Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Симпатоміметики



Механізм дії всіх засобів цієї групи однаковий – стимуляція α–адренорецеп-торів. Загальний механізм дії обумовлює загальні властивості, що характерні для препаратів цієї групи. Всі вони:

· При місцевому застосуванні проявляють судиннозвужувальну дію.

· Сприяють зменшенню набряку та гіперемії слизової порожнини носа.

· Зменшують кількість виділення секрету.

· Полегшують носове дихання.

Препарати цієї групи відрізняються між собою за ступенем вираженості сис-темної дії, і відповідно, за частотою небажаних ефектів. Характерними побічними ефектами є:

· Стимулювання ЦНС.

· Можливе порушення сну.

· Головний біль.

· Підвищення АТ.

· Підвищена збудливість, дратливість.

· Тремор.

· Зниження апетиту.

У зв’язку з вказаними побічними ефектами, деконгестанти із групи симпто-міметиків переведені в категорію рецептурних. Препарати, що містять декогестант фенілефрін враховуючи профіль його безпечності до 10 мг включно (наприклад, Колдрекс і Колдрекс Хотрем), залишаються безрецептурними. Тому фенілефрін є безпечною альтернативою фенілпропаноламіну, псевдоефедрину і ефедрину.

Фенілефрін (в разовій дозі до 10 мг) розглядається як найбільш безпечний деконгестант для прийому всередину в країнах ЄС і більшості країн світу.

В дозах до 10 мг, дозволених для безрецептурного відпуску, фенілефрін прак-тично не підвищує АТ і не має центрального стимулюючого ефекту.

Активний інгредієнт Препарати
Фенілпропаноламін Тримекс, Колдакт*, Ефект*, Колди*, Колд-Флю*, Орінол
Псевдоефедрин Судафед, Актифед0, Клареназе, Трайфед*, Тайленол Колд*, Тера-Флю*

* - комплексні препарати, що містять вказаний активний інгредієнт

0 - препарат першого вибору





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 662 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...