Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ДОСЛІД І. Добування етилетаноату (етилацетату)



Обладнання та реактиви: концентрована ацетатна кислота, 80-96 %-етанол, концентрована сульфатна кислота, пробірки, штативи, водяна баня, колби, хімічні стакани.

У пробірку вносять 1-2 мл концентрованої ацетатної кислоти, добавляють такий самий об'єм 80-96% етанолу і 1-1,5 мл концентрованої сульфатної кислоти, вміст пробірки перемішують скляною паличкою. Пробірку поміщають на водяну баню на 2-5 хвилин, після чого вміст виливають у колбу з холодною водою. Відчувається запах фруктів (етилацетату).

ХІМІЗМ.

Реакція етерифікації відбувається у дві стадії: спочатку утворюється проміжний продукт - етилсульфатна кислота, потім - етилетаноат:

C2H5 – OH + HOSO3H → C2H5 – O – SO3H + H2O

етанол етилсульфатна кислота

O O

// //

CH3 – C + C2H5 – O – SO3H CH3 – C

\ \

OH C2H5

ацетатна кислота етилсульфатна кислота етилетаноат

ВИСНОВКИ: Реакція етерифікації оборотна. Тобто, одночасно з етерифікацією має місце гідроліз утвореного складного ефіру. Активним каталізатором для обох реакцій - прямої і оборотної являються іони гідрогену. Сульфатна кислота, що додається до реакційної суміші, не лише забезпечує високу концентрацію іонів гідрогену у суміші: але може одночасно зв'язувати воду, що утворюється під час реакції, і здвигати рівновагу в сторону утворення складного ефіру.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 7559 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...