Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культури ялини



Деревина легка, м’ягка, для будівельної справи, порода декоративна.

Попередні культури – створюють під пологом лісу за 3-10 років до РГК.

Наступні культури – створюються після вирубування лісу.

Суцільні культури – де немає природного лісовідновлення. Деревні породи розміщуються рівномірно по площі.

Часткові культури – де є природнє лісовідновлення,, або його мало, або воно нераціонального складу (верба, береза, граб, поросляки).

Чисті культури – в складі насадження одна деревна порода (плантаційні культури ялини для целюлозного виробництва).

Змішані культури – в складі лісових культур дві і більше породи.

Методи: садіння 2-річні сіянці або 3-5 річні саджанці. Способи: рядами, кулісами, біогрупами, ланками.

Ялина найкраще росте на вологих, легких за механічним складом грунтах (оптим. умови в С3. Обробіток грунту краще суцільний за системою чорного чи раннього пару на площах, де немає пнів. Система чорного пару для нагромадження вологи, боротьби з бур’янами. Спочатку система зяблевої оранки. Осінню лущать грунт дисковими лущильниками на глибину 5-7 см з метою накопичення вологи і “провокації” проростання бур’янів. Через 10-15 днів проводять осінню зяблеву оранку ґрунту лемішними полицевими плугами загального призначення ПЛН-5-35, ПЛН-4-35, Навесні для закриття вологи проводять боронування в 2 сліди важкими і середніми боронами БЗРТС-1,О; БЗСС-1,О. Протягом літа ґрунт утримують в пухкому стані проводячи ряд культивацій з одночасним боронуванням (3-4 рази). В районах з достатнім зволоженням культивації з 5-7 см. до 10-12 см., в посушливих районах навпаки. Восени проводять глибоку безвідвальну оранку плугами без передплужників - плантажними плугами. Перед висаджуванням ґрунт культивують і боронують.

Якщо є пні, то обробіток ґрунту використовують частковий. Суцільний обробіток грунту дорогий, тому використовується рідко. Частковий обробіток грунту – прокладання борозен, смуг, валів, створення мікропідвищень, площадок, терас.

Найчастіше використовують прокладання смуг та борозен. Смуги створюють на одному рівні з землею. Боронування – це створення мікропідвищень у вигляді скиб або гребенів.

Види лісових культур: найчастіше змішані. Асортимент для змішування: модрина, дуб, липа, вільха. Добре змішувати 1-2 ряди ялини з одним рядом модрини. Ялину в С2 вводять до 50%. Всі листяні добре розкислюють грунт під ялиною і перешкоджають утворенню ортштейнового горизонту(не пропускає вологи – немає фільтрації). культури ялини часто садять з малими відстанями між рядками (до 1,5м). потім їх розріджують через один рядок для заготівлі новорічних ялинок.

Кількість, тривалість та строки доглядів залежать від лісорослинної зони, типу умов місцезростання, способу обробітку грунту, методів і способів створення лісових культур, віку садивного матеріалу, видового складу насадження, погодньо-кліматичних умов, біологічних властивостей деревних порід, цільового призначення майбутнього насадження та економічних умов. Приблизна кількість доглядів до переведення у вкриті лісом землі по зонах буде:

Вік, років Кількість розпушувань по роках, ручних і механізованих
Лісова зона Лісостепова зона Степова зона
Разом 7ручн. 10механіз. 10ручн. 12механіз. 13ручн. 16механіз

Перший агротехнічний догляд проводиться ранньою весною до появи бур’янів, послідуючі після відростання бур’янів або в залежності від температури. Найбільш важливими є догляди в першій половині вегетаційного періоду.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1083 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...