Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І зобов'язань в іноземній валюті та банківських металах



Переоцінка (перерахунок залишків за рахунками в іноземній ва­люті в еквівалентні суми в гривнях за офіційним курсом гривні до іноземних валют) усіх монетарних статей балансу в іноземній валюті здійснюється під час кожної зміни офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Курсова різниця від переоцінки монетарних статей балансу в іноземній валюті в бухгалтерському обліку відображається за ба­лансовим рахунком 6204.

Переоцінка позабалансових вимог і зобов'язань в іноземній валюті, крім вимог і зобов'язань за похідними фінансовими інстру­ментами, здійснюється також під час кожної зміни офіційного курсу гривні до іноземних валют (табл. 8.8).

Переоцінка залишків в іноземній валюті за балансовими ра­хунками з обліку нарахованих доходів та витрат здійснюється під час кожної зміни офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Доходи і витрати майбутніх періодів в іноземній валюті за немонетарними статтями не переоцінюються в разі зміни офіцій­ного курсу гривні до іноземних валют.

Внески до статутного капіталу банку в іноземній валюті пере­оцінюються за офіційним курсом гривні до іноземних валют до часу визнання збільшення статутного капіталу з відображенням курсової різниці за балансовим рахунком 6204.

Дебіторська заборгованість з придбання оборотних і необорот­них активів за іноземну валюту та кредиторська заборгованість з продажу оборотних і необоротних активів за іноземну валюту

Таблиця 8.8. Облік переоцінки активів і зобов'язань в іноземній валюті
№ пор. Зміст операції Рахунки
Дт Кт
Облік переоцінки активів і зобов'язань у разі зниження офіційного курсу гривні до іноземних валют
  Переоцінка активів   Переоцінка зобов'язань Рахунки з обліку активів Рахунки з обліку зобов'язань 3801
Облік переоцінки активів і зобов'язань у разі зростання офіційного курсу гривні до іноземних валют
  Переоцінка зобов'язань   Переоцінка активів Рахунки з обліку зобов'язань Рахунки з обліку активів
Переоцінка позабалансових вимог і зобов'язань в іноземній валюті (крім вимог і зобов'язань за похідними фінансовими інструментами) у разі зниження офіційного курсу гривні до іноземних валют
    Переоцінка позабалансових активних рахунків   Переоцінка позабалансових пасивних рахунків Позабалансові активні рахунки     Рахунки розділу 99 "Контррахунки та позабалансова позиція банку" Рахунки розділу 99 "Контррахунки та позабалансова позиція банку"   Позабалансові пасивні рахунки
Переоцінка позабалансових вимог і зобов'язань в іноземній валюті (крім вимог і зобов'язань за похідними фінансовими інструментами) у разі зростання офіційного курсу гривні до іноземних валют
  Переоцінка позабалансових активних рахунків     Переоцінка позабалансових пасивних рахунків Рахунки розділу 99 "Контррахунки та позабалансова позиція банку"   Позабалансові пасивні рахунки Позабалансові активні рахунки   Рахунки розділу 99 "Контррахунки та позабалансова позиція банку"

відображаються за офіційним курсом гривні до іноземних валют на дату їх виникнення і не переоцінюються.

Кредиторська заборгованість з придбання оборотних і необо­ротних активів за іноземну валюту та дебіторська заборгованість з продажу оборотних і необоротних активів за іноземну валюту переоцінюються під час кожної зміни офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Залишки в іноземній валюті за рахунками з обліку акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком, що облікову­ються за справедливою вартістю, переоцінюються за офіційним курсом гривні до іноземних валют на дату визначення їх справед­ливої вартості. Результати переоцінки цінних паперів, що облі­ковуються в торговому портфелі, відображаються за балансовим рахунком 6204. Результати переоцінки акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком, що обліковуються в портфелі на продаж, відображаються за балансовим рахунком 5102.

Боргові цінні папери в іноземній валюті належать до монетар­них статей балансу і незалежно від того, у якому портфелі облі­ковуються, переоцінюються в разі зміни офіційного курсу гривні до іноземних валют. Результати переоцінки боргових цінних па­перів відображаються за балансовим рахунком 6204.

Залишки в іноземній валюті за рахунками цінних паперів, що обліковуються за собівартістю, інвестиції до асоційованих та до­чірніх компаній в іноземній валюті не переоцінюються.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 297 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...