Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціально - економічна сутність заробітної плати



Відносно до Закону України “Про оплату праці” заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, в грошовому виразі, який за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Заробітна плата як соціально-економічна категорія виконує такі функції: відтворювальну, стимулюючу, регулюючу, соціальну.

Заробітна плата складається з основної (постійною) і додаткової (змінній) частин, а також заохочувальних і компенсаційних виплат.

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата праці за виконану працівником місячну, годинну норму праці (обсяг робіт). До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні і компенсаційні виплати.

Розрізняють номінальну, реальну заробітну плату і реальні доходи працівників.

Організація заробітної плати базується на реалізації таких принципів: оплата залежно від кількості і якості праці; однакова оплата за однакову працю; диференціація заробітної плати залежно від умов праці, народногосподарської значущості галузі, територіального розміщення підприємств; забезпечення випереджаючих темпів зростання продуктивності праці порівняно з темпами підвищення заробітної плати; ефективне стимулювання праці; посилення соціального захисту працівників.

Основу організації оплати праці складають такі взаємозв'язані елементи: нормування праці; тарифна система; форми і системи заробітної плати.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 548 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...