Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

США в середині 70-80-х років



Основні події Факти
Депресія 1974-1975 рр. ¨ Обсяг промислового виробництва знизився на 6-7 %. ¨ Заробітна платня знизилась на 1-5 %, ціни різко зросли. ¨ 21 тис. компаній збанкрутували. ¨ Зареєстровано 8,3 млн. безробітних.  
Другий етап науково-технічної революції ¨ Впровадження автоматизованих виробництв, роботів, лазерної техніки. ¨ Розвиток мікроелектроніки, приладобудування, засобів зв’язку, інформатики, аерокосмічної галузі. ¨ Освоєння космічного простору (висадка астронавтів на Місяць у 1969 р., створення багаторазового космічного корабля „Спейс Шаттл”, запуски автоматичних станцій на Марс, до Венери, віддалених планет Сонячної системи тощо). ¨ Створення нових видів озброєнь: крилатих ракет, атомних підводних човнів „Трайдент”, мобільних стратегічних ракет МХ, системи СОІ – стратегічної оборонної ініціативи, покликаної захистити територію США від балістичних ракет тощо.  
Участь США у розрядці міжнародної напруженості ¨ Участь у зустрічах на вищому рівні, візит у СРСР Р.Ніксона (1972, 1974 рр.), зустріч Л.Брежнєва з Дж.Фордом (1974 р.), Дж.Картером (1976 р.). ¨ Підписання документів, що закріплювали принцип мирного співіснування, скорочення озброєнь.  
Відхід від політики „розрядки” ¨ Виголошення нової міжнародної доктрини (президент Р.Рейган, 1982 р.), що відроджувала „холодну війну”. ¨ Прискорення гонки озброєнь, оголошення програми СОІ (1983 р.). ¨ Окупація о. Гренада, де у влади знаходився уряд радянсько-кубинської орієнтації. ¨ Таємне надання підтримки керівникам нікарагуанських контрас. ¨ Воєнні акції у Лівані. ¨ Підтримка афганських партизан.  
„Рейгономіка” – підтримка приватної ініціативи, зменшення соціальних виплат і федеральних і соціальних витрат; знищення податків на доходи до 10 %. ¨ Подолано кризу 70-х років. ¨ Зріс життєвий рівень американців, знизилось безробіття, інфляція. ¨ Збільшились закордонні інвестиції.

В 1985-1991 р. відносини між СРСР та США поліпшились у зв’язку з приходом до влади в СРСР нового керівництва на чолі з М.Горбачовим. Були досягнуті угоди про ліквідацію ракет середнього та меншого радіусу дії (1987 р.), обмеження стратегічних наступальних озброєнь (1991 р.)

У 1988-1992 рр. президентом США був республіканець Дж.Буш. США ще більше посилили свій вплив у світі. При здійсненні операції „Буря в пустелі” (спрямованої проти Іраку) США продемонстрували світу не тільки силу і точність своє новітньої зброї, але й політичну рішучість відстоювати свої інтереси всюди і будь-якими методами. У 1992, 1996 рр. президентом США було обрано лідера демократів Б.Клінтона. Розпад СРСР (1991 р.)дозволив адміністрації Клінтона дещо знизити військові витрати, що створило можливість значно поліпшити життєвий рівень населення США. США активно домагалися власного утвердження у ролі „миротворця”, світового лідера, у якого більше немає суперників. Міжнародні організації – НАТО, ООН, МВФ та ін. – стають інструментами зовнішньополітичної діяльності США, що поширилась з 1991 р. також на країни Східної та Центральної Європи (1 липня 1991 р. Варшавський Договір припинив існування).

США – прибічник поглиблення європейської інтеграції, „поширення НАТО на Схід”. Нова міжнародна обстановка, краї комуністичних режимів у Європі сприяв, на думку уряду США, еволюції НАТО з воєнного блоку в організацію співробітництва. США визначили свої цілі таким чином: мир, права людини, співробітництво, прогрес.




Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 647 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...