Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Внутрішня та зовнішня політика Ш. де Голля



Внутрішня політика
¨ Зміцнено владу президента. Президент набув право розпускати Національні збори, висуати законопроекти на референдуми, приймати всю повноту влади при надзвичайних обставинах. ¨ Докладатись зусилля щодо збільшення військової могутності (створено французьку ядерну зброю, балістичні ракети, підводні човни, стратегичні бомбардувальники тощо). ¨ Широко використовувалися методи державного регулювання економіки, стримування доходів (за рахунок заморожування заробітної платні). ¨ Приділялась значна увага досягненням науково-технічної революції.  
Зовнішня політика
¨ Франція визнала незалежність Гвінеї, Судану, Сенегалу, Мадагаскару, Дагомеї, Нігеру, Верхньої Вольти, Конго тощо. ¨ Припинено війну в Алжирі, визнано право Алжиру на самовизначення, незалежність (1962 р.). ¨ Підписано договір з ФРН про консультації та воєнне співробітництво. ¨ Франція не підписала договір про заборону випробувань ядерної зброї 1963 р. ¨ Франція засудила агресію США в Індокитаї; Ізраїля проти арабських країн (1966-1967 рр.) ¨ У 1966 р. Франція вийшла зі складу військової організації НАТО, ліквідувала американські військові бази на своїй території. ¨ З 1966 р. почалось поліпшення франко-радянських відносин. ¨ Франція не підписала договір про нерозповсюдження ядерної зброї (1968 р.).  

Довгий час єдиною партією, що знаходилась в опозиції до внутрішньої політики Ш. де Голля, була ФКП. Але наприкінці 60-х років опозиці розширилась за рахунок оціалістів та радикалів. У травні-червні 1968 р. почались масові виступи студентівв і робітників проти політики уряду. Ситуацію вдалось врегулювати певними поступками (збільшення зарплатні, подовження відпусток тощо). У 1969 р. Ш. де Голль пішов у відставку після референдуму, проведеного за його ініциативою, але не здобувшого підтримки президентській адміністративній реформі.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 951 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...