угоди з негайною поставкою поділяють на:

- угоди today — конверсійні операції з датою валютування в день
укладання угоди;

- угоди tomorrow — конверсійні операції з датою валютування
на наступний робочий день за днем укладання угоди;

- угоди spot - конверсійні операції з датою валютування на дру­гий робочий банківський день з дня укладання угоди.

Базою для проведення операції «спот» слугують кореспон­дентські відносини між банками. Валютні операції «спот» станов­лять близько 90% усіх валютних операцій. Основними цілями їх проведення є:

1) забезпечення потреб клієнтів банку в іноземній валюті;

2) переливання коштів з однієї валюти в іншу;

3) здійснення спекулятивних операцій.

Інструментами національного валютного ринку є валютні цін­ності. Валютними називаються такі цінності, щодо яких валют­ним законодавством країни встановлено особливий режим обігу на території країни та при перетині її кордонів.

Головне місце серед валютних цінностей посідає іноземна ва­люта (від італ. Valuta - цінність, вартість) - грошові знаки інозем­них держав, кредитні та платіжні документи, цінні папери, ви­ражені в іноземній валюті або монетарних металах.

Для проведення операцій з валютою використовуються обмінні курси іноземних валют, виражені в гривні, курси валютних цінно­стей в іноземних валютах, а також у розрахункових (клірингових) одиницях (СПЗ). Зазначені курси встановлюються НБУ за пого­дженням з КМУ.

Національний банк України розробив і запровадив Класифі­катор іноземних валют, що регулює режим застосування кож­ної валюти та виокремлює її за ступенем конвертованості. Відпо­відно до Класифікатора іноземних валют, затвердженого поста­новою Правління НБУ № 34 від 4 лютого 1998 року, найбільш ві­домі іноземні валюти поділяються на три групи:

1) вільно конвертовані валюти держав, які без обмежень обмі­нюються на інші види валют і широко використовуються для здійснення платежів на міжнародних ринках. Курси цих ва­лют встановлюються НБУ;

2) вільноконвертовані валюти держав, які широко не використовуються для здійснення платежів під час міжнародних
операцій
і не продаються на головних валютних ринках світу.
Курси деяких валют цієї групи встановлюються НБУ;

3) неконвертовані валюти. Курси встановлюються НБУ тільки
за окремими валютами. (35 найменувань валют - валюти біль­шості країн, що розвиваються, держав ближнього зарубіжжя, країн СНД.)

Діяльність банків на валютному ринку їх слід розглядати:

1) з позиції суб'єкта господарювання, який здійснює певну ді­яльність, спрямовану на забезпечення власного функціонуван­ня та можливості здійснювати операції з валютними ціннос­тями. До останніх можна віднести операції банку з відкриття дочірніх банків, філій та/або представництв на території інших держав, відкриття та ведення рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях, операції банків на валютному ринку для задоволення власних потреб та виконання власних зобов'язань;

2) з позиції прямих учасників валютного ринку, які мають пра­во здійснювати операції з купівлі-продажу валюти на націо­нальному та міжнародному валютних ринках для власних потреб та за дорученням клієнтів при здійсненні останніми ва­лютних операцій (рис. 8.1);

3) з позиції проведення банківських операцій, метою яких є отри­мання прибутку від ефективного розміщення залучених кош­тів. З цього боку операції, які банки здійснюють з валютними цінностями чи в іноземних валютах, характеризуються за кри­теріями, спільними для всіх банківських операцій.

Існують також особливі класифікаційні ознаки, за якими такі операції поділяються на:

- операції, що здійснюються на території України;

- операції, пов'язані з перевезенням валютних цінностей через
кордон України;

- операції, пов'язані з обслуговуванням клієнтів, які, у свою чер­гу, поділяються на операції з обслуговування резидентів та
нерезидентів України;

- операції, які здійснюються банками від свого імені та за свій
рахунок і з метою реалізації власного інтересу (ця група охоп­лює переважно операції з купівлі-продажу іноземної валюти як на зовнішньому ринку України, так і поза її межами, а та­кож міжбанківські кредитні операції в іноземній валюті).

Валютні операції - це врегульовані національним законодав­ством або міжнародними угодами операції з валютними ціннос­тями. Відповідно до п. 2 ст. 1 Декрету Кабінету Міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» під ва­лютними операціями розуміють:

- операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цін­ності, за винятком операцій, що здійснюються між резиден­тами у валюті України;

- операції, пов'язані з використанням валютних цінностей у
міжнародному обігу як засобу платежу, з передаванням забор­гованостей та інших зобов'язань, предметом яких є валютні цінності;

- операції, пов'язані з ввезенням, переказуванням і пересилан­ням на територію України та вивезенням, переказуванням пересиланням за її межі валютних цінностей.

