Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засоби колективного захисту



Основними захисними спорудами є сховища і протирадіаційні укриття, що є колективними засобами захисту населення. До колективних засобів захисту населення можна віднести і найпростіші укриття-щілини.

Сховища.

& Сховищем називається інженерна споруда, призначена для захисту людей від впливу вражаючих факторів сучасної зброї, а також вражаючих факторів, що виникають при аваріях, катастрофах і стихійних лихах.

По захисних властивостях сховища діляться на класи.

Класи сховищ

Параметр Клас
I II III
Надлишковий тиск DPФ, кПа        
Коефіцієнт ослаблення Косл        

Вимоги до сховищ:

1. Забезпечувати безперервне перебування в них людей не менше 2-х діб.

2. Розташовуватися від місця роботи (перебування що вкриваються) не далі 500 м.

3. Будуватися на ділянках, не схильних затопленню.

4. Розташовуватися на видаленні не менше 15 м від магістральних трубопроводів діаметром 25,0 см і більш.

5. Над вбудованими сховищами не повинні розміщатися машини і механізми, що викликають струс і вібрацію.

6. Видалення окремо стоячого сховища від найближчого будинку повинно бути не менше висоти цього будинку.

7. Мати не менше двох входів (виходів), вбудоване сховище, крім того, повинна мати аварійний вихід.

Планувальні і конструктивні рішення сховищ.

Всі помешкання сховищ підрозділяються на основні і допоміжні:

До основного відносяться: помешкання для що вкриваються, пункт управління і медичний пункт.

До допоміжних - фільтровентиляційні помешкання, помешкання для дизельної електростанції (ДЕС), помешкання для збереження продовольства, тамбур-шлюз, санітарний вузол і ін.

Помешкання будуються з розрахунку, щоб на одну особу припадало 0,5 м2 площі підлоги при двох'ярусному і 0,4 м2 - при триярусному розташуванні нар. Внутрішній обсяг помешкань (герметичних) повинен бути не менше 1,5 м3 на одного що вкривається.

Висота помешкань повинна бути не менше 2,15 м при двох'ярусному і не менше 2,9 м при триярусному розташуванні нар. Число місць для лежання повинно складати 20% від числа що вкриваються при двох'ярусному і 30% - при триярусному розташуванні нар.

Пункт управління (ПУ) передбачається тільки на підприємствах із числом працюючих у найбільшій зміні 600 чоловік і більш. Норма площі на одного працюючого на ПУ - 2м2.

У сховищах на кожні 500 осіб необхідно мати один санітарний пост 2 м2, але не менше одного поста на сховище. У сховищках місткістю 900-1200 чол., крім санпоста, повинен бути медичний пункт площею 9 м2.

Тамбур-шлюз обладнується в сховищах місткістю 300 чол. і більш. У сховищах місткістю більш 600 чол. влаштовують двокамерний тамбур-шлюз.

Помешкання для збереження продуктів площею 5м2 обладнується на 150 вкриваємих. На кожні наступні - 150 чол. - збільшується на 3м2. Входи (виходи) у сховище розташовуються з протилежних сторін сховища.

У вбудованих сховищах, на випадок завалу входів, обладнується аварійний вихід. Головок аварійного виходу повинний бути віддалений від будинку не ближче відстані:

L = 0, 5 Н+ 3 (м).





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...