Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культури сосни



Деревина сосни має велике народногосподарське значення. Може рости в екстремальних умовах. Живиця, хвойно – вітамінне борошно, лікарська сировина, лісомеліоративна порода

Методи створення – переважно садінням. Способи: рядами, ланками, кулісами, біогрупами. Садять в типах умов місцезростання А, В, С. Найкращі результати в В2, С2. Обробіток грунту в основному частковий(створення смуг, борозен. площадок, а також на площах без пнів – можливий суцільний). Система чорного пару для нагромадження вологи, боротьби з бур’янами. Спочатку система зяблевої оранки. Осінню лущать грунт дисковими лущильниками на глибину 5-7 см з метою накопичення вологи і “провокації” проростання бур’янів. Через 10-15 днів проводять осінню зяблеву оранку ґрунту лемішними полицевими плугами загального призначення ПЛН-5-35, ПЛН-4-35, Навесні для закриття вологи проводять боронування в 2 сліди важкими і середніми боронами БЗРТС-1,О; БЗСС-1,О. Протягом літа ґрунт утримують в пухкому стані проводячи ряд культивацій з одночасним боронуванням (3-4 рази). В районах з достатнім зволоженням культивації з 5-7 см. до 10-12 см., в посушливих районах навпаки. Восени проводять глибоку безвідвальну оранку плугами без передплужників - плантажними плугами. Перед висаджуванням ґрунт культивують і боронують.

Види культур – суцільні і часткові, чисті і змішані, наступні

Наступні культури – створюються після вирубування лісу.

Суцільні культури – де немає природного лісовідновлення. Деревні породи розміщуються рівномірно по площі.

Часткові культури – де є природнє лісовідновлення,, або його мало, або воно нераціонального складу (верба, береза, граб, поросляки).

Чисті культури – в складі насадження одна деревна порода (сосна на пісках)

Змішані культури – в складі лісових культур дві і більше породи.

Типи лісових культур в борах (А). Асортимент порід: сосна звичайна, Банкса і верболіз. Сосна Банкса і верболіз відіграють зміцнюючу, грунтопокращуючу роль, їх вирубують в 20-25 років. Вводять чистими рядами через 1-2 ряди, або ланками, вкрапленням. Березу вводять в свіжих типах, через 4-5 рядків сосни, в вогких і сирих типах висаджують в основному чисту сосну, бо там можливе добре природнє поновлення берези, верб.

Культури сосни в суборах (В). В сухих типах вводять сосну Банкса і березу бородавчасту. В свіжих і вологих суборах – дуб черешчатий, який пізніше переходить у другий ярус (через 3-5 рядів сосни рядок дуба). Щоб не було відпаду дуба, висаджують буферні ряди з береста, груші, клена татарського, ліщини. Буферні ряди вводять лише при віддалі між рядами до 2 м. Замість дуба черешчатого інколи вводять дуб червоний (меньше відпадає, але є і менш цінним).

Культури сосни в сугрудках (С). Добре поєднується сосна з дубом (перевага сосні!). Можна вводити модрину, ялину звичайну, дуб черешчатий (в свіжих і вологих сугрудках). З супутніх порід: ліщина, липа, груша, клени гостролистий і польовий, граб. Якщо вводити модрину – бажано висаджувати буферні ряди. В вологих типах вільха, а не дуб.

На староорних землях несприятливі грунтові умови. Культури сосни всихають внаслідок поганого росту, заселеності підкоровим сосновим клопом та хрущами. Використовують комплекс заходів: глибоке розпушування, внесення добрив, створення змішаних насаджень, густе садіння, заселення грунту і підстилки безхребетними (внесення підстилки з лісу вздовж рядів сосни 5-7 т/га).

Поліська технологія використовується в сухих борах і суборах: восени нарізають борозни плугом ПЛП-135 або ПКЛ-70, вносять торф 50-60 т/га і хлорофос 24-40кг/га, а тоді дискують для перемішування торфу і вирівнювання поверхні. Часто використовують і безполицеве розпушування грунту на 60-80см (РН-60,РН-80) і решта такі самі операції.

Кількість, тривалість та строки доглядів залежать від лісорослинної зони, типу умов місцезростання, способу обробітку грунту, методів і способів створення лісових культур, віку садивного матеріалу, видового складу насадження, погодньо-кліматичних умов, біологічних властивостей деревних порід, цільового призначення майбутнього насадження та економічних умов. Приблизна кількість доглядів до переведення у вкриті лісом землі по зонах буде:

Вік, років Кількість розпушувань по роках, ручних і механізованих
Лісова зона Лісостепова зона Степова зона
Разом 7ручн. 10механіз. 10ручн. 12механіз. 13ручн. 16механіз

Перший агротехнічний догляд проводиться ранньою весною до появи бур’янів, послідуючі після відростання бур’янів або в залежності від температури. Найбільш важливими є догляди в першій половині вегетаційного періоду.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1403 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...