Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конструкції полезахисних смуг і їх практичне використання



Для захисту полів від несприятливих природніх явищ використовують три основні конструкції смуг:

а) Продувна. Складається лише з дерев. Отже в нижній частині смуга повністю просвічується, в верхній – крони зімкнені. Вплив її на швидкість вітру до 50Н деревостану. Оптимальний вплив – 25-30 Н.

б) Ажурна конструкція. Складається з деревних порід, різних по висоті і рівномірного підліску. Поздовжній профіль має рівномірні просвіти зверху донизу. Вплив смуги на швидкість вітру до 45Н деревостану, а оптимальний

20-25Н.

в) Щільна (непродувна) конструкція.Це багатоярусні, з густим підліском смуги, просвіти в поздовжньому профілі відсутні. Впливсмуги на швидкість вітру до 40Н деревостану, а оптимальний 15-20Н.

Вітровий потік огинає смугу щільної конструкції лишезверху, в продувній конструкції вітер проходить переважно через просвіти між стовбурами і трохи зверху, при ажурній конструкції вітер проникає рівномірно через всю смугу. В безлистяному стані вітрозахисна дія смуг знижується в

1,5-2рази.

Вплив полезахисних смуг на мікроклімат:

а) температура повітря літом в смузі вища вдень на 1-2°, ніж у відкритому полі. Інколи це має негативне значення для самої смуги. Взимку різниці немає.

б)відносна та абсолютна вологість Відносна вологість збільшується на 2-3%, абсолютна на 0,5-1 мм. В холодну погоду різниці в вологості не спостерігається.

в) випаровування внаслідок підвищення вологості і зменшення швидкості вітру зменшується на 15-45%.

г) сніговідкладення поліпшується, тому що смуги затримують сніг. При непродувній конструкції утворюються снігові замети біля смуги, при ажурній – пологі замети, при продувній сніг відкладається найбільш рівномірно.

д) транспірація значно зменшується.

е) вологість грунту на 10-30% більша в порівнянні з полями, які не захищені смугами, піднімається рівень грунтових вод.

є) вплив на грунт. В північних районах спостерігається перехід звичайних чорноземів в вилужені,бо піднімається грунтова волога (небажане явище); в південних районах відбувається розсолення грунтів(бажане явище).

Лісові смуги створюють сприятливі умови для росту і розвитку с/г культур. Урожайність зернових зростає на 2-3ц/га, овочевих на 45-70%, сіяних трав – вдвічі

Крім цього смуги мають позитивний санітарно-гігієнічний вплив.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1160 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...