Такий підхід вимагає від банків різної участі в операціях та регулювання клієнтських операцій, пов'язаних з використанням валютних цінностей (табл. 8.1).

Банківські операції в іноземній валюті можуть виконуватися банком від свого імені, за власною ініціативою і за свій рахунок або від імені і з доручення клієнтів банку. Отже, залежно від су­б'єкта, від якого виходить первісна пропозиція на здійснення опе­рацій, валютні операції можна поділити на дві групи:

1) операції, здійснювані банками за свій рахунок (власні операції);

2) операції, здійснювані за дорученням клієнтів банку (клієнтські операції).


Таблиця 8.1.
Види валютних операцій, які контролюються банками (Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою № 281 від 10.08.2005)

Поточні операції в іноземній валюті Валютні операції, пов’язані з рухом капіталу Валютно-обмінні операції з іноземною валютою і дорожніми та іменними чеками (валютно-обмінні операції)
торговельні неторговельні
Розрахунки за експорт та імпорт товару без відстрочення платежу або з відстроченням, що відповідно до договору не перевищує строки, установлені законодавством України для здійснення таких розрахунків Перекази з оплати праці, стипендій, пенсій, аліментів, державної допомоги, матеріальної допомоги, допомоги родичів, благодійної та гуманітарної допомоги, виплат і компенсацій, у т.ч. виплати з відшкодування шкоди, заподіяної робітникам унаслідок каліцтва, професійного захворювання або іншого ушкодження здоров’я, що пов’язані з виконанням ними трудових обов’язків, жертвам політичних репресій, жертвам нацистських переслідувань, членам їх родин і спадкоємцям, відшкодування за страховими випадками, премій, призів, успадкованих коштів, коштів за договорами дарування, коштів, заощаджених на рахунках, і прибутків за ними Надання та отримання резидентами фінансових кредитів і позик Купівля у фізичних осіб-резидентів і нерезидентів готівкової іноземної валюти за готівкові гривні
Розрахунки на території України резидентами-суб’єктами господарювання за товар на підставі індивідуальної ліцензії Національного банку Виплата на підставі вироків, рішень, ухвал і постанов судових, слідчих та інших правоохоронних органів Операції, пов’язані з виконанням зобов’язань за гарантіями, поруками та заставою Продаж фізичним особам-резидентам готівкової іноземної валюти за готівкові гривні
  Оплата витрат, пов’язаних зі смертю громадян (транспортні витрати і витрати на поховання) Операції, пов’язані з виконанням зобов’язань за лізингом Зворотній обмін фізичним особам-нерезидентам невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту
  Оплата витрат іноземним, судовим, слідчим, арбітражним, нотаріальним та іншим повноважним органам (у т.ч. сплата податків, зборів та інших обов’язкових платежів), витрат іноземних адвокатів Операції, пов’язані з виконанням зобов’язань за факторингом Купівля-продаж дорожніх чеків за готівкову іноземну валюту, а також купівля-продаж дорожніх чеків за готівкові гривні
  Оплата зборів (мита) за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти права інтелектуальної власності, у т.ч. оплата послуг, які надаються патентними відомствами інших країн, і послуг патентних повірених за кордоном Здійснення прямих інвестицій в Україну Конвертація (обмін) готівкової іноземної валюти однієї іноземної держави на готівкову іноземну валюту іншої іноземної держави
Поточні операції в іноземній валюті Валютні операції, пов’язані з рухом капіталу Валютно-обмінні операції з іноземною валютою і дорожніми та іменними чеками (валютно-обмінні операції)
торговельні неторговельні
  Оплата за рахунок коштів фізичних осіб витрат на лікування в медичних закладах іншої держави, а також оплата витрат на транспортування хворих Здійснення резидентами прямих інвестицій за межі України Прийняття інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків
Оплата за рахунок фізичних осіб витрат на навчання і стажування в навчальних закладах іншої держави, витрат на проведення тестів, іспитів тощо Здійснення портфельних інвестицій в Україну  
Оплата фізичними особами участі в міжнародних симпозіумах, семінарах, конференціях, конгресах, виставках, ярмарках, культурних спортивних заходах, а також інших міжнародних зустрічах, що відбуваються на територіях іноземних країн Здійснення резидентами портфельних інвестицій за межі України  
Оплата витрат фізичних осіб на придбання літератури та передплатних видань, що видаються за кордоном Виплата прибутків, доходів та інших коштів, отриманих іноземними інвесторами від прямих інвестицій та розміщених серед нерезидентів цінних паперів українських емітентів  
Оплата витрат, пов’язаних з відрядженням за кордон Операції з цінними паперами  
Платежі у зв’язку з прийняттям спадщини Розміщення коштів на вкладних (депозитних) рахунках  
Перерахування на утримання дипломатичних представництв, консульських установ України за кордоном та іноземних держав в Україні, представництв міжнародних та іноземних організацій, представництв іноземних банків та представництв юридичних осіб, які не займаються підприємницькою діяльністю Операції, пов’язані з експортом та імпортом товарів, розрахунки за якими відповідно до договору передбачають надання та отримання відстрочення платежу або кредитування (аванс, попередня оплата) на строк, який перевищує встановлений законодавством України  
Перекази з оплати авторських гонорарів, премій, призів та інших виплат за використання об’єктів права інтелектуальної власності фізичних осіб Міжнародні перекази за угодами, пов’язаними з накопиченням пенсійних активів  
Поточні операції в іноземній валюті Валютні операції, пов’язані з рухом капіталу Валютно-обмінні операції з іноземною валютою і дорожніми та іменними чеками (валютно-обмінні операції)
торговельні неторговельні
  Оплата фізичними особами послуг за договорами (страховими полісами, свідоцтвами, сертифікатами) страхування життя, укладеними з нерезидентами, за наявності індивідуальної ліцензії Національного банку Інші валютні операції, які не є поточними  
Оплата фізичними особами продукції, робіт, послуг, прав інтелектуальної власності, що набуваються в нерезидентів за кордоном для власного споживання    
Перерахування фізичними особами в разу виїзду за кордоном на постійне місце проживання    
Виконання зобов’язань за укладеними договорами з юридичними особами-нерезидентами стосовно відшкодувань витрат, здійснених ними на користь фізичних осіб-резидентів, які тимчасово перебувають за межами України, як оплата праці або інших витрат, пов’язаних з виконанням ними професійних обов’язків    
На оплату вступних, членських внесків до міжнародних організацій    
         

