Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Франція



Під час Другої світової війни Франція зазнала величезних економічних збитків, внаслідок яких рівень промислового виробництва у 1944 р. складав 38 % від довоєнного. Гостро постало питання: якими методами відбудовувати країну. Почалась жорстока політична боротьба між лівими партіями на чолі з ФКП, які вважали, що потрібна націоналізація промисловості, - з одного боку, і правими партіями, що виступали категорично проти націоналізації, - з іншого.

Тмчасовий уряд, який очолював герой французського національно-визвольного руху Шарль де Голль, пішов на поступки і тим, і іншим. Було націоналізовано вугільну промисловість, газові заводи, електростанції, залізниці, автомобільне підприємство “Рено”, п ’ять великих банків. Націоналізацію було проведено за викуп.

1946 р.
¨ Набула чинності конституція, що відкрила період Четвертої республіки – парламентської. ¨ Конституція ала демократичний характер, виголошувала громадянські свободи і соціально-економічні права (на працю, на відпочинок, охорону здоров’я, участь в управлінні підприєствами тощо). ¨ Відбулися вибори в Національні збори. Сформовано коаліційний уряд (республіканці, соціалісти, комуністи, радикали).  
1947 р.
¨ Комуністи виведені з уряду. Обраний президент Франції – соціаліст В.Оріоль. ¨ Починається відхід від співробітництва з СРСР, зближення із США.  
1948 р.
¨ Підписано франко-американський договір про економічне співробітництво у відповідності до плану маршалла. ¨ Відновлено довоєнний рівень економіки.  
1949 р.
¨ Франція вступила до НАТО. ¨ На теренах Франції було розміщено американські військові бази. ¨ Витрати на гонку озброєнь у рамках НАТО і війну у В’єтнамі поглибили політичну кризу, протистояння лівих та правих партій.  
1951-1954 рр.
¨ На виборах у Національні збори перемогу здобув блок правих партій. ¨ Уряд блоку правих партій, що прагнув перемогти у війні в Індокитаї, втянув у неї США; сприяв переозброєнню ФПН, підписав паризькі угоди 1954 р.; ввів війська в Алжир, аби придушити національно-визвольну революцію, що розгорнулася у цій колонії Франції.  
1956-1958 рр.
¨ На виборах у Національні збори пермогу здобули ліві сили. Уряд лівих сил провів соціальні реформи; визнав незалежніть Марокко, Гвінеї, Тунісу; дав згоду на продовження воєнних дій в Алжирі; участь у війні проти Єгипту (1956 р.); підписав договір про створення Європейського економічного співтовариства (ЄЕС, 1957 р.). ¨ В 1958 р. в Алжирі спалахнув антиреспубліканський заколот. Командування французської армії, що знаходилась в Алжрі, приєдналося до заколотників. Національні збори Франції надал Ш. Де Голлю надзвичайні повноваження і право сформувати новий уряд.  




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...