Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експоненційний розподіл



Рис. 6. Характеристики експоненційного розподілу

Для експоненційного закону (рис. 6) сталою величиною є інтенсивність відмов, тобто

; (37)

(38)

де - математичне сподівання напрацювання до відмови, що визначається на підставі оброблення результатів спостережень чи випробувань:

, (39)

де ─ середнє значення напрацювання; ─ поточне значення напрацювання.

Якщо напрацювання виразити в годинах, то виразиться кількістю відмов за годину. В цьому разі загальний вираз для ймовірності безвідмовної роботи набуває вигляду

. (40)

Для формула ймовірності безвідмовної роботи спрощується за рахунок розкладання в ряд та врахування тільки значимих його членів:

. (41)

Для умов роботи виробу в різних режимах з різною інтенсивністю відмов (за період ) і (за період ) з урахуванням теореми множення ймовірностей одержимо

(42)

Щільність розподілу випадкових напрацювань визначають за формулою:

(43)

Залежність ймовірності безвідмовної роботи від подано у табл. 2.

Таблиця 2. Залежність ймовірності безвідмовної роботи від інтенсивності відмов

0,1 0,01 0,001 0,0001
0,9 0,99 0,999 0,9999

При ймовірність , а отже 63 % відмов виникне за час < і лише 37 % виходить пізніше. Із цього випливає, що для забезпечення ймовірності безвідмовної роботи 0,9 чи 0,99 може бути використано лише невелику частку середнього терміну експлуатації об’єкта (відповідно 0,1 і 0,01).

Подавши експериментальні дані в координатах t та lg P(t)< 1, задачі можна розв’язувати графічно (рис. 7).

Рис.7. Схема графічного розв’язування задач

Логарифм від’ємний, оскільки P(t)<1. Логарифмуючи вираз для ймовірності безвідмовної роботи ln P(t)=- λ t, lg e- λ t = -0,4343 λ t, дійдемо висновку, що тангенс кута прямої, проведеної через експериментальні точки, дорівнює tg α= 0,4343λ, звідки λ = 2,3 tgα.

Використовуючи цей спосіб, не потрібно спостерігати за експлуатацією чи випробуванням до виходу з ладу всіх об’єктів.

Експоненційний розподіл характерний для раптових відмов і виявляється в період роботи виробу, коли ще не настали відмови спрацюванні, чи за рахунок старіння.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 428 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...