Необхідність поділу валютних банківських операцій на власні і клієнтські зумовлена також тим, що фінансові результати в пер­шому випадку формуються як маржинальний дохід чи збиток, а в другому - як дохід або комісійна винагорода за виконання функції посередника, що зменшена на витрати банку, пов'язані з виконанням цієї функції. У першому випадку всі ризики, пов'я­зані з виконанням операції, покладаються на банк, у другому - на клієнта, за рахунок якого виконується ця операція.

Усі операції з валютними цінностями поділяються на:

- поточні;

- пов'язані з рухом капіталу;

- валютно-обмінні.

Як і будь-який вид діяльності банку, операції на валютному ринку потребують наявності ліцензії. Відповідно до Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових до­зволів та ліцензій на виконання окремих операцій № 275 від 17.07.2001 операції з валютними цінностями банки мають право здійснювати за наявності банківської ліцензії та за умови отри­мання письмового дозволу Національного банку України.

Письмовий дозвіл на здійснення операцій з валютними цінно­стями є генеральною ліцензією на здійснення валютних операцій згідно з Декретом Кабінету Міністрів України «Про систему ва­лютного регулювання і валютного контролю» № 15-93 від 19.02.93 та може видаватися за умови дотримання банком відповідних спе­ціальних вимог щодо одного чи кількох напрямів діяльності:

- неторговельні операції з валютними цінностями;

- ведення рахунків клієнтів (резидентів та нерезидентів) в іноземній валюті та клієнтів-нерезидентів у грошовій одиниці України;

- ведення кореспондентських рахунків банків (резидентів і нерезидентів) в іноземній валюті;

- ведення кореспондентських рахунків банків (нерезидентів) у
грошовій одиниці України;

- відкриття кореспондентських рахунків в уповноважених бан­ках України в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

- відкриття кореспондентських рахунків у банках (нерезиден­тах) в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

- залучення та розміщення іноземної валюти на валютному рин­ку України;

- залучення та розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках;

- операції з банківськими металами на валютному ринку
України;

- операції з банківськими металами на міжнародних ринках;

- інші операції з валютними цінностями на міжнародних
ринках.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...