Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культури модрини



Цінна деревина- міцна, водостійка (мости, теплиці, місто Петербург, Венеція, старий Львів на підземній річці, буд. матеріали, суднобудування, літакобудування), декоративна, газостійка. Види культур: наступні (бо дуже світлолюбива), суцільні (де відсутнє природнє поновлення) або часткові (де є природнє поновлення). Створюють як чисті так і змішані культури, останім часом більше чисті. Методи створення: посадка 1-2 річними сіянцями рано навесні. Способи: рядами, вкрапленням.

В Тернопільському управлінні л/г модрині приділяють велике значення. Модрину садять або вкрапленням до 80-100шт. або чистими культурами плантаційно. Система чорного пару для нагромадження вологи, боротьби з бур’янами. Спочатку система зяблевої оранки. Осінню лущать грунт дисковими лущильниками на глибину 5-7 см з метою накопичення вологи і “провокації” проростання бур’янів. Через 10-15 днів проводять осінню зяблеву оранку ґрунту лемішними полицевими плугами загального призначення ПЛН-5-35, ПЛН-4-35, Навесні для закриття вологи проводять боронування в 2 сліди важкими і середніми боронами БЗРТС-1,О; БЗСС-1,О. Протягом літа ґрунт утримують в пухкому стані проводячи ряд культивацій з одночасним боронуванням (3-4 рази). В районах з достатнім зволоженням культивації з 5-7 см. до 10-12 см., в посушливих районах навпаки. Восени проводять глибоку безвідвальну оранку плугами без передплужників - плантажними плугами. Перед висаджуванням ґрунт культивують і боронують.

Якщо є пні, то обробіток ґрунту використовують частковий. Суцільний обробіток грунту дорогий, тому використовується рідко. Частковий обробіток грунту – прокладання борозен, смуг, валів, створення мікропідвищень, площадок, терас.

Найчастіше використовують прокладання смуг та борозен. Смуги створюють на одному рівні з землею. Боронування – це створення мікропідвищень у вигляді скиб або гребенів.

(Мд. європ. 3х1м, а Мд. яп. 1х1,5м). Модриною обсаджують дубові культури по контуру, а також дороги і просіки.

10% всіх лісових культур відводиться для порід з скороченим оборотом рубки (модрина, дугласія, ялина, горіх чорний).

Асортимент порід для змішування: липа мілколиста і крупнолиста, клен гостролистий, ялина, ялиця, яблуня лісова, граб. Можна змішувати з головними породами: дубом, сосною, ясеном.

Модрина в мішаних насадженнях у дібровах росте добре і позитивно впливає на грунт лише при високій агротехніці створення культур. При неякісній підготовці грунту і недостатніх лісокультурних доглядах модрина відстає в рості від супутників – ясена, граба, клена і навіть дуба, пригнічується ними і гине.

При створенні часткових культур добре використовувати ланкове змішування.

Кількість, тривалість та строки доглядів залежать від лісорослинної зони, типу умов місцезростання, способу обробітку грунту, методів і способів створення лісових культур, віку садивного матеріалу, видового складу насадження, погодньо-кліматичних умов, біологічних властивостей деревних порід, цільового призначення майбутнього насадження та економічних умов. Приблизна кількість доглядів до переведення у вкриті лісом землі по зонах буде:

Вік, років Кількість розпушувань по роках, ручних і механізованих
Лісова зона Лісостепова зона Степова зона
Разом 7ручн. 10механіз. 10ручн. 12механіз. 13ручн. 16механіз

Перший агротехнічний догляд проводиться ранньою весною до появи бур’янів, послідуючі після відростання бур’янів або в залежності від температури. Найбільш важливими є догляди в першій половині вегетаційного періоду.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 727 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...