Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культури дуба



Деревина – фанера, шпон, бочки, суднобудування, мости, будівельні матеріали, паркет. Кора має дубильні речовини (8-20%). Пірамідальна і червонолиста форми використовуються в озелененні. Попередні культури – створюють під пологом лісу за 3-10 років до РГК.

Наступні культури – створюються після вирубування лісу.

Суцільні культури – де немає природного лісовідновлення. Деревні породи розміщуються рівномірно по площі.

Часткові культури – де є природнє лісовідновлення,, або його мало, або воно нераціонального складу (верба, береза, граб, поросляки).

Чисті культури – в складі насадження одна деревна порода (дуб на засолених грунтах,).

Змішані культури – в складі лісових культур дві і більше породи.

Методи створення: сівба, садіння, комбінований.

Способи сівби: рядково-ямкова сівба, сівба біогрупами, гніздами. Способи посадки:коридорами, біогрупами, ланками. При посіві добре розвивається стержневий корінь, що дуже важливо для степових вологодефіцитних районів. Посів чим раніше в вологу землю, або восени (якщо немає загрози знищення гризунами). При створенні лісових культур посадкою – ріст в перші роки дуже повільний.

Культури дуба створюють в лісостеповій і степовій зоні. Найкраще в Д3, С3, а також і в Д0, С1,С2, Д1, Д2 на відносно багатих і багатих грунтах. Висаджують його також на засолених та еродованих землях. Види лісових культур дуба: попередні і наступні, суцільні і часткові, чисті і змішані. Попередні лісові культури створюють під пологом лісу за 1-3 роки до рубки головного користування методом посіву жолудів адо посадки сіянців. Підготовку грунту проводять площадками розміром 1х1, 2х2 м в кількості до 600шт на 1 га. При площадках 1х1м 5 посівних або посадкових місць. При посіві висівають по 2-3 жолуді в кожне посівне місце (насіння не нижче 2-го класу якості). При розмірах площадок 2х2м –

9 посадкових або посівних місць. Недоліки цього методу- трудність у використанні механізації і пошкодження культур при РГК (рубках головного користування). Наступні культури використовують після рубки лісу. Для дуба обов’язковий підгін: в С2, Д2: липа, клен гостролистий, граб звичайний, груша лісова; в С0,С1, Д0,Д1 - клен польовий, клен татарський, груша лісова. Ці породи виконують роль шуби для дуба. Цю функцію можуть виконувати і чагарники: ліщина, бузина, бересклет, бірючина, свидина. В умовах степу підгоном можуть бути софора японська та гледичія.

Дуб може рости з такими головними породами як сосною звичайною в С0,С1,С2,С3,С4, ялиною європейською в С2,С3, ялицею в С3, С4, вільхою чорною в С4,Д4, модриною європейською в Д2,Д3,С2,С3, ясеном звичайним в Д2,Д3,Д4. Схеми роміщення різноманітні. Важливо щоб при поєднанні 2-х чи 3-х головних порід був буфер із супутньої породи чи чагарника. Розміщення при створенні суцільних культур: 2,5х0,5; 2,5х0,75; 3х0,5. Часткові культури створюють при наявності природнього поновлення: площадками або по підготовлених борознах з розміщенням між рядами від 3,5 до 8 м в залежності від кількості природнього поновлення.

Доглядів багато, особливо коли лісові культури створюють методом посадки.

Кількість, тривалість та строки доглядів залежать від лісорослинної зони, типу умов місцезростання, способу обробітку грунту, методів і способів створення лісових культур, віку садивного матеріалу, видового складу насадження, погодньо-кліматичних умов, біологічних властивостей деревних порід, цільового призначення майбутнього насадження та економічних умов. Приблизна кількість доглядів до переведення у вкриті лісом землі по зонах буде:

Вік, років Кількість розпушувань по роках, ручних і механізованих
Лісова зона Лісостепова зона Степова зона
Разом 7ручн. 10механіз. 10ручн. 12механіз. 13ручн. 16механіз

Перший агротехнічний догляд проводиться ранньою весною до появи бур’янів, послідуючі після відростання бур’янів або в залежності від температури. Найбільш важливими є догляди в першій половині вегетаційного періоду.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1821 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...