Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Новий консерватизм” М.Тетчер



Основні положення Заходи щодо здійснення
¨ Виживання сильнійших ¨ Стимулювання вільного підприємництва. ¨ Скасування пільг, що надавалися державним підприємствам. ¨ Денаціоналізація, приватизація збиткових галузей. ¨ Зниження податків на високі прибутки. ¨ Зменшення витрат на соціальні виплати.  
¨ Монетаризм ¨ Держава значно посилила контроль за масою грошей, що знаходилась в обігу; безпосердньо не втручаючись у виробництво та збут товарів; забезпечила функціювання державного механізму.  

У курсу Маргарет Тетчер були як прибічники, так і супротивники. У 1982 р. уряд змушений був прийняти закон, що обмежував права громадян на проведення страйків, а поліції надавав право проводити арешти у місцях масових заворушень. “Тетчеризм” врятував Великобританію від кризових явищ в економіці на кіька років. Але з 1987 р. знову розпочалось зростання інфляції, бюджетного дефіциту. Загострились соціальні проблеми:

- конфлікт в Ольстері між ірландськимии католіками і англійськими протестантами;

- руйнування системи охорони здоров’я;

- погіршення системи освіти;

- расові конфлікти. У Велиобританії значний відсоток емігрантів з Азії та Африки;

- знизивя рівень добробуту населення (у 1990 р. 9 млн. британців потрапили у категорію бідних, податки зросли у 22 рази тощо);

- невдоволення опозиції війною Великобртанії з Аргентиною (1982 р.) за Фолклендські (Мальвінські) острови, що офіційно родовжували вважатися колоніальним володінням Великобританії.

У 1990 р. М.Тетчер прийняла рішення піти у відставку. Лідером партії консерваторів та прем’єр-міністром став Дж.Мейджор. У 1992 р. його було знову переобрано на посадку прем’єр-міністра. Але у 1997 р., незважаючи на успіхи економічної політики уряду, консерватори на виборах зазнали поразки від лейбористів. Здобувши перемогу, лейбористи сформували уряд на чолі з Т.Блером. Великобританія вступила у ХХІ століття як надійний союзник США, активний член НАТО, прибічник європейської інтеграції.